Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Financieel-economisch strafrecht: de belangrijkste thema’s

Leergang Financieel-economisch strafrecht en criminaliteit – handhaving, opsporing en verdediging

Lees hier alle praktische informatie die relevant is voor de leergang Financieel-economisch strafrecht en criminaliteit.

Start
Deze leergang start op 5 november 2024.

Data bijeenkomsten en planning
De bijeenkomsten zijn op: 5, 12, 19 en 26 november, 3, 10, en 17 december 2024, 7, 14, 21 en 28 januari, 4 en 11 februari 2025.

Bekijk binnenkort hier de planning 2024 om een indruk te krijgen van het tijdspad, de onderwerpen en docenten. Let op: alle genoemde data onder voorbehoud. Per e-mail ontvangt u uiterlijk zes weken voor aanvang van de leergang de meest recente versie van de planning.

Inschrijven
Via het online inschrijfformulier.

Heeft u een niet-juridische academische (voor)opleiding? Dan vragen wij u om bij uw inschrijving een cv in te sturen. U kunt uw cv sturen naar: vulaw@vu.nl.

Locatie
Onze leergangen bieden wij fysiek aan op de VU in Amsterdam. Uit onderzoek onder onze cursisten is gebleken dat de behoefte aan fysiek onderwijs zeer groot is, omdat dit de interactie ten goede komt.
De docenten geven dan ook er de voorkeur aan dat u bij alle colleges op locatie aanwezig bent.

Voor deelnemers die verblijven in het Caraïbisch gebied is er in sommige gevallen de mogelijkheid om deze leergang op afstand te volgen. Heeft u interesse neem dan contact met ons op via vulaw@vu.nl.

Groepsgrootte
Maximaal 25 deelnemers. Let op: vol = vol.

Prijs
De prijs voor de leergang bedraagt €4.350,- (prijs 2024, geen btw, inclusief digitaal cursusmateriaal, examen, webcollege en consumpties).

- Voor de deelnemers afkomstig van de partners binnen ZIFO geldt een gereduceerde prijs van €3.915,-. 
- De leden van de NVJSA/NVSA krijgen een korting van €200,-.
- Bent u lid van de Pratizijns-sociëteit? Dan komt u in aanmerking voor korting. 

Deze kortingen gelden niet in combinatie met andere kortingen. Bekijk onze actuele kortingen.

Vakliteratuur
Het cursusmateriaal, de hand-outs van presentaties ontvangt u digitaal op Canvas. 

ZIFO
De leergang maakt deel uit van het opleidingsaanbod van het Zuidas Instituut voor Financieel recht en Ondernemingsrecht (ZIFO). ZIFO vindt de leergang een belangrijke opleiding voor de praktijk van zijn partners.

Punten
38 opleidingspunten voor De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA).
Deze leergang valt onder het hoofdrechtsgebied Strafrecht volgens de Nederlandse Orde van Advocaten.

Kwaliteitsgarantie
De VU Law Academy is een gecertificeerd opleidingsinstituut. Onze leergangen zijn erkend door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). 

Diploma
Bij succesvolle afronding van de leergang ontvangt u een diploma.
Hierbij gelden drie voorwaarden: 1. aanwezigheid bij 11 van de 13 bijeenkomsten, 2. het schrijven van een artikel over een onderwerp binnen het financieel-economisch strafrecht (2.000 – 3.000 woorden) en 3. het volgen en afronden van de twee verplichte webcolleges (Handel met voorwetenschap en Transacties). Ten aanzien van het artikel geldt dat dit in beginsel "gereed voor publicatie" moet zijn en als zodanig op termijn een publicatie voor de deelnemer oplevert.

Digitale leeromgeving
Het onderwijs wordt ondersteund door de digitale leeromgeving Canvas. Hierop vindt u aanvullingen op literatuur, PowerPoint-presentaties en andere relevante stukken. Zo blijft u op de hoogte van de actualiteiten. Ook kunt u via de digitale leeromgeving contact leggen met medecursisten en de cursusleiding.

Gerelateerd aanbod  

Meer informatie over deze leergang
Inleiding
Inhoud
Resultaat

Veelgestelde vragen

 • Vraag 1: Indien ik ziek ben, kan ik het college online volgen?

  Als u ziek bent dient u dit tijdig door te geven aan de leergang coördinator. U krijgt dan de mogelijkheid om online met het college mee te kijken en te luisteren. Het is echter niet mogelijk om actief deel te nemen aan discussies en u kunt geen vragen stellen aan de docent (mondeling of via de chat). Bent u advocaat en wilt u NovA opleidingspunten ontvangen voor online aanwezigheid tijdens dit college, dan is dit mogelijk. Indien u NOvA opleidingspunten wilt ontvangen en u volgt een college online, dan dient u na afloop een korte toets te maken. De NOvA verplicht ons uw aanwezigheid te toetsen.

  Tevens zal de powerpointpresentatie geplaatst worden op onze digitale leeromgeving Canvas.

 • Vraag 2: Indien ik na het lezen van de website nog een vraag heb, bij wie kan ik deze stellen?

  Als u na het lezen van de informatie op de website nog extra informatie wilt ontvangen, kunt u telefonisch contact opnemen met de VU Law Academy via 020 598 6255. U kunt dan vragen naar Monique Becker. Het is ook mogelijk uw vraag per mail te stellen: vulaw@vu.nl. Wij streven ernaar uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.  

 • Vraag 3: Hoeveel colleges mag ik missen zonder dat mijn diploma in gevaar komt?

  Bij succesvolle afronding van de leergang ontvangt u een diploma. Hierbij gelden drie voorwaarden: (1) aanwezigheid bij elf van de dertien bijeenkomsten en (2) het schrijven van een artikel over een onderwerp binnen het financieel-economisch strafrecht (minimaal 2.000 - 3.000 woorden) en (3) het volgen en afronden van de twee verplichte webcolleges (Handel met voorwetenschap en Transacties). Ten aanzien van het artikel geldt dat dit in beginsel "gereed voor publicatie" moet zijn en als zodanig op termijn een publicatie voor de deelnemer oplevert.

 • Vraag 4: Gelden er specifieke toelatingseisen voor deze leergang?

  De leergang is een verdiepende opleiding, bestemd voor juristen met de nodige juridische kennis op dit gebied met 3 tot 5 jaar relevante praktijkervaring. Voor andere academici is de leergang toegankelijk wanneer aan de hand van het cv en eventueel een intakegesprek met betrekking tot opleiding en werkervaring is vastgesteld dat zij deze juridisch-academische leergang met goed resultaat kunnen volgen. Uw cv kunt u mailen naar vulaw@vu.nl.    

 • Vraag 5: Ik heb een vraag over een factuur of een betalingstermijn, waar kan ik deze vraag stellen?

  Vragen over de factuur of de betalingstermijn kunt u stellen door het sturen van een e-mail naar: vulaw@vu.nl. Wij streven ernaar uw vragen binnen twee werkdagen te behandelen. U kunt ook telefonisch contact opnemen met Ilse Herweijer via (020) 598 6255.  

 • Vraag 6: Bestaat er een mogelijkheid tot herkansing wanneer ik niet ben geslaagd voor een paper of examen?

  Een deelnemer van een leergang heeft recht op twee herkansingsmogelijkheden. De eerste herkansing krijgt men indien het tentamen/ examen niet met een voldoende wordt beoordeeld.  Een tweede herkansing is alleen mogelijk als het tentamen/examen én de eerste herkansing met een onvoldoende zijn beoordeeld. Er geldt géén herkansing bij voldoende resultaten.
  Voor de eerste herkansing worden geen extra kosten in rekening gebracht. Voor de tweede herkansing van een tentamen/examen wordt €200,- in rekening gebracht.
  Voor vragen hierover kunt u contact opnemen met Monique Becker via m.becker@vu.nl of (020) 59 83694. 

 • Vraag 7: Hoe weet ik of er nog plaats is bij de leergang?

  Om u de meest actuele gegevens te kunnen verstrekken, raden wij u aan contact met ons op te nemen. Wij zijn telefonisch bereikbaar via 020 598 6255. Het is ook mogelijk uw vraag per mail te stellen: vulaw@vu.nl. Wij streven ernaar uw vraag binnen twee werkdagen te beantwoorden.  

 • Vraag 8: Wanneer ontvang ik het cursusmateriaal?

  Wij streven ernaar het digitale cursusmateriaal twee weken voor aanvang van het college in de digitale leeromgeving Canvas te plaatsen.

 • Vraag 9: Ik wil mijn inschrijving wijzigen of annuleren, waar kan dat?

  Zie onze annuleringsvoorwaarden, die staan vermeld in de Algemene Voorwaarden van de VU Law Academy. In de annuleringsvoorwaarden is beschreven of u uw inschrijving kunt wijzigen en welke termijnen aan de annulering zijn verbonden.

Accreditaties

Partners

Contact en meer informatie

Inhoudelijke vragen

Heeft u na het lezen van de informatie op deze site nog vragen over de inhoud of opzet van de leergang? Neem dan contact op met de coördinator van deze leergang, Monique Becker via m.becker@vu.nl

Of bel Monique Becker op 020-598 36 94

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Praktische vragen

Heeft u vragen over plaatsing of betaling? Bel of mail dan naar Ilse Herweijer via vulaw@vu.nl

Of bel ons op 020-598 62 55.

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Monique becker foto
Ilse Herweijer foto