Aanbestedende diensten zien zich bij de aanbesteding van complexe GWW-projecten in toenemende mate geconfronteerd met een afname van het aantal inschrijvingen. Een bijkomend probleem is dat de GWW-sector achterblijft op het gebied van digitalisering, productiviteit, innovatie, kennisdeling en kennisoverdracht. Daarmee bestaat het risico dat marktpartijen belangrijke maatschappelijke opgaven onvoldoende zullen kunnen oppakken.
In het rapport “De Toekomstige Opgave” zijn door Rijkswaterstaat voorstellen gedaan voor maatregelen om de hiervoor bedoelde ontwikkelingen het hoofd te kunnen bieden. Eén van die maatregelen is het introduceren van de zogenaamde portfolioaanpak. De portfolioaanpak houdt in dat gelijksoortige projecten door middel van één aanbestedingsprocedure (tegelijkertijd) in de markt worden gezet. De partij (of combinatie van partijen) die na de aanbestedingsprocedure als beste uit de bus komt, krijgt deze serie aan gelijksoortige projecten als één opdracht gegund, waarna de projecten achtereenvolgens aan de winnende partij worden opgedragen. Na het afronden van elk project, wordt op basis van performance management telkens beoordeeld of het eerstvolgende (gegunde) project daadwerkelijk aan de opdrachtnemer zal worden opgedragen.
De vraag is of en in hoeverre de portfolioaanpak past binnen de kaders van het aanbestedingsrecht. RWS heeft (onder andere) deze vraag beantwoord in haar “Handreiking contractuele portfolioaanpak”. Daarin zijn een aantal inkoopmethoden verkend met behulp waarvan de portfolioaanpak binnen de kaders van het aanbestedingsrecht zou kunnen worden geoperationaliseerd: (i) herzieningsclausules, (ii) herhalingsopdrachten, (iii) raamovereenkomsten. Deze Handreiking is onlangs nader onderzocht in enkele afstudeerscripties geschreven in het kader van de Masteropleiding Bouwrecht aan de Vrije Universiteit. De resultaten van dat onderzoek zullen worden besproken tijdens deze masterclass.
Aan het einde van deze masterclass kunnen de deelnemers de inbedding van de portfolioaanpak in het aanbestedingsrechtelijk kader problematiseren en doorgronden. Op basis daarvan kunnen zij in hun dagelijkse (advies)praktijk beter onderbouwde beslissingen nemen met betrekking tot het gebruik van de portfolioaanpak. Meer in het bijzonder kunnen zij na deze masterclass antwoord geven op onder meer de volgende vragen:
- wat houdt de portfolioaanpak in?
- wat zijn de specifieke aanbestedingsrechtelijke regels waarmee rekening moet worden gehouden bij de uitvoering van overheidsinkoop die is gebaseerd op de portfolioaanpak??
- hoe sluit de Handreiking contractuele portfolioaanpak bij die regels aan en wat zijn in dat kader belangrijke aandachtspunten?
Sprekers
- Mr. Laure Overmeire, docent-onderzoeker bouw- en aanbestedingsrecht bij de afdeling Privaatrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
- Mr. Caroline Smits-Govaert, senior adviseur bij Rijkswaterstaat.
Meer informatie over deze masterclass
Resultaat
Data, kosten en contact