Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verbreed je horizon als universitair onderwijzend personeel

Tien Nederlandse universiteiten bieden samen professionaliseringsmogelijkheden aan voor onderwijs en leren.

Universitair onderwijzend personeel kan zich professioneel ontwikkelen via een nationaal aanbod dat is samengesteld door Nederlandse universiteiten verenigd in de Professional Development Exchange Hub. Van Rotterdam tot Maastricht, van Amsterdam tot Groningen: op verschillende locaties en data zijn er face-to-face bijeenkomsten, online cursussen, webinars en hybride evenementen. Hierdoor kun je je docentschap verder verdiepen in actuele thema’s als innovatieve technologie, diversiteit en inclusie, toetsing, sustainable development goals of interdisciplinair onderwijs. De instellingen maken het mogelijk voor docenten om te kiezen uit een rijk, gevarieerd aanbod dat past bij de eigen ontwikkeling en belangstelling, zonder dat je aan een vaste locatie gebonden bent. šŸ“ššŸ’” 

Waar moet je aan voldoen om mee te doen?

  • Je bent werkzaam bij ƩƩn van de Nederlandse universiteiten (Open Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen, Maastricht University, Vrije Universiteit Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam, Rijksuniversiteit Groningen, Universiteit Leiden, Tilburg University en Technische Universiteit Delft en Technische Universiteit Eindhoven).
  • In de meeste gevallen is het van meerwaarde wanneer je je Basiskwalificatie Onderwijs (BKO) hebt behaald want didactische basiskennis wordt verondersteld.
  • Bepaalde onderdelen uit het gezamenlijke aanbod worden alleen in het Nederlands of Engels aangeboden. Voor deelname aan deze onderdelen is het vereist dat je die taal machtig bent.

Evaluatie
Heb je deelgenomen aan een cursus, workshop of webinar van een andere deelnemende universiteit? Dan horen we graag wat je ervan vond! Na afloop van het aanbod krijg je van ons een evaluatielink toegestuurd. Of vul via hier ons korte online evaluatieformulier in.

Het aanbod voor de tweede helft van academisch jaar 2024/2025 is nu beschikbaar. De informatie wordt regelmatig geüpdatet. 

Aanbod per thema

  • Onderwijs ontwerpen met innovatieve technologie (ICT)

    1. Integreer generatieve AI effectief en verantwoord in je cursus

    Vrije Universiteit Amsterdam

    Generatieve AI heeft een grote impact op hoe studenten leren en hoe hun toekomstige beroep eruit zal zien. Hoe ga je daarmee om in het onderwijs?

    Leer in deze korte workshop voor docenten, opleidingsdirecteuren en coƶrdinatoren over VU-CTL-aanbevelingen omtrent de inzet van generatieve AI in het onderwijs. Krijg waardevolle ideeƫn en handvatten over het effectief, maar vooral verantwoord, omgaan met het gebruik van generatieve AI in je programma of cursus.

    Datum en tijd: 8 mei 2025, 11:00-12:30
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands, tenzij iemand Nederlands niet machtig is – dan Engels.
    Locatie: hybride
    Kosten: gratis

    2. Hoe virtuele uitwisseling in je lessen te integreren

    Erasmus Universiteit Rotterdam

    Wil je binnen jouw vak studenten laten samenwerken met studenten uit een ander land? Om zodoende een leerervaring te bieden aan en met studenten en docenten uit een andere omgeving/cultuur? Om dit te bewerkstelligen zonder dat studenten op fysieke uitwisseling gaan kan er gebruik worden gemaakt van Virtual Exchange (VE). Via VE werken studenten online samen aan taken en ontwikkelen zo naast vakinhoudelijke kennis ook competenties als samenwerken en interculturele communicatie. Door middel van VE krijgen ALLE studenten de kans op een internationale ervaring en worden zij niet gehinderd door mobiliteitsuitdagingen. Daarnaast, biedt VE studenten een interessant ander perspectief op de inhoud van het vak. Voorbeelden hiervan zijn het verkennen van de gezondheidszorg in beide landen of het ontdekken van perspectieven op gedragsproblemen of psychische stoornissen.

    In dit MicroLab werk je aan de integratie van VE in je vak. Dit MicroLab is ontwikkeld in nauwe samenwerking met UNIC, een Europese alliantie van acht universiteiten in postindustriƫle steden in Europa die zich inzetten voor het stimuleren van mobiliteit en inclusie met het oog op maatschappelijke impact.

    Data en tijden: op aanvraag
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online Microlab
    Kosten: gratis

    3. Wat bedoelen we met kwaliteit? Vijf dimensies van kwaliteit voor educatieve video’s

    Open Universiteit

    In deze workshop duiken we samen in de wereld van educatieve video's en onderzoeken we wat deze video's nu echt van hoge kwaliteit maakt. We beginnen met een verkenning van de opvattingen van de deelnemers over wat een goede educatieve video kenmerkt. Aan de hand van voorbeelden brengen we kwaliteitscriteria in kaart.

    Vervolgens introduceren we een theoretisch kader waarin deze criteria overzichtelijk worden gegroepeerd in vijf dimensies. Hiermee gaan de deelnemers zelf aan de slag: ze beoordelen hun eigen video's aan de hand van een checklist die deze vijf dimensies omvat.

    Tijdens de gezamenlijke bespreking van de video’s voegen de presentatoren een extra laag aan het theoretisch kader toe wat antwoord kan bieden op de vraag waarom mensen hetzelfde product soms heel anders beoordelen in termen van kwaliteit. 

    We sluiten de workshop af met prikkelende vragen die je mee naar huis neemt, zodat je na afloop nog verder kunt nadenken over hoe je de kwaliteit van educatieve video's kunt blijven verbeteren.

    Data en tijden: op aanvraag
    Duur workshop: 90 minuten.
    Vanaf 6 inschrijvingen nemen we contact op met de deelnemers om een moment te plannen. Deelnemers nemen een eigen laptop mee.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands en Engels
    Locatie: on campus
    Kosten: gratis

    4. Scripties begeleiden

    Universiteit Leiden

    Hoe zie jij jezelf tijdens een supervisieproces: ben jij een delegator, expert, coach of misschien kritische vriend? Ben je opzoek naar tools om jouw studenten nog beter te begeleiden in het uitdagende scriptie proces?

    Als begeleider speel je een sleutelrol in het succes van studenten. Deze cursus bied je de tools en strategieƫn om je supervisievaardigheden te verbeteren en effectief mentorschap te bieden. Leer meer over verschillende begeleidingsrollen, veelvoorkomende uitdagingen en hoe je waardevolle feedback geeft aan je student. Start nu en leer in deze korte module hoe je je begeleidingsvaardigheden naar een hoger niveau tilt.

    Data en tijden: elk moment te starten (zelfstandig)
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands en Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    5. Handige tutorials over AI-technologie voor hoger onderwijs

    Tilburg University

    Tilburg.ai is een initiatief van Tilburg University om AI op een verantwoorde manier te integreren in het onderwijs. Je vindt op hun onderwijsinnovatie-webpagina een verscheidenheid aan handige tutorials over AI-technologie voor het hoger onderwijs.

    Enkele voorbeelden:

    • AI tool advisor: ontdek welke AI-tools beschikbaar zijn om je te ondersteunen.
    • Prompt engineering cursus: leer hoe je kunt communiceren of "praten" met AI-modellen, met name ChatGPT.
    • Hoe GenAI je onderwijs kan beĆÆnvloeden: leer hoe je GenAI op een verantwoorde manier kunt gebruiken en ontdek de mogelijke impact op jouw onderwijs.

    Data en tijden: doorlopend (zelfstandig)
    Meer informatie en opgeven: Homepage - tilburg.ai.
    Taal: Nederlands en Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    6. AI-ontwikkelingen in het onderwijs: laatste updates

    Tilburg University

    Blijf op de hoogte van de nieuwste AI-ontwikkelingen in het onderwijs met een overzicht van nieuwe tools, trends en doorbraken die leren en lesgeven transformeren.

    Omdat AI-technologie zich in een ongekend tempo ontwikkelt, kan het een uitdaging zijn om geĆÆnformeerd te blijven. Elke week brengt nieuwe modellen, functies en mogelijkheden die de onderwijspraktijken en -resultaten kunnen veranderen. In deze sessie bieden we een overzicht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI, met een focus op tools, trends en doorbraken die invloed hebben op het onderwijs. Doe mee om op de hoogte te blijven van hoe deze ontwikkelingen leerervaringen kunnen verbeteren, docenten kunnen ondersteunen en de toekomst van het onderwijs kunnen vormgeven.

    Data en tijden: doorlopend
    Meer informatie: Homepage - tilburg.ai.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    7. Verantwoordelijk gebruiken van generatieve AI

    Universiteit Maastricht

    In deze module leer je:

    • Begrijpen wat generatieve AI is;
    • Kansen en beperkingen van generatieve AI;
    • Vertrouwd te zijn met de do's en don'ts bij het gebruik van generatieve AI.

    Data en tijden: online mini module.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    8. AI prompt engineering

    Universiteit Maastricht

    Na het afronden van deze module:

    • Weet je wat prompt engineering is.
    • Begrijp je hoe je een goede prompt formuleert.
    • Heb je de mogelijkheid om bestaande prompts te evalueren.

    Data en tijden: online mini module
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

  • Diversiteit en inclusie

    1. EQUIPPING: inclusief onderwijzen in diverse klaslokalen

    Rijskuniversiteit Grongingen

    Doe mee aan een of meer van de vijf modules van het EQUiiP programma voor professionele ontwikkeling. De modules worden georganiseerd in een interactieve workshopvorm waarin deelnemers worden uitgenodigd om hun onderwijspraktijk in te brengen en te delen. Je kunt je inschrijven voor ƩƩn of meer modules, die je in willekeurige volgorde kunt volgen. Er is een optie om een Proof of Competence-certificaat te behalen als er meer modules worden gevolgd. Het doelpubliek voor deze sessies zijn docenten en onderwijsontwikkelaars die geĆÆnteresseerd zijn in het uitbreiden van hun inclusieve (onderwijs)praktijken in diverse settings (bijv. etniciteit, eerstegeneratiestudent, neurodiversiteit, etc.). Bezoek deze webpagina om meer te leren over Equipping.

    Data en tijden: 

    • Module 'Inleiding tot inclusief lesgeven in diverse klaslokalen', 14 januari 2025, 09:00-12:00
    • Module 'Inclusief geĆÆnternationaliseerd cursusontwerp', 13 februari 2025, 09:00-12:00
    • Module 'Dynamiek in groepswerk', 25 maart 2025, 09:00-12:00
    • Module 'De rol van taal in de klas', 25 april 2025, 09:00-12:00
    • Module 'Inclusief beoordelen': 19 mei 2025, 09:00-12:00

    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: op de campus (Groningen City Center)
    Kosten: gratis

    2. Inleiding tot het Nederlands

    Rijksuniversiteit Groningen

    Leer Nederlands (de basis).

    De cursus duurt drie weken en helpt je om:

    • Jezelf voor te stellen aan andere studenten en ze te leren kennen.
    • Te praten over je familie, vrienden, werk en studie.
    • Het leven in Nederland te ervaren.

    Tijdens de cursus leer je Nederlandse uitdrukkingen, begroetingen, woordenschat, getallen, spelling en grammatica. Aan het einde van de cursus zul je in staat zijn om bekende woorden en zinnen over jezelf en je gezin te herkennen. Je leert om eenvoudige zinnen te gebruiken om te beschrijven waar je woont en te praten over de mensen die je kent. Ten slotte kun je korte teksten schrijven, zoals een e-mail, of formulieren invullen met persoonlijke gegevens. De nadruk ligt op receptieve vaardigheden zoals lezen en luisteren.

    Deze cursus is beoordeeld als ƩƩn van de beste online cursussen aller tijden door online cursusaggregator Class Central.

    Data en tijden: je kunt op elk moment beginnen (zelfstandig)
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Meer informatie: Massive Open Online Courses - rug.nl.
    Taal: Nederlands en Engels
    Locatie: online MOOC
    Kosten: gratis (afronden binnen drie weken, geen certificaat) of €75 voor deelnemers die een certificaat willen of langer dan drie weken willen studeren.

    3. Autisme-inclusief onderwijs

    Open Universiteit

    Het doel van deze cursus is om je inzicht te geven in hoe de wereld in elkaar zit voor iemand die autistisch is, en welke uitwerkingen dat heeft op het onderwijs. Daarmee ontwikkel je het vermogen om je in te leven in autistische studenten. De cursus geeft richtlijnen voor het autisme-inclusief maken van onderwijs, met concrete voorbeelden van hoe je die richtlijnen kunt toepassen. De richtlijnen worden begrijpelijk doordat je eerst inzicht in autisme hebt gekregen.

    Data en tijden: op elk moment te beginnen en zelfstandig te doorlopen
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    4. TV-technieken toepassen in het onderwijs

    Universiteit Maastricht

    In deze workshop krijg je begeleiding over hoe je je onderwijs kunt verbeteren door gebruik te maken van storytelling, video’s, interviews en andere technieken uit de tv-industrie. Of het onderwijs nu online of face-to-face wordt gegeven, studenten leren beter in een stimulerende omgeving. Het is de verantwoordelijkheid van de docent om die omgeving te creĆ«ren met hun presentatie, de inhoud van de cursus en de positieve energie die ze overbrengen op hun publiek.

    Al dit kan worden bereikt met eenvoudig aan te leren technieken uit de tv-industrie. Onderwijzen en leren kan veel leuker zijn – als je weet hoe! Tv-producent en mediatrainer Julian Dismore introduceert verschillende manieren om je colleges en lesmateriaal boeiender te maken, terwijl de academische standaard behouden blijft. Oefeningen, discussies en rollenspellen helpen je om je aanpak te verfijnen.

    Datum en tijd: 3 april 2025, 13:30–16:00
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    5. Toegankelijke hoorcolleges in drie stappen

    Universiteit Leiden

    Wil je bestaande hoorcolleges updaten of een heel nieuw college opzetten? Wil je weten wat Ć”l jouw studenten nodig hebben om de collegestof te begrijpen? Volg de online module Toegankelijke hoorcolleges in drie stappen om te bepalen hoe je jouw college(s) kan laten aansluiten bij de neurodiverse groep studenten in jouw cursus.

    Data en tijden: Elk moment te starten (zelfstandig).
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands en Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    6. Interculturele communicatie in je onderwijs verbeteren

    Erasmus Universiteit Rotterdam

    Het MicroLab is bedoeld om docenten te ondersteunen in het versterken van de interculturele communicatie tussen en met studenten. Er is geen specifieke voorkennis vereist.

    Wat ga je bereiken?

    • Herkennen van de elementen van een veilige en inclusieve leeromgeving.
    • Gebruiken van interculturele communicatie om dit te versterken.
    • Reflecteren op je eigen culturele achtergrond en persoonlijke normen, waarden en assumpties.
    • Uitleggen hoe je interculturele communicatie competenties kunt toepassen tijdens het onderwijs.
    • Herkennen hoe power dynamieken invloed hebben op de interactie met studenten.

    Datum en tijd: 10 juni 2025, 13:00-16:00
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Meer informatie: How to improve intercultural communication in your teaching - eur.nl.
    Taal: Nederlands en Engels
    Locatie: op de campus (Campus Woudestein - T11-67)
    Kosten: gratis

    7. Interculturele communicatie in het onderwijs

    TU Delft

    In deze workshop leer je de essentiƫle vaardigheden en strategieƫn die nodig zijn om door culturele diversiteit in de klas te navigeren en de betrokkenheid, samenwerking en leerresultaten van studenten te verbeteren.
    Je leert:

    • Communiceren zonder oordeel of stereotypen en een respectvolle en inclusieve leeromgeving bevorderen.
    • Inzicht in je eigen communicatiestijlen krijgen en hoe deze kunnen worden waargenomen door mensen met verschillende culturele achtergronden.
    • Verbale en non-verbale signalen interpreteren en je communicatiestijl aan de culturele context aan te passen.
    • Analiseren van complexe interculturele situaties in de klas en implementeren van praktische oplossingen om inclusiviteit te bevorderen en misverstanden te verminderen.

    Meer informatie via TLS Opleidingsportaal (als je een Ned-ID voor personeel hebt) of stuur een e-mail naar Teaching-Support@tudelft.nl.

    Data en tijden: 

    • 14 maart 2025, 09:30-12:30
    • 21 maart 2025, 09:30-12:30
    • 28 maart 2025, 09:30-12:30

    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: TU Delft Teaching Lab
    Kosten: gratis

    8. Divers en inclusief onderwijs: bespreken van gevoelige onderwerpen

    Tilburg University

    Tijdens deze sessie richten we ons op een onderwerp dat steeds belangrijker wordt in inclusieve colleges: het discussiĆ«ren over gevoelige onderwerpen en het begeleiden van 'intense momenten' als een discussie fel of emotioneel wordt.  

    Het bespreken van gevoelige en controversiĆ«le onderwerpen brengt uitdagingen met zich mee, maar biedt ook onschatbare mogelijkheden voor studenten om kritische denkvaardigheden, empathie, interculturele vaardigheden en een dieper begrip van complexe wereldwijde kwesties te ontwikkelen. Deze sessie is bedoeld om het bewustzijn over het onderwerp te vergroten, praktische hulpmiddelen te bieden om docenten te helpen bij de begeleiding van  gevoelige discussies en de mogelijkheid te bieden om ideeĆ«n, zorgen en goede praktijken met elkaar uit te wisselen.

    Datum en tijd: 20 mei 2025, 14.00-15.30
    Via Microsoft Teams, de link wordt enkele dagen voor de sessie gedeeld.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

  • Toetsen

    1. Toetsen in het hoger onderwijs: professionele ontwikkeling voor leraren

    Erasmus Universiteit Rotterdam

    In deze MOOC werk je aan je eigen beoordelingsproducten via opdrachten. Zo maak je bijvoorbeeld een toetsplan voor je eigen cursus. Daarnaast word je onderdeel van een wereldwijde learning community van docenten in het hoger onderwijs.

    We bieden instructievideo’s, interviews met experts en met docenten, animaties en checklists. In aanvulling hierop vind je in de MOOC oefeningen, toetsopdrachten en discussies. 

    Data en tijden: om de 8 weken is het mogelijk om aan te melden en te starten met de MOOC.
    De eerste kans start 20 januari.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    2. Snel nakijken

    TU Delft

    Deze workshop is bedoeld voor docenten die hun nakijkproces willen stroomlijnen. Dit kan met name interessant zijn voor docenten van Q4 cursussen die te maken hebben met strakkere beoordelingstijdlijnen vanwege de academische kalenderstructuur.

    Tijdens deze hands-on workshop gaan we dieper in op praktische strategieƫn voor zowel korte- als langetermijnverkorting van de beoordelingstijd. Als deelnemer ga je betekenisvolle gesprekken aan met collega's van verschillende afdelingen binnen de TU, mogelijk ook met andere universiteiten. Samen verken je kansen en wissel je best practices uit in een kleine groep. Een leerontwikkelaar deelt inzichten en tips om de efficiƫntie van je beoordeling te verbeteren, en mogelijkheden om je cursusbeoordeling te verfijnen.

    Deze workshop heet deelnemers van alle faculteiten en andere universiteiten van harte welkom. Om zinvolle discussies te garanderen, raden we aan om een casus mee te nemen.

    Data en tijden: op aanvraag
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: Teachinglab TU Delft
    Kosten: gratis

    3. Rubrics: consistente beoordeling van opdrachten en projecten

    TU Delft

    In deze workshop verken je de voor- en nadelen van rubrics. Je wisselt tips uit om ervoor te zorgen dat de beoordeling eerlijk, efficiĆ«nt, transparant en objectief is waarmee je het leren van je studenten stimuleert. 

    Tijdens deze workshop ontdek je de voordelen en uitdagingen die gepaard gaan met het gebruik van rubrics voor assessment. 

    De belangrijkste leeruitkomsten van de workshop zijn:

    • Inzicht in de impact van rubrics op de beoordeling en feedback van studentenwerk.
    • Afstemmen van rubrics op de leerdoelen en instructies van je cursus.
    • Inzicht verwerven in het omzetten van rubric assessments naar eindcijfers.

    Tijdens de workshop is er tijd om ervaringen, beoordelingstools en uitdagingen te delen, allemaal met als doel je cursusbeoordelingsgids te verbeteren en te verfijnen.

    Data en tijden: op aanvraag
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: Teachinglab TU Delft
    Kosten: gratis

  • Duurzame ontwikkeling

    1. Open Educational Resources

    TU Delft

    Open Educational Resources (OER) zijn onderwijs- en leermaterialen die gratis toegang, gebruik, aanpassing en herdistributie door anderen mogelijk maken zonder of met beperkingen. Ze maken innovatieve onderwijsmethoden mogelijk en vergroten de samenwerking, toegankelijkheid en kennisverspreiding. Docenten kunnen hun eigen open leermaterialen aanpassen en publiceren, waardoor ze beter voldoen aan de behoeften van hun studenten.

    Data en tijden: op aanvraag
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: Teachinglab TU Delft
    Kosten: gratis

    2. Impactgericht onderwijs

    Erasmus Universiteit Rotterdam

    Ben je op zoek naar manieren om impact te creƫren met je cursus? Onze wereld is complex en zit vol wicked problems, door ons onderwijs kunnen we studenten voorbereiden om bij te kunnen dragen aan het oplossen van deze uitdagingen. Maar waar te beginnen? Neem deel aan dit webinar om de principes van impactgedreven onderwijs te verkennen en kansen voor uw cursus te identificeren. Dit webinar is een introductie op het MicroLab 'Hoe ontwerp je impactgedreven onderwijs?'. Dit webinar staat ook open voor niet-onderwijzend personeel. Alle EUR-medewerkers kunnen gratis deelnemen.

    Wat ga je bereiken? Verken het principe van impactgedreven onderwijs en identificeer kansen voor je cursus.

    Data en tijden: dit webinar wordt op aanvraag georganiseerd voor minimaal 4 deelnemers.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: de cursus is in het Engels, tenzij alle deelnemers Nederlands spreken
    Locatie: online
    Kosten: gratis

  • Studentbetrokkenheid

    1. Op afstand (individueel) begeleiden van student(en)

    Open Universiteit

    Centraal in deze workshop staat het succesvol begeleiden van (individuele) studenten. Een bijzonder aspect hierbij is de rol van de online begeleider. Veel docenten onderhouden immers op afstand contact met studenten: via telefoongesprekken, e-mail en zoom of tijdens virtuele klassen.

    Tijdens de bijeenkomst behandelen we enkele theoretische aspecten en oefenen we met fundamentele omgangs- en gesprekstechnieken, feedbackregels in rollenspelen en discussies over bronnen en videoclips. Daarbij zoeken we zo veel mogelijk aansluiting bij situaties in de eigen praktijk. Centraal staat steeds dat ieder zo effectief mogelijk zijn sterke kanten voor (online) individuele begeleiding optimaliseert. 

    Data en tijden: op aanvraag
    Vanaf 4 inschrijvingen nemen we contact op met de deelnemers om een moment te plannen.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands en Engels zijn allebei mogelijk
    Locatie: hybride
    Kosten: gratis

    2. Bouw je eigen online community

    Universiteit Leiden 

    Heb je ooit overwogen om een online (leer) community te bouwen voor studenten, docenten of collega's? Het creĆ«ren van een levendige community vereist doordachte planning en een paar belangrijke overwegingen. Deze cursus biedt de basis die je nodig hebt om niet alleen een online community op te zetten, maar deze ook te transformeren in een dynamische en interessante hub voor samenwerking en delen. Tijdens de cursus verken je essentiĆ«le aspecten van het opbouwen van een community, waaronder belangrijke ontwerpprincipes, strategieĆ«n voor gedragsmanagement en de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het opzetten van een succesvolle community. 

    Data en tijden: elk moment te starten (zelfstandig)
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

  • Overig

    1. Omgaan met grote studentenaantallen: activiteiten en toetsing

    Vrije Universiteit Amsterdam

    Studentengroepen worden steeds groter, wat het lastiger maakt om studenten actief te betrekken bij het leren.

    In deze short ontdek je effectieve activerende werkvormen voor grote groepen Ʃn slimme manieren om tijd te besparen bij het geven van feedback en het nakijken van opdrachten.

    Data en tijden: 

    • 8 april 2025, 11:00-12:30
    • 24 juni 2025, 11:00-12:30

    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands, tenzij iemand Nederlands niet machtig is – dan Engels
    Locatie: hybride
    Kosten: gratis

    2. Succesvolle PhD-begeleiding: een gedeelde reis

    Rijksuniversiteit Groningen

    Aan het einde van de cursus ben je in staat om: 

    • De belangrijkste momenten en fasen in het promotietraject te identificeren.
    • Je eigen rol en gedeelde verantwoordelijkheid als promotor te beoordelen.
    • Te experimenteren met tools en methodes om de effectiviteit van doctoraatsbegeleiding te verbeteren.
    • Effectieve interactietechnieken toe te passen in gesprekken met de promovendus.
    • Om te gaan met verwachtingen en het formuleren van doelen te verbeteren.
    • Te reflecteren op je professionele ontwikkeling als doctoraatsbegeleider in de academische context.
    • Bewustzijn te tonen van je eigen waarden, kwaliteiten en valkuilen; evenals bewustzijn over het zijn van een rolmodel voor je doctoraatsstudenten. 

    Deze cursus richt zich in de eerste plaats op het ondersteunen van zowel beginnende als meer ervaren doctoraatsbegeleiders in hun belangrijke en uitdagende rol. De cursus kan ook relevant zijn voor beleidsmakers en trainers binnen wetenschappelijke instellingen.

    Data en tijden: je kunt op elk moment beginnen (zelfstandig).
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Meer informatie: Massive Open Online Courses - rug.nl.
    Taal: Engels
    Locatie: online
    Kosten: gratis

    3. Haal het beste uit je studenten: ontwikkel hun reflectievaardigheden

    Rijksuniversiteit Groningen

    Reflectie is een essentiĆ«le vaardigheid voor alle universiteitsstudenten en speelt een cruciale rol in hun academische ontwikkeling. Maar hoe laat je studenten reflecteren en wat is jouw rol als docent in dit proces? Je studenten leren reflecteren is niet iets dat 'zomaar' gebeurt. Het vereist specifieke kennis, vaardigheden en lesmethoden, die in deze training aan bod komen. Deze cursus is bedoeld voor docenten die zich willen verdiepen in de kunst van het reflectieonderwijs. Het is een aanvulling op de Basiskwalificatie onderwijs (BKO) en ideaal voor docenten die hun vermogen om reflectieve vaardigheden aan te moedigen en te onderwijzen willen vergroten. 

    Wat zult u leren?

    • Kennis: leer meer over onderwijstheorieĆ«n en modellen over reflectie om je een stevige basis te geven.
    • Praktische hulpmiddelen voor reflectief lesgeven: Leer hoe je leeractiviteiten ontwerpt binnen je eigen cursus die studenten uitnodigen om te reflecteren.
    • Vaardigheden om reflectie aan te moedigen: Doe expertise op om zinvolle reflectie aan te moedigen tijdens je onderwijs, zoals door het gebruik van non-verbale communicatie of het begeleiden van reflectieve discussies.
    • Professionele ontwikkeling: Deze cursus rust je niet alleen uit om les te geven in reflectie, maar draagt ook bij aan je eigen groei als 'reflective practitioner', met als doel de effectiviteit in de klas te verbeteren.

    Data en tijden: 

    • Workshop 1: 15 april 2025, 9.00-12.30
    • Workshop 2: 6 mei 2025, 9.00-12.30 
    • Workshop 3: 20 mei 2025, 9.00-12.30 
    • Workshop 4: 3 juni 2025, 9.00-12.30

    Je moet bij minstens 3 workshops aanwezig zijn.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Engels
    Locatie: op de campus
    Kosten: gratis

  • Onderwijsdagen 2025

    1. VU Onderwijsdag 2025

    Vrije Universiteit Amsterdam

    De VU Onderwijsdag op 6 maart 2025 staat geheel in het teken van 'Imagination in Education'. Het wordt een dag vol inspiratie, ontmoeting en nieuwe perspectieven, waarin verbeeldingskracht centraal staat.

    Samen verkennen we hoe we als onderwijsgemeenschap onze dromen en ideeƫn kunnen inzetten om de uitdagingen van morgen aan te gaan. Use your imagination, dream big!

    We starten de dag met een plenaire bijeenkomst waarin we verbeelding in het onderwijs op een creatieve manier laten resoneren door verschillende sprekers.

    Naast de keynote kun je kiezen uit verschillende workshops en interactieve sessies, en gaan we in gesprek over actuele thema’s die spelen op de VU. Laat je inspireren, deel jouw inzichten en ontdek nieuwe perspectieven die je direct kunt toepassen in jouw onderwijspraktijk.

    Datum: 6 maart 2025
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands
    Locatie: op de campus
    Kosten: gratis

    2. RU Onderwijsdag 2025

    Radboud Universiteit 

    In onze snel veranderende samenleving, waarin onzekerheid en verandering de norm zijn, is de vraag relevanter dan ooit: hoe en waarvoor leiden we onze jongeren op? Sta jij wel eens stil bij de toekomst en groei van ons onderwijs en van onze studenten? Sta stil, reflecteer en durf vooruit te kijken. Het is tijd om te groeien!

    Data: 1 en 2 april 2025
    Meer informatie en het programma: The Education Days - ru.nl.
    Meld je aan via dit aanmeldformulier.
    Taal: Nederlands en Engels (afhankelijk van welke workshop)
    Locatie: op de campus in Nijmegen
    Kosten: gratis (externe gasten betalen eenmalig 25 euro administratiekosten)

Snelle navigatie VU Centre for Teaching & Learning

Ga hier direct terug naar de homepage van het CTL.
Veelbezochte cursussen: BKO • SKO • Leergang Onderwijskundig Leiderschap
Cursussen per doelgroep: junior docenten • docenten met een BKO • onderwijsleiders • PhDs met onderwijstaken

Wil je een vraag aan een van onze medewerkers stellen? Neem dan contact op met Carin Weitering, medewerker studentzaken, ctl@vu.nl.
Of bel ons op: 020 598 4263. (op werkdagen tussen 9.00 en 17.00). 

Contactpersoon

Carin Weitering

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright Ā© 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam