Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

STAP-budget: persoonlijk ontwikkelbudget

Let op: Het VU opleidingsaanbod is op dit moment niet zichtbaar in het STAP portaal. Daardoor is het helaas niet mogelijk om budget aan te vragen. Waarschijnlijk lukt dit pas weer bij de volgende aanvraagperiode die start op 1 juli.

Het STAP-budget is een persoonlijk budget van maximaal € 1.000 euro per jaar (incl. btw) voor het volgen van een opleiding, training of cursus. Deze subsidie ontvang je van de Nederlandse overheid, via het UWV. Als werkende of werkzoekende kun je via het portaal van het UWV een STAP-budget aanvragen voor een opleiding, cursus of training die in het landelijke STAP-register vermeld staat. Ook een aantal cursussen en trainingen van VU voor Professionals staan daarin opgenomen.

De huidige aanvraagperiode loopt van 2 mei tot en met 30 juni. Op 1 juli 2022 start de volgende tweemaandelijkse aanvraagperiode.

STAP-aanbod VU voor Professionals

Je kunt STAP-subsidie aanvragen voor de volgende opleidingen, cursussen en trainingen van de VU. 

 1. Alfabetisering en Z-route 
 2. Docent NT2 voor onderwijsbevoegden
 3. Docent NT2 voor deelnemers zonder onderwijsbevoegdheid
 4. Financieel management bij filantropische organisaties 
 5. Leergang Business Analytics voor Financials
 6. Leergang Sociaal Zekerheidsrecht
 7. Leergang Strafrechtelijk bewijsrecht vanuit verdedigingsperspectief
 8. Leren Observeren
 9. Master Epidemiologie
 10. Nederlands voor werk en studie
 11. Nederlands voor werk en studie SPRINT
 12. Opleiding voor bestuurssecretarissen
 13. Professioneel Nederlands

Het STAP-aanbod van de VU wisselt en breidt uit. Bij de opleiding van jouw keuze of op deze pagina kun je informatie vinden over de opleidingen, cursussen en trainingen die in het STAP-register staan. 

STAP-budget aanvragen

- Schrijf je in voor de opleiding van jouw keuze. Bij de opleiding vind je informatie over inschrijven en over eventuele (toelatings)voorwaarden.
- Vraag een STAP-aanmeldingsbewijs aan bij de cursusadministratie van je gekozen opleiding, uiterlijk 38 dagen (= 5,5 week) voor de start van de opleiding. Dit aanmeldingsbewijs heb je nodig om STAP-budget aan te vragen. Contactgegevens van de administratie vind je bij de opleiding.
- Vraag STAP-budget aan via het landelijke STAP-portaal.
- Je ontvangt bericht van het UWV over je subsidieaanvraag.
- Als jouw subsidieaanvraag door het UWV is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de VU als opleider. De VU zal dit vervolgens in mindering brengen op de factuur of - indien je al betaald hebt - aan jou crediteren. 

Mocht jouw aanvraag worden afgewezen en wil je om die reden de opleiding niet meer wilt volgen, annuleer dan je inschrijving, conform de annuleringsvoorwaarden van de betreffende opleiding.

Voorwaarden deelname STAP-regeling

 • Met gebruik van een STAP-aanmeldbewijs van de VU geef je toestemming voor een correcte uitvoering van de STAP-regeling door de VU, voorzover de STAP-regeling van de VU als opleider in het kader van deze regeling uitvoeringshandelingen vereist.
 • De verantwoordelijkheid voor 1) het aanvragen van budget, 2) het voldoen aan voorwaarden voor uitbetaling van het STAP-budget voor de cursus en 3) de consequenties bij eventuele afwijzing, ligt bij jou als deelnemer aan een cursus. 
 • Houd er rekening mee dat het UWV - de instantie die de STAP-regeling beheert - het deelnemen aan een bij de opleiding behorende toets en minimaal 80% aanwezigheid vereist. 
 • Het gereserveerde budget voor de STAP-regeling in een bepaald jaar of tijdvak kan ‘op’ kan zijn. Afwijzing door het UWV komt niet voor rekening van de VU.

Over STAP
Per 1 januari 2022 zijn studiekosten en andere scholingsuitgaven niet meer aftrekbaar van de belasting. In plaats daarvan is de subsidieregeling STAP-budget gekomen. STAP staat voor Stimulans Arbeidsmarkt Positie. De regeling is bedoeld voor werkenden en werkzoekenden vanaf 18 jaar. Uitgezonderd zijn personen die aanspraak maken op andere ondersteunende maatregelen waaronder studiefinanciering of een studievoucher.

Meer informatie vind je op: uwv.nl/stap