Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Heldere taal in teksten en vertalingen

Tijdens de specialisatie Schrijven en vertalen ga je aan de slag met teksten schrijven en vertalen, en leer je hoe je omgaat met schrijfcultuur en normativiteit.

De combinatie van het aanleren van schrijf- en vertaalvaardigheden enerzijds en het nadenken over tekstgenres, doelen, doelgroepen en schrijfcultuur anderzijds, zorgt ervoor dat jij de ideale werknemer wordt voor je opdrachtgever. Want jij weet waarom een tekst niet goed werkt en hoe je die moet optimaliseren. Jij hebt geleerd dat vertalen meer is dan een tekst omzetten van de ene taal in de andere taal. Jij snapt het belang van schrijfcultuur en kunt dat meenemen in je schrijf- of vertaalproducten. 

Dit maakt je geschikt voor werk als redacteur, editor, tekstschrijver, vertaler en ondertitelaar.

Wat kun je doen na je Master?

Je gaat werken

Sommige afgestudeerden beginnen voor zichzelf en halen hun eigen schrijf- of vertaalopdrachten binnen. Ze stemmen af met opdrachtgevers over het doel en de doelgroep van een tekst en werken zelfstandig aan deze opdrachten. Deze opdrachtgevers kunnen uit de non-profit sector komen (bijvoorbeeld een gemeente) maar ook uit de commerciële sector (zoals een reclamebureau).

Andere afgestudeerden vinden het leuker om bij een tekstbureau of vertaalbureau te gaan werken, waar je in een team werkt en vaak ook aan grotere en langdurigere projecten werkt. Denk hierbij aan reclamecampagnes voor bedrijven of het optimaliseren van webteksten voor een reisorganisatie of een uitgeverij. Of aan het vertalen van webteksten voor een internationaal werkend bedrijf.

Je kunt ook gaan werken bij de communicatie-afdeling van een bedrijf. Daar draag je zorg voor de interne en/of externe communicatie en doe je redactie en editing voor de website. Denk hierbij ook aan corporate story-telling.

Je gaat onderzoek doen

Het is ook mogelijk om verder te gaan met wetenschappelijk onderzoek. Als je het schrijven van je scriptie het leukste onderdeel van je studie vond, is dit iets om over na te denken. Je kunt op zoek gaan naar een aanstelling als promovendus bij een universiteit in Nederland of in het buitenland, waar je bijvoorbeeld gaat werken aan tekstwetenschappelijk of vertaalwetenschappelijk onderzoek.