Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen

Cursus Helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen

Praktische cursus helder en overtuigend beschikkingen schrijven voor juristen. Met deze cursus krijgt u handvatten aangereikt om de begrijpelijkheid van uw beschikkingen te vergroten.

Of het nu ‘Klare taal’, ‘Schrijven op B1-niveau’ of ‘Direct Duidelijk’ wordt genoemd, steeds meer instanties streven naar beschikkingen in heldere, begrijpelijke taal. Dat stelt juristen soms voor problemen: ouderwetse woorden kun je eenvoudig vervangen door een moderner alternatief, maar hoe ga je om met juridische vaktermen? Ook de adviezen voor de zinsbouw lijken in een juridische context niet altijd passend. Vervang je bijvoorbeeld je passieve zinnen door actieve zinnen, dan kan de tekst verwijtend of subjectief overkomen, terwijl je juist feitelijk & objectief wilt formuleren. En ‘niet onrechtmatig’ bevat weliswaar een dubbele ontkenning, maar ‘rechtmatig’ betekent toch echt iets anders.  

Zijn de formuleringen helder, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat de boodschap bij de lezer overkomt. Lezers vinden beschikkingen vaak ook moeilijk te lezen omdat ze de - juridisch complexe - gedachtegang niet goed kunnen volgen. Een helder verhaal is dus meer dan begrijpelijke taal.

De training “Helder en overtuigend beschikkingen schrijven’ biedt de jurist handvatten voor het schrijven van beschikkingen die zowel helder zijn als juridisch waterdicht. De volgende onderwerpen komen daarbij aan bod:
·         eisen aan een goede beschikking
·         het schrijfproces
·         het juridisch kader als uitgangspunt
·         helder weergeven van de juridische gedachtegang
·         begrijpelijk schrijven: woordgebruik
·         begrijpelijk schrijven: prettig leesbare zinnen
·         de juiste toon: neutraal-zakelijk schrijven

De training is praktisch en interactief; er wordt veel geoefend met de stof en de voorbeelden komen uit de praktijk. Ook is er de mogelijkheid om een eigen beschikking in te leveren als voorbeeld.

De cursus wordt afwisselend verzorgd door Mascha Furth en Janne Maaike Gerlofs, beiden gespecialiseerd in taalbeheersing, argumentatietheorie en retorica. Zij hebben ruime ervaring in het trainen van juridische doelgroepen op het gebied van overtuigend motiveren en formuleren in begrijpelijke taal.

Cursusleider Mascha Furth: ''Beschikkingen en beslissingen zijn voor veel lezers taai om te lezen. In deze training zoeken we de balans tussen juridisch juist schrijven en de beslissing en de motivering helder en overtuigend op de lezer overbrengen.''

Meer informatie over deze cursus
Inleiding
Resultaat 
Data, kosten en contact

drs. Mascha Furth

drs. Mascha Furth

Freelance docent communicatie en argumentatie, onder meer voor de Nederlandse Orde van Advocaten, de Stichting Studiecentrum Rechtspleging en de Raad van State.

Foto Marscha Furth

Contact en meer informatie

Heeft u vragen over deze cursus?

Neem contact op met Ilse Herweijer, medewerker administratie via vulaw@vu.nl
Of bel ons op: 020-598 62 55 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00). 

Ben je student van een bachelor- of masteropleiding aan de VU en heb je vragen aan een docent of je faculteit?
Neem dan contact op met de studentenbalie van de VU

Deze cursus incompany volgen?

E Wij kunnen deze cursus toespitsen op uw wensen. Neem hiervoor contact op met Ireen Schouten, opleidingsmanager incompany cursussen via i.schouten@vu.nl

T 020-598 62 55 (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00).

Kijk op 'Informatie over fysiek en online onderwijs bij VULaw' voor informatie over hoe wij ons onderwijs aanbieden.

Contactpersoon

Ilse Herweijer foto
Portretfoto Ireen Schouten