Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

2-jarige master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen

Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen

VU Lerarenopleiding | direct toelaatbaar of bijna klaar met je HBO-lerarenopleiding? Dien een Toelatingsverzoek in

Ben je klaar om leraar Engels, Nederlands of Griekse en Latijnse taal en cultuur te worden? Dan ben je welkom bij de 2-jarige master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen!

Directe toelating
Heb je een WO bachelor in de Taal- of letterkunde? Kijk bij de toelatingseisen hieronder of je in aanmerking komt voor directe toelating voor jouw vakspecialisatie en meld je aan. Als je aan de Hogeschool van Amsterdam de tweedegraads lerarenopleiding Engels hebt afgerond met het Honours-traject, dan ben je ook direct toelaatbaar voor dit schoolvak.

Toelating via de premaster
Indien je (na afronding van je bachelor) niet aan alle voorwaarden voldoet, kun je een verzoek indienen bij de Toelatingscommissie. Mogelijk kun je dan een premasterprogramma volgen om deficiënties weg te werken. Onder 'Toelatingsverzoek indienen' kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat.

Aanmelding en studiefinanciering
De tweejarige master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen start één keer per jaar, op 1 september. Pas je binnen het profiel van de opleiding? Meld je dan aan vóór 1 juni. Pas je (nog) niet binnen het profiel? Dan meld je je aan voor de pre-master. Op deze pagina lees je wat daarvoor nodig is, welke deadlines we hanteren en hoe je een tegemoetkoming in de studiekosten kunt krijgen.

Inschrijving na aanmelddeadline
Als je je binnen een maand na de aanmelddeadline van 1 juni alsnog aanmeldt, dan kun je mogelijk nog geplaatst worden. Er wordt dan na aanmelding contact met je opgenomen door de toelatingscommissie. Als er een goede reden is voor de late aanmelding én er nog een stageplaats op een opleidingsschool bemiddeld kan worden (of als je een baan hebt als leraar die voldoet aan onze criteria), word je alsnog toegelaten.

Toelatingseisen, aanmeldingsprocedure en studiefinanciering

 • Ik heb een WO bachelor (VU-bachelordiploma, VU pre-master of bachelor bij andere universiteit)

  Voor de master Educatie in Taal- en Cultuurwetenschappen ben je toelaatbaar met:

  • een bacheloropleiding Engelse Taal en Cultuur, Nederlandse Taal en Cultuur of Oudheidkunde met Latijn of GLTC  
  • een brede bacheloropleiding in de Geesteswetenschappen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je in je brede opleiding voldoende kennis hebt opgedaan van alle onderdelen van de taal van jouw schoolvak. Je moet dus voldoende vakken hebben gevolgd in de letterkunde, taalkunde en taalvaardigheid/taalbeheersing van de taal waarin je je wilt specialiseren. Vaak zul je daarvoor in je brede bacheloropleiding een variant van een ‘schoolvakminor’ hebben voltooid of zelf aanvullende vakken in je keuzeruimte hebben gevolgd.

  Als je nog niet aan deze eisen voldoet, ben je niet rechtstreeks toelaatbaar. De toelatingscommissie kan een op maat gemaakt pre-masterprogramma voorschrijven om vakinhoudelijke deficiënties weg te werken. Hoe je dit aanpakt lees je bij 'Toelatingsverzoek indienen' in het uitklapmenu hieronder.

 • Ik heb een HBO tweedegraads lesbevoegdheid

  Van tweede- naar eerstegraads leraar

  Heb je een Nederlandse HBO bachelor (pre-master) van een lerarenopleiding en wil je je tweedegraads lesbevoegdheid upgraden naar eerstegraads lesbevoegdheid? Met de pre-master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen zet je de eerste stap. Als je op de HVA het Honours-traject hebt gevolgd, hoef je de pre-master niet te doen en kun je bij de VU direct starten met de tweejarige master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen.

  Bekijk onder 'Aanmelden' hoe jij je aanmeldt voor de pre-master. 

 • Toelatingsverzoek indienen

  Vragen of verzoeken aan de Toelatingscommissie richt je aan de ambtelijk secretaris via lerarenopleidingen@vu.nl. Deze legt je verzoek voor aan de Toelatingscommissie en koppelt de beslissing daarna aan jou terug. De Toelatingscommissie streeft ernaar binnengekomen verzoeken binnen 4 weken (20 werkdagen) na ontvangst af te handelen. In de zomerperiode (vanaf 1 juli) houdt de Toelatingscommissie een termijn aan van 6 weken.

 • Aanmelden

  Wie toegelaten wil worden tot de masteropleiding Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen of pre-master Educatie in de Taal- en Cultuurwetenschappen moet zich vóór 15 juli* aanmelden via Studielink

  Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor het vu.nl dashboard; hier rond je je aanmelding af. Let op: vul ook de gekozen specialisatie in!

  Voordat je je inschrijft, raden wij je aan de procedure eerst aandachtig door te lezen omdat je verschillende documenten moet uploaden, namelijk je diploma, cijferlijst, vakbeschrijvingen, cv en motivatiebrief. 

  Nadat je de volledige aanmeldingsprocedure hebt afgerond, beoordeelt de Toelatingscommissie van de lerarenopleiding je inschrijving (behalve als je je toelating vooraf al hebt laten toetsen). Indien je toelaatbaar wordt bevonden, geven zij een officiële ‘toelatingsverklaring’ af. Je ontvangt via Studielink bericht hierover.

  Aanmelden voor de premaster gaat via Studielink. De naam van de premaster is: premaster Lerarenopleidingen voortgezet onderwijs. Het is handig om te zoeken op ‘voortgezet onderwijs’, ‘Vrije Universiteit Amsterdam’ en ‘WO Bachelor’. 

  * Inschrijving na aanmelddeadline
  Als je je binnen een maand na de aanmelddeadline van 15 juli alsnog aanmeldt, dan kun je mogelijk nog geplaatst worden. Er wordt dan na aanmelding contact met je opgenomen door de toelatingscommissie. Als er een goede reden is voor de late aanmelding én er nog een stageplaats op een opleidingsschool bemiddeld kan worden (of als je een baan hebt als leraar die voldoet aan onze criteria), word je alsnog toegelaten.

 • Kosten en studiefinanciering

  De kosten voor de Master Educatie zijn vrijwel altijd gelijk aan het (wettelijk) collegegeld. Collegegelden worden per jaar vastgesteld.

  Wie voldoet aan de daarvoor geldende regels, komt in aanmerking voor studiefinanciering. Er zijn verschillende financiële tegemoetkomingsregelen voor leraren. Meer informatie hierover kun je vinden op de website van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

 • Voorlichtingsbijeenkomst

  Wil je deelnemen aan een voorlichtingsbijeenkomst? Je bent van harte welkom. Bekijk de data van de voorlichtingsbijeenkomsten en meld je aan. 

Snel navigeren website Universitaire Lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire Lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & donderdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.