Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Verbinding maakt verschil
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verbinding maakt verschil

Hoop voor solidariteit

Wat verbindt en scheidt mensen? Hoe is het gesteld met het vertrouwen in en de verbondenheid met elkaar en de overheid? Zijn we opgewassen tegen veranderingen in onze samenleving, of krijgen onrust, spanningen, polarisatie, vervreemding en radicalisering de overhand? Gaan individualiteit en solidariteit wel samen? En kunnen we als maatschappij veerkrachtig blijven?

Onze bevolkingssamenstelling verandert. Dat gaat om demografische veranderingen – groei en krimp, vergrijzing en vergroening, diversiteit naar herkomst – maar ook om veranderingen op het vlak van religie, etniciteit, cultuur, gender(beleving), seksuele geaardheid, uiterlijk, politieke voorkeur, opleidingsniveau en inkomen. Daarnaast is in onze samenleving de individuele bewegingsvrijheid toegenomen en liggen identiteiten in vergelijking met vroeger steeds minder vast. Al die ontwikkelingen hebben effect op de sociale cohesie. Om solidair samen te leven zijn wederzijds respect, een acceptabele levensstandaard en gelijke kansen nodig. En ook veerkracht om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden.

Aan de VU zijn we solidair met elkaar. Bij VoorUit zetten onze studenten zich in voor de buurten of gebouwen waar ze wonen, gerelateerd aan maatschappelijke thema’s die lokaal spelen. Van conversatielessen tot moestuinprojecten, in laagdrempelige activiteiten werken ze samen met bewoners en partners aan een buurt waarin iedereen zich thuis voelt en kan ontwikkelen. In ons ervaringsgerichte onderwijs, Community Service Learning, onderzoeken studenten bijvoorbeeld in opdracht van de gemeente Amsterdam hoe kunst de buurt kan verbeteren. Een ander VU-initiatief tot burgerparticipatie is ‘welzijn op recept’.

Ook in ons onderwijs en onderzoek buigen we ons over sociale samenhang en solidariteit. Zo leren onze studenten over maatschappelijke veerkracht en werken ze aan burgerschap in de klas. En nemen onze wetenschappers deel aan het SOCION-consortium. De inbreng van de VU richt zich in het bijzonder op de relatie tussen sociale cohesie en individuele waarden. Ook in het Institute for Societal Resilience werken onze onderzoekers over de grenzen van sociaalwetenschappelijke disciplines heen aan de maatschappelijke vraagstukken, zoals de leefbaarheid in buurten, en met maatschappelijke partners in expertiselabs, over bijvoorbeeld polarisatie en vluchtelingenproblematiek. De focus ligt daarbij op veerkracht. Want als VU-gemeenschap zijn we hoopvol gestemd: de samenleving is veerkrachtig genoeg om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan, nu en in de toekomst.

Samen werken we aan een diverse samenleving. Op hoop van beter. Omwille van een rechtvaardigere wereld voor generaties nu en straks.

Welke barrières ervaren vluchtelingen bij hun integratie?

Wat gebeurt er nadat je het label 'vluchteling' hebt gekregen? Docent en onderzoeker Joris Amin van de Vrije Universiteit Amsterdam legt in deze video uit dat we Nederlandse vluchtelingen niet altijd helpen door alles voor ze te regelen.

Verhalen

Zie ook

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam