Verbinding maakt verschil
Hoop voor solidariteit
Institute for Social Resilience (ISR)
Sociale (on)gelijkheid, maatschappelijke onrust en snelle technologische ontwikkelingen beïnvloeden de samenleving en het openbaar bestuur. Hoe kunnen individuen, organisaties en gemeenschappen te midden daarvan veerkrachtig blijven? Binnen het Institute for Social Resilience werken onderzoekers, professionals en maatschappelijke partners samen om antwoorden te vinden op deze en andere urgente vraagstukken.
VU-burgerberaad
De Vrije Universiteit Amsterdam heeft een eigen burgerberaad van 130 studenten en medewerkers: Sustainability University Assembly. Participanten nemen deel aan een democratisch proces waarin zij zich buigen over de vraag: hoe kan de VU duurzamer worden? De aanbevelingen uit het beraad worden overhandigd aan het College van Bestuur en vormen input voor de invulling van de nieuwe duurzaamheidsstrategie.
Athena Instituut
Onderzoekers van het Athena Instituut zetten zich in om onderzoek en innovatie beter aan te laten sluiten op de behoeftes vanuit de samenleving. Zij richten zich speciaal op groepen die meestal niet gehoord worden. Het instituut betrekt kennis en expertise vanuit verschillende stakeholders en neemt die perspectieven mee om tot duurzame verandering te komen met aandacht voor inclusiviteit, gelijkheid en duurzaamheid.
Voorbeeldprojecten:
Het onderzoeksproject SamenWelzijn is gericht op het versterken en bundelen van buurtinitiatieven en lokale krachten om het welbevinden van bewoners te vergroten. Onderzoekers kijken samen met bewoners, zorgprofessionals, sociaal werkers en de gemeente wat er nodig is voor een warme, betrokken en zorgzame buurt.
Samen met de Gemeente Amsterdam werkt het Athena Instituut aan gezonde en duurzame kantines in de stad. Lokale instellingen komen samen om ideeën uit te wisselen over wat Amsterdammers in dit kader voor elkaar kunnen betekenen. Deelnemende organisaties zijn onder meer AmsterdamUMC, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Gemeente Amsterdam.
Diversiteitsnetwerken
Diversity Office zet haar kennis, expertise en ervaring VU-breed in, zodat studenten en medewerkers zich thuis kunnen voelen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ook diverse netwerken en verenigingen binnen de VU zetten zich in voor diversiteit en inclusie, met speciale aandacht voor ondervertegenwoordigde groepen. Samen werken zij aan meer verbondenheid — tussen studenten onderling en tussen medewerkers.