Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Maak het verschil in het basisonderwijs

Heb jij een universitaire bachelor in de sector Gedrag- en Maatschappij en wil je jouw bachelor expertise inzetten als leraar in het basisonderwijs? Dan is de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO) echt iets voor jou. 

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Ik heb een Nederlandse WO-bachelor (VU-bachelordiploma, VU-premaster of bachelor bij andere universiteit)

  Studenten met een universitair Bachelor- of Masterdiploma in de sector Gedrag- en Maatschappij* zijn direct toelaatbaar tot de opleiding.

  * Dit betreft de volgende Bacheloropleidingen: Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Onderwijswetenschappen, Sociologie, Algemene Sociale Wetenschappen, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Technische Planologie, Sociale Geografie en Planologie, Milieu- en Maatschappijwetenschappen, Geografie, Planologie en Milieu, Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Organisatiewetenschappen, Europese Studies, Politicologie, Bestuurskunde, European Public Administration, International Bachelors Programme in Communication and Media, Personeelswetenschappen, Criminologie, Communicatiewetenschap. Op de website van de onderwijsinspectie vind je de betreffende masteropleidingen. 

  Als je een ander universitair Bachelor- of Masterdiploma hebt, kun je een verzoek om toelating indienen, mits je vooropleiding:

  1. minimaal 18 EC bevat aan methodologie en statistiek van de sector Gedrag en Maatschappij en het gebruik van data-analysesoftware en
  2. minimaal 30 EC aan voor de sector Gedrag en Maatschappij relevante inhoudelijke vakken.

  Aanvullende taaleis Nederlands
  Goede beheersing schriftelijke en mondeling beheersing van de Nederlandse taal is een vereiste voor toelating tot de EMPO. Als bewijs voor een voldoende beheersing van de Nederlandse taal gelden de volgende diploma’s:

  • Een in Nederland behaald VWO-diploma of een in Nederland behaald Havo-diploma in combinatie met een Nederland afgeronde hbo-propedeuse;

  Heb je een ander (buitenlands) diploma behaald? Dan dien je aan deze taaleis te voldoen middels een van de volgende diploma’s:

  • Het Toelatingsexamen Universiteit Leiden – gevorderd (TUL-gevorderd) van het Academisch Talencentrum van de Universiteit Leiden. Voor het onderdeel spreekvaardigheid van dit examen moet minimaal een 7,5 worden behaald;
  • NT2 vergevorderden 1 of NT2 vergevorderden 2 behaald aan de Universiteit van Amsterdam.

  Je verzoek wordt beoordeeld door de Toelatingscommissie van de EMPO.

  Je kunt je binnenkort aanmelden via Studielink, tot die tijd kun je je aanmelden via dit formulier. Je ontvangt dan bericht vanuit de opleiding wanneer aanmelding via Studielink mogelijk is.

 • Aanmelden

  Je kunt je binnenkort aanmelden via Studielink, tot die tijd kun je je aanmelden via dit formulierr. Je ontvangt dan bericht vanuit de opleiding wanneer aanmelding via Studielink mogelijk is.

  Heb je vragen over de inschrijving? Mail dan naar empo@vu.nl.

  Hoe dien je een toelatingsverzoek in?
  Vragen hierover kun je mailen naar empo@vu.nl.

 • Voorlichting

  Wil je meer weten over de EMPO? Bezoek dan één (of meer) van onze online voorlichtingsbijeenkomsten in februari en maart 2022. Hieronder vind je de data. Meld je nu vast aan dan weet je zeker dat je tijdig alle informatie ontvangt.

  • Universiteit van Amsterdam: Bezoek de online presentatie over de EMPO op 12 t/m 19 februari. Meld je nu aan via: Houd mij op de hoogte.
  • Vrije Universiteit: Bezoek de online presentatie over de EMPO tijdens het Masterevent op zaterdag 5 maart. Meld je nu aan via Vooraanmelden.
  • Universiteit Leiden: Bezoek de online presentatie over de EMPO tijdens de Masterdag op donderdag 10 maart 2022 - vrijdag 11 maart. Meld je nu aan voor de Online Masterweek.
 • Veelgestelde vragen

  Waar loop ik stage?
  Je loopt vanaf het eerste semester twee jaar lang stage op één of twee scholen voor primair onderwijs in de regio Amsterdam Leiden. Je wordt zoveel mogelijk met een medestudent op een stageschool ingedeeld (ieder met een eigen klas). Zo leer je van en met elkaar.

  Hoeveel dagen loop ik stage?
  In het eerste jaar loop je eerst één dag en later twee dagen per week stage in dezelfde groep. In het tweede jaar loop je twee en een halve dag per week stage in een andere groep. Dit kan op dezelfde of een andere school zijn, of in het speciaal onderwijs.

  Wat houdt de stage in?
  In het eerste jaar bouw je je lesvaardigheden op door je te verdiepen in individuele leerlingen, de schoolmentor systematisch te observeren en door les te geven in kleine, homogene groepen. Vervolgens ga je klassikale lessen geven, samen met je schoolmentor, en werk je toe naar het zelfstandig ontwerpen, verzorgen en evalueren van volledige lesdagen. In het tweede jaar leer je omgaan met het dragen van verantwoordelijkheid voor een hele klas en voor het groepsproces.

  Waar volg ik colleges?
  Je volgt vakken bij alle drie de universiteiten. Om het reizen tussen de universiteiten te beperken bieden we een aantal colleges online aan via de digitale EMPO-leeromgeving.

  Welke inhoudelijke profielen kan ik kiezen?
  Je kunt kiezen uit de volgende inhoudelijke profielen: ‘Leerproblemen’, ‘Leerprocessen en leeromgevingen’ en ‘Onderwijskundig leiderschap en onderwijsinnovatie’.

  Wat zijn de onderwijsvormen?
  In de EMPO krijg je te maken met verschillende onderwijsvormen: hoorcolleges en werkgroepen, intervisiegroepen, masterclasses en stages.

  Wat is de kans op een baan?
  Na je afstuderen ben je vrijwel verzekerd van een baan. Het basisonderwijs staat niet alleen te springen om meer leerkrachten maar nadrukkelijk ook om meer academische leerkrachten.

  Wat is het verschil tussen de EMPO en een universitaire Pabo?
  De EMPO is een tweejarige masteropleiding, die je kunt volgen na afronding van een universitaire bachelor in de Sociale wetenschappen. Een universitaire Pabo is een vierjarige bacheloropleiding die je kunt volgen met een vwo-diploma, ongeacht het profiel, of met een hbo-(propedeuse)diploma of gelijkwaardig diploma.

  Ik heb de pabo gedaan. Heeft het zin om ook nog de EMPO te volgen?
  Nee, je hebt dan al een lesbevoegdheid voor het primair onderwijs en je kunt in de EMPO geen vrijstelling krijgen voor de stage.

  Wat zijn de toegangseisen?
  Je moet in het bezit zijn van een universitair Bachelordiploma in de sector Gedrag- en Maatschappij*. Als je een ander universitair Bachelordiploma hebt, kun je een verzoek om toelating indienen, mits je vooropleiding:

  (1) minimaal 18 EC bevat aan methodologie en statistiek van de sector Gedrag en Maatschappij en het gebruik van data-analysesoftware, en

  (2) minimaal 30 EC aan voor de sector Gedrag en Maatschappij relevante inhoudelijke vakken.

  Je verzoek wordt beoordeeld door de Toelatingscommissie van de EMPO.

  * Dit betreft de volgende Bacheloropleidingen: Psychologie, Pedagogische Wetenschappen, Onderwijswetenschappen, Sociologie, Algemene Sociale Wetenschappen, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Technische Planologie, Sociale Geografie en Planologie, Milieu- en Maatschappijwetenschappen, Geografie, Planologie en Milieu, Bestuurs- en Organisatiewetenschap, Organisatiewetenschappen, Europese Studies, Politicologie, Bestuurskunde, European Public Administration, International Bachelors Programme in Communication and Media, Personeelswetenschappen, Criminologie, Communicatiewetenschap.