Onderwijs Onderzoek Actueel Over de VU EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU for Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Vrouwen aan de top
Israël en Palestijnse gebieden Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Marktplaats voor onderwijsexcursies

De Marktplaats brengt vraag en aanbod bij elkaar op het gebied van onderwijsexcursies. Er staat van alles op! Maak kennis met VR-onderwijs, vernieuwend toetsen of leer bijvoorbeeld meer over inclusief onderwijs. Al deze mooie initiatieven vinden plaats op de VU. Neem een kijkje bij je collega’s en raak geïnspireerd.

Op onderwijsexcursie gaan bij een van je VU-collega’s geeft je de mogelijkheid om nieuwe inzichten op te doen en geïnspireerd te raken. Het is een leuke activiteit voor jou en je collega’s en het brengt je in aanraking met de vele gezichten van het onderwijs op de VU. Kom alleen of ga gezellig samen met een aantal collega's van je onderwijsteam.

Het geven van een onderwijsexcursie biedt je de mogelijkheid om de onderwijspraktijk waar je trots op bent aan meer collega’s te laten zien. De deelname van onderwijscollega’s aan jouw excursie kan ook voor waardevolle nieuwe inzichten zorgen. Zo draag je én bij aan een sterke onderwijscommunity én geef je jouw onderwijspraktijk de exposure die het verdient.

Hoe werkt het?
Klik in het overzicht hieronder op een excursie voor meer informatie. Neem vervolgens contact op met de organisator van de excursie om een afspraak te maken. 

Ook een excursie aanbieden?
Als excursieaanbieder ben je trots op het onderwijs dat je verzorgt en deel je dit graag met jouw collega’s. Heb je interesse in het aanbieden van een excursie, neem dan contact op met Hilde Remmers, onderwijsspecialist bij het VU CTL. Zij ondersteunt je graag bij het opzetten van jouw excursie.

Onderwijsexcursies Q1-2025

  • SpringLab VU: Students as Partners

    SpringLab VU is het Students as Partners-platform van de Faculteit der Geneeskunde VU waar studenten geneeskunde in samenwerking met docenten en experts extracurriculaire lessen ontwikkelen en geven en onderwijs co-creëren.

    SpringLab VU ontstond uit de behoefte bij medisch studenten om meer praktijkgerichte vaardigheden te kunnen trainen. SpringLab VU is een uniek leer- en onderwijsmodel. SpringLab VU is van, voor en door studenten. Studenten hebben de vrijheid om hun eigen onderwijs te ontwikkelen en te geven, wat hun intrinsieke motivatie en nieuwsgierigheid stimuleert.

    Tijdens de excursie ervaar je Springlab in de praktijk en worden belangrijke randvoorwaarden en organisatorische stappen besproken die bijdragen aan het succes van Springlab.

    Als je deelneemt aan deze excursie:

    • ervaar je de dagelijkse praktijk van SpringLab;
    • ontdek je een van de manieren hoe je samen met studenten je onderwijs kan verbeteren;
    • raak je bekend met verschillende stappen die nodig zijn om een SpringLab binnen je eigen faculteit op te zetten.

    Hoe doe je mee?

    Stap 1: Kom niet alleen!

    • Ben je een docent/opleidingsdirecteur of opleidingscoördinator? Ga dan op zoek naar een student of meerdere studenten om samen SpringLab te bezoeken.
    • Ben jij een student, zoek dan je docenten of opleidingsdirecteur om SpringLab te bezoeken.

    Stap 2: Neem contact op met Aäron Spapens om als duo (of grotere groep) je interesse voor deze excursie kenbaar te maken en een geschikt moment af te spreken.

    De excursie vindt plaats vanaf 2 aanmeldingen (waarvan minimaal één student, omdat het studentperspectief van grote toegevoegde waarde is gedurende de excursie).

  • Samenwerkingsvaardigheden oefenen met behulp van een AI-avatar

    Deze excursie wordt alleen in het Engels aangeboden

    In de Bachelor Communicatiewetenschap werken studenten veel in teamverband tijdens project-based cursussen. Teamwerk kan leiden tot uitdagingen die meer tijd en begeleiding vereisen dan momenteel haalbaar is voor de docent. Daarom hebben we een AI-toepassing ontwikkeld voor het oefenen van peer-to-peer feedback op samenwerking.

    We heten je van harte welkom op onze afdeling om uit eerste hand te ervaren hoe deze tool werkt, hoe we dit hebben geïmplementeerd in ons onderwijs en om van onze studenten te leren hoe zij het oefenen met deze tool ervaren.

    Als je deelneemt aan deze excursie krijg je:

    • inzicht in knelpunten van werken in teamverband;
    • tips over het implementeren van technologie in je cursussen;
    • praktijkervaring in het oefenen met een AI-avatar.

    Stuur e-mail naar Esther Schagen om een afspraak te maken. Maximale groepsgrootte: 10 deelnemers.

  • Succesvolle en efficiënte thesisbegeleiding

    Ben je op zoek naar een nieuwe en efficiënte manier waarop je studenten kan begeleiden bij het bachelor- en of masterthesistraject binnen de tijd die hiervoor staat? Ga dan eens op bezoek bij je collega’s bij de bachelor Bestuurs- en Organisatiewetenschap!

    Tijdens de excursie delen Renée Hartogh en Hillie Aaldering drie nieuw ontworpen beoordelingsrubrics die gebruikt worden om studenten te begeleiden bij het schrijven van de thesis. De voordelen van rubrics ervaar je meteen tijdens de excursie.

    Als je deelneemt aan deze excursie:

    • ervaar je hoe formatief handelen helpt om een begeleidingstraject te structuren en in te kaderen;
    • bekijk je de nieuwe rubrics die door alle begeleiders bij de bachelorthesis van Bestuurs- en Organisatiewetenschap worden gebruikt;
    • oefen je een begeleidingsgesprek met een student aan de hand van een rubric.

    Neem contact op met Hilde Remmers om je in te schrijven voor deze excursie. De excursie vindt plaats vanaf 2 aanmeldingen.

  • Virtual Reality en samenwerkend leren in anatomiewerkcolleges

    Met de cursuscoördinator van het vak Functionele anatomie ga je een werkcollege bezoeken waarin studenten samenwerkend leren. Met VR-brillen, anatomische atlassen en speciaal daarvoor ontwikkelde werkopdrachten bestuderen de studenten als voorbereiding op de snijzaal het bewegingsapparaat.

    Je leert over de Virtual Reality-toepassing en dan met name het over het anatomische programma 3D Organon, de meerwaarde van samenwerkend leren en je krijgt inzicht in de organisatie en het beheer van VR-brillen en VR-software.

    Deze excursie is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in technologietoepassingen in activerend onderwijs met VR-brillen.

    Aanmelden
    Stuur een mail met deelnameverzoek naar Geert Buijtenweg. De maximale groepsgrootte is 6 personen (waarbij er ook zelf ervaring opgedaan kan worden met het samenwerken via de VR-bril).

    Didactische tip
    Bekijk de didactische tip over hoe je het leereffect van VR vergroot in je onderwijs.

  • Zet de eerste stap naar CSL in jouw onderwijs

    Community Service Learning klinkt vaak als een grote aanpassing binnen je eigen onderwijs, maar dit hoeft niet zo te zijn! Binnen de bacheloropleiding Gezondheidswetenschappen in de cursus ‘Geriatrie en veroudering’ maken Laura Schaap en Anouk Vaes al een aantal jaar gebruik van componenten van Community Service Learning.

    Tijdens de excursie delen Laura en Anouk eigen ervaringen en geven ze je concrete tips en ideeën mee om CSL binnen je eigen onderwijs een succes te maken.

    Als je deelneemt aan deze excursie:

    • ontvang je praktische handvatten hoe je Community Service Learning toe kan passen;
    • krijg je een omvattend idee over de opbrengsten en uitdagingen van Community Service Learning binnen je vak;
    • leer je van persoonlijke ervaringen van docenten.

    Aanmelden
    Deze excursie vindt op aanvraag plaats. Maak een afspraak door een e-mail te sturen naar Laura Schaap.

  • Hoeveel stappen heb jij nodig om de collegezaal binnen te komen?

    Ontdek de gelaagdheid van toegankelijkheid in het onderwijs door aan de slag te gaan met origami, de Japanse vouwkunst.

    Deze workshop, geleid door Aalt Smienk, docent antropologie en organisatiewetenschappen, nodigt je uit om te ontdekken wat de mogelijkheden zijn om het onderwijs toegankelijker te maken. 

    Als je meedoet aan deze excursie,  

    • verbreed je je horizon en je begrip van toegankelijkheid in het onderwijs; 
    • word je je bewust van je eigen invloed op toegankelijkheid in het onderwijs. 

    Neem contact op als groep van 5 tot 10 personen met Aalt Smienk om je in te schrijven voor deze excursie.

  • Boren met Virtual Reality

    Ben jij op zoek naar een nieuwe manier waarop studenten een persoonlijke leerroute kunnen volgen of zoek je naar nieuwe manieren om studenten geleidelijk naar het eindresultaat te begeleiden door middel van technologie? Ga dan voor inspiratie eens op bezoek bij ACTA.

    Binnen de opleiding Tandheelkunde maakt Dirk Bakker, tandarts-docent (sectie digital dentistry), gebruik van Virtual Reality. Tijdens zijn onderwijs leren studenten boren in een simulator op een nagemaakt gebit van een patiënt. De studenten voeren later bij de desbetreffende patiënt een behandeling uit in de kliniek.  Zo kunnen studenten binnen de specifieke context van de patiënt, zelfstandig én op hun eigen tempo de benodigde vaardigheden leren. Tijdens de excursie deelt Dirk zijn ervaringen, krijg je praktische tips en adviezen over VR-onderwijs en leer je zelf boren in de simulator op ACTA!

    Als je deelneemt aan deze excursie:

    • ervaar je hoe de praktische toepassing van VR-technologie in het onderwijs de kloof tussen theorie en praktijk voor studenten kan overbruggen;
    • kom je meer te weten over de VR-technologie die achter dit onderwijs schuilgaat.

    Aanmelden
    De excursie vindt op aanvraag plaats vanaf 6 aanmeldingen, met een maximum van 12 deelnemers. Je bent verplicht je in te schrijven vanwege de toegang tot ACTA. Neem voor meer informatie contact op met Esther Schagen.

Wil je ook een excursie aanbieden?

Binnenkort is er plek voor 6 nieuwe onderwijsexcursies.

Neem contact op met Hilde Remmers. Zij denkt graag mee over de vorm en opzet van jouw excursie.

Contactpersoon

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam