Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Amsterdam wint Green Gown Award voor ‘fossielvrij onderzoek’

10 oktober 2024
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een internationale Green Gown Award gewonnen met het initiatief ‘Fossielvrij onderzoek’.

De Green Gown Awards kennen prijzen toe aan duurzaamheidsinititieven van universiteiten en hogescholen over de hele wereld. De juryleden waren het erover eens dat de VU met dit project wereldwijde impact maakt als anderen dit voorbeeld volgen. 

Over het VU-initiatief ‘fossielvrij onderzoek’

Op 20 april 2023 heeft het College van Bestuur van de Vrije Universiteit Amsterdam aangekondigd om geen nieuwe onderzoekssamenweringen met bedrijven uit de fossiele-energiesector aan te gaan, tenzij deze bedrijven zich aantoonbaar binden aan het Klimaatakkoord van Parijs. De VU is de eerste universiteit in Nederland – en de tweede wereldwijd – die deze beslissing heeft genomen. Sinds 9 april 2024 is daartoe een kader fossielvrij onderzoek van kracht om daarmee zorgvuldig en met duidelijke criteria duidelijk te maken waar bedrijven in de fossiele-energiesector aan moeten voldoen om zich aantoonbaar te committeren aan het Klimaatakkoord van Parijs. 

Margrethe Jonkman: ‘Deze internationale Green Gown Award is een prachtige erkenning van onze aanpak, die gericht is op het betrekken van onze gemeenschap en gebaseerd is op onderzoek. Dit is noodzakelijk om onze transitie naar een duurzame samenleving te versnellen. Het moedigt ons aan om verdere stappen te zetten en verantwoordelijkheid te nemen als koploper in duurzaamheid binnen onderzoek en onderwijs.’

UN Sustainable Development Solutions Network (SDSN)

De VU is coördinator van het UN Sustainable Development Solutions Network Nederland (UNSDSN). Hun missie is om duurzame ontwikkelingen te versnellen door interdisciplinaire samenwerkingen aan te gaan. Kim Köllner, Executive Director: ‘We zijn een intergenerationele, interdisciplinaire en multilaterale gemeenschap die zich richt op het beschermen van toekomstige generaties. Dit is een belangrijke erkenning voor onze inspanningen.’

De Green Gown Award

De internationale Green Gown Awards zijn in 2004 opgericht in het Verenigd Koninkrijk. De awards erkennen bijzondere duurzaamheidsinitiatieven van universiteiten en hogescholen. Nu duurzaamheid steeds hoger op de agenda staat, zijn de Awards uitgegroeid tot de meest prestigieuze erkenning van duurzame initiatieven binnen de sector van het middelbaar en hoger onderwijs.

Lees meer op: Vrije Universiteit Amsterdam, Netherlands | Green Gown Awards

Direct naar

Onderzoek Research and Impact Support Portal Universiteitsbibliotheek Persvoorlichting VU

Studie

Onderwijs Studiegids Canvas Studentenbalie

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Over ons Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam