Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

SamenWelZijn: Lokaal krachten bundelen voor beter welbevinden

In het onderzoeksproject SamenWelZijn streven we naar het versterken en bundelen van lokale krachten en initiatieven voor beter welbevinden. We verkennen de rol die een zorgzame en warme buurt daarin kan spelen. We werken hierin samen met bewoners, lokale bewonersinitiatieven, zorg- en welzijnsprofessionals, sociaal werkers, en de gemeente. Vanuit deze verkenning werken we aan het versterken van de lokale verankering van de interventie Welzijn op Recept met de buurt.

Krachten bundelen in een zorgzame buurt

Een warme betrokken buurt is belangrijk voor ieders welbevinden! Maar hoe precies en wat kunnen bewoners voor elkaar betekenen? Hoe kunnen bewoners samen met professionals vorm geven aan ‘warme’ en zorgzame buurten? En wat betekent dat voor de rollen die iedereen oppakt in de buurt?

Samen met bewoners, lokale bewonersinitiatieven, zorg- en welzijnsprofessionals, sociaal werkers en gemeente gaan we aan de slag met deze vragen en zoeken we uit wat nodig is om met elkaar een zorgzame en betrokken buurt te zijn en welbevinden te versterken.

Welzijn op Recept voor beter welbevinden

De inzichten die we gezamenlijk verwerven over wat een zorgzame en warme buurt betekent, nemen we mee in een leertraject over de interventie Welzijn op Recept. Welzijn op Recept is een bestaande samenwerking tussen zorg, sociaal domein en bewoners(initiatieven), waarbij huisartsen mensen met psychosociale klachten, zonder aanwijsbare fysieke oorzaak, doorverwijsen naar een welzijnscoach. De welzijnscoach zoekt vervolgens samen met de patiënt naar passende activiteiten en sociale contacten in de buurt, om daarmee het welbevinden te verbeteren. Deze brede aanpak van welbevinden buigt de focus op genezing en zorg om naar focus op de rol van sociale steun (zie infographic). 

In de praktijk is het uitdagend om Welzijn op Recept en de betrokken zorg- en welzijnsprofessionals stevig te verbinden met de lokale gemeenschap en bewonersinitiatieven. Daarvoor is meer inzicht nodig in wat er leeft rondom welbevinden in de lokale gemeenschap, en in welke krachten en initiatieven er zijn. Zo kan de lokale verankering en verbinding van Welzijn op Recept verstevigd worden.

Systemische benadering

We doen dit middels systemisch participatief onderzoek. Hierin ligt de nadruk op gezamenlijk verkennen en leren over welbevinden in de wijk tussen bewoners onderling en tussen bewoners en partners die hier allemaal mee te maken hebben. Deze benadering is gericht op begrip krijgen voor de gedeelde context, op het waarderen van verschillende perspectieven op zorgzame buurten, warme plekken en welbevinden, en op gezamenlijk doelen formuleren en passende acties uitwerken.

Onderzoeksaanpak

Onderzoeksaanpak

Door diepte-interviews, werkbezoeken en werksessies (Living Labs) bouwen we gezamenlijk een lokaal begrip  van welbevinden, van wat de buurt kan en nodig heeft om het lokaal welbevinden te versterken, en van de werking van Welzijn op Recept. We werken hierbij met agent-based modelleren en met visualiseren van de wisselwerking tussen welbevinden en lokale factoren. Dat vormt input voor gesprekken over aanknopingspunten voor verandering.

Meer informatie

  • Team

    Het projectteam bestaat uit:

    • Dr. Lieselot Vandenbussche (Athena Institute, Vrije Universiteit Amsterdam)
    • Gianna Marsman (Athena Institute, Vrije Universiteit Amsterdam)
    • Dr. Koen Bartels (Department of Public Administration and Policy, University of Birmingham)
    • Marieke Koot (National Partnership for Active Residents)
    • Dr. Lasse Gerrits (Institute for Housing and Urban Development Studies, Erasmus University Rotterdam)
    • Dr. Miriam Heijnders (National Knowledge Network Wellbeing on Prescription)
    • Dr. Debraj Roy (Computational Science, University of Amsterdam)
    • Dr. Tjerk-Jan Schuitmaker-Warnaar (Institute for Interdisciplinary Studies, University of Amsterdam)
    • Eric Dignum (Computational Science, University of Amsterdam)
  • Onderzoeksactiviteiten

    We voeren dit onderzoek uit in Geuzenveld-Slotermeer in Amsterdam en Bospoort in Ede. Er zijn verschillende fases te onderscheiden in dit project:

    Zomer van 2024: verkennen en kennismaken met de buurt
    We brengen werkbezoeken aan bewoners, bewonersinitiatieven en lokale partners om te leren over het sociaal weefsel en welbevinden in de buurt. We houden ook diepte-interviews met hen. Onder andere over hun ervaringen rondom het sociaal weefsel en welbevinden in de wijk, over hun ervaringen met de aanpak van welbevinden in de buurt, en met Welzijn op Recept en over de kansen en complexiteiten rondom welbevinden. 

    Najaar 2024: visievorming over zorgzame buurten
    De nadruk ligt in deze fase op gezamenlijk vragen bepalen, kennis delen en gezamenlijke beeld krijgen van lokale krachten en waarden van de buurt, en rondom wat een zorgzame buurt en warme plekken betekenen. In het licht van deze visievorming organiseren we in beide buurten werksessies met bewoners, bewonersinitiatieven, welzijns- en zorgorganisaties en gemeenteprofessionals

    Voorjaar 2025: ontwerpen van ontwikkel- en veranderpad
    In deze fase werken we aan het ontwikkelen van acties en interventies t.b.v. het versterken van warme plekken en het versterken van de lokale wederzijdse verbinding tussen lokale initiatieven en Welzijn op Recept. Dat gezamenlijk leren en werken geven we vorm in de organisatie van verschillende gezamenlijke werksessies.

    Voorjaar 2025: implementeren ontwikkelde acties en interventies
    We brengen in deze fase werkbezoeken, met als doel samen te bespreken wat goed gaat, en wat nog uitdagingen stelt. Daaraan gekoppeld zijn er ook intervisiegesprekken.

    Najaar 2025 – voorjaar 2026: formuleren van lessen
    In deze fase formuleren we gezamenlijk lessen t.a.v. de lokale samenwerking voor zorgzame buurten en t.a.v. de verbinding van Welzijn op Recept met de lokale gemeenschap, en breder: lessen voor een transitie richting een sociaal model van welzijn. We doen dit opnieuw in werksessies (Living Labs). We bespreken daarbij ook hoe deze lessen verzegeld kunnen worden voor de toekomst.

    Tijdens al deze fases werken we met agent-based modelleren. Deze methode helpt met het inzichtelijk maken van de wisselwerkingen tussen individueel welbevinden en lokale veerkracht, de rol van lokale initiatieven en Welzijn op Recept daarin. We werken met deze modellen in de Living Labs en maken er actief gebruik van om zogenaamde ‘leverage points’ vast te stellen: aanknopingspunten om positieve wisselwerking te activeren.

  • Beoogde lessen en resultaten

    • In lokale Transition Roadmaps formuleren we acties en interventies gericht op het versterken en verdiepen van lokale verbindingen tussen Welzijn op Recept en de lokale gemeenschap en lokale bewonersinitiatieven.
    • We werken ook een agenda uit om de uitgewerkte acties en interventies duurzaam te verankeren zodat verbindingen tussen Welzijn op Recept en wijk stevig kunnen blijven en zo een gezamenlijke lokale aanpak van welbevinden in de buurt behouden en verder uitgebouwd kan worden.
    • Het project resulteert verder in een systemische Transition Roadmap waarin meer systemische lessen en bevindingen worden opgenomen over hoe lokale partijen gezamenlijk kunnen werken aan het verbeteren van welbevinden en een transitie kunnen faciliteren richting een sociaal model van welzijn.

Vragen of interesse?

Neem gerust contact met ons op

VU Amsterdam, Faculteit der Bètawetenschappen
W&N gebouw, 5e verdieping, vleugel C
De Boelelaan 1085
1081 HV Amsterdam, Nederland

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam