Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Verbreed je visie, verscherp je blik en verdubbel je master

Nadenken over de grote vragen van onze tijd

De 2-jarige masteropleiding Filosofie van Cultuur en Bestuur biedt de unieke mogelijkheid om een vakwetenschappelijke master in een maatschappijgericht domein te verbinden met een cultuurfilosofisch perspectief. In deze opleiding worden de grote vraagstukken van deze tijd benaderd vanuit een cultuurfilosofisch perspectief. De nadruk ligt op de zogenoemde continentale traditie: van Aristoteles, Hegel en Heidegger tot Taylor, Arendt en Stiegler.

Je leert kwesties rondom (geo)politiek, economie, bestuur en bijvoorbeeld digitalisering grondig te analyseren. En je combineert filosofische reflectie met vakwetenschappelijke kennis en praktische wijsheid. Op die manier krijg je inzicht in de culturele dimensie van hedendaagse ontwikkelingen, en kan je een beredeneerde inschatting maken van hoe men hier het beste mee kan omgaan.

Vanuit de filosofisch-theoretische verdieping wordt op fundamentele wijze gereflecteerd op de huidige praktijk – en daar is tegenwoordig in veel werkvelden steeds meer behoefte aan. De master Filosofie van Cultuur en Bestuur is dan ook bedoeld voor studenten en professionals die een serieuze filosofische interesse combineren met een interesse voor de veelzijdige culturele, bestuurlijke en economische werkelijkheid waarin wij leven.

Combineer Filosofie met een tweede master of je baan

Inhoudelijk en praktisch combineer je de master Filosofie van Cultuur en Bestuur goed met een tweede studie of met je huidige werk. We snappen dat vaste collegedagen dan extra belangrijk zijn. Daarom geven we altijd college op dinsdagen en donderdagen. Ook proberen wij de colleges zo veel mogelijk op te nemen, zodat je ze op een ander moment nog kunt terugluisteren. Kijk voor het jaaroverzicht en programmaoverzicht in de studiegids. Voor het rooster kun je terecht op rooster.vu.nl.

Til je cv naar een hoger niveau

Ook als reguliere wijsbegeertestudent is deze mastertrack een aantrekkelijk vervolg op je bachelorstudie. Omdat we studenten middels stageplekken en tweewekelijkse gesprekken in contact brengen met het prestigieuze netwerk van de (gast)docenten van deze master, krijg je de unieke mogelijkheid om al tijdens je studie een goed cv op te bouwen en relevante contacten op te doen.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Jaar 1

Deze master is opgebouwd uit 78 EC filosofische vakken en 42 EC vakwetenschappelijke mastervakken uit een relevante studierichting.

In het eerste jaar ligt de nadruk op de vakwetenschap. Je volgt 30 EC vakken van de master Filosofie van Cultuur en Bestuur en een andere vakwetenschappelijke opleiding, zoals Economie, Politicologie, Journalistiek of Geschiedenis.
Ben je al in het bezit van een relevante mastertitel in de vakwetenschap (of een gelijkwaardig diploma) dan kan je vrijstelling krijgen voor het vakwetenschappelijke gedeelte van de opleiding. Je volgt dan alleen nog de filosofische vakken. Je kunt deze filosofische master natuurlijk ook combineren met een volledige masteropleiding in een relevante vakwetenschap.

Jaar 2

In het tweede jaar ligt de nadruk op de filosofie. Je volgt 30 EC uit de master Filosofie van Cultuur en Bestuur en de vakken die uit de andere vakwetenschappelijke opleiding nog moeten worden afgerond. Aan het einde van het jaar schrijf je een afsluitende scriptie.

Combineren met een tweede master

De master Filosofie van Cultuur en Bestuur is opgebouwd uit 78 EC filosofische vakken en 42 EC vakwetenschappelijke mastervakken uit een relevante studierichting. Daarom is het goed mogelijk om deze studie met een tweede master te combineren. We beschouwen studierichtingen die in hun programma uitdrukkelijk aandacht besteden aan hedendaagse culturele, maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen, als relevante studierichtingen. Interesse? Dien dan een gemotiveerd verzoek voor de invulling van dit vakwetenschappelijk programma in bij de toelatingscommissie.

Helder en aansprekend (Nederlands) taalgebruik

We besteden tijdens de studie aandacht aan helder en aansprekend taalgebruik. Dat is zowel van belang voor de zeggingskracht van filosofische analyses als voor je bestuurlijke overtuigingskracht. Binnen Filosofie van Cultuur en Bestuur leer je helder en correct spreken en schrijven. Daarnaast ben je in staat om dat op een logisch consistente, pakkende en beeldende manier te doen.

Filosofisch Actueel gesprek bijwonen

Een vast onderdeel van de opleiding is het Filosofisch Actueel Gesprek. Alle studenten en de staf komen om de week samen om een actueel thema te beschouwen. GeĂ¯nteresseerden kunnen op verzoek hierbij aanwezig zijn om een indruk te krijgen van de opleiding en de staf. Indien je het gesprek zou willen bijwonen, mag je een mail sturen naar centrum.ethos@vu.nl. Er wordt dan vooraf informatie gegeven over het onderwerp ter voorbereiding van deze bijeenkomst.

Verander je toekomst met de studie Filosofie van Cultuur en Bestuur

Verander je toekomst met de studie Filosofie van Cultuur en Bestuur

Heb je de masteropleiding Filosofie van Cultuur en Bestuur afgerond, dan kun je vanuit een cultuurfilosofisch perspectief reflecteren op de huidige samenleving. Als afgestudeerd filosoof kun je bijvoorbeeld aan de slag als strategist binnen het bedrijfsleven of bij de overheid.

Ontdek je toekomstperspectief