Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Bachelor Sociologie

Ben je maatschappelijk betrokken en ben je nieuwsgierig naar de wereld om je heen? Wil je weten wat de oorzaken zijn van complexe actuele kwesties? Wil jij een positieve bijdrage leveren aan maatschappelijke verandering?

Dan is de Sociologie studeren zeker iets voor jou. Check hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen en lees hoe je je aanmeldt voor de studie Sociologie.

Check of je aan de toelatingseisen voldoet en meld je aan

 • Toelatingseisen met een Nederlandse vooropleiding

  Vwo-diploma
  Aan de VU kun je met de volgende vwo-profielen Sociologie studeren:

  • Natuur en Gezondheid
  • Natuur en Techniek
  • Economie en Maatschappij
  • Cultuur en Maatschappij

  Hbo propedeuse
  Het volgende deelcertificaat dient aanvullend te worden behaald:

  • Nederlands: minimaal  NT2 II / CNaVT (STRT of EDUP)*

  *Geldt niet bij behaalde Nederlandstalige hbo-propedeuse óf behaald Nederlands op 5 havoniveau

  Hbo bachelor
  Het volgende deelcertificaat dient aanvullend te worden behaald:

  • Nederlands: minimaal  NT2 II / CNaVT (STRT of EDUP)*

  *Geldt niet bij behaalde Nederlandstalige hbo-bachelor óf behaald Nederlands op 5 havoniveau

  Ouder dan 21?
  Voldoe je niet aan één van bovenstaande opleidingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Dan bestaat de mogelijkheid om op grond van het toelatingsonderzoek te kunnen worden toegelaten tot de opleiding. Raadpleeg de toelatingsonderzoek pagina voor meer informatie over de aanmelddeadline en de kosten.

  De volgende deelcertificaten dienen te worden behaald:

  • Engels op 6 vwo-niveau
  • Wiskunde A of B of C op 6 vwo-niveau
  • Nederlands: minimaal  NT2 II / CNaVT (STRT of EDUP)*

  *Geldt niet bij behaald Nederlands op 5 havoniveau.

  Deficiënties op 6 vwo-niveau wegwerken? 
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • Toelatingseisen met een buitenlandse vooropleiding

  Buitenlands diploma
  Een buitenlands diploma geeft toegang tot deze bacheloropleiding als dit diploma gelijkwaardig is aan het Nederlandse vwo-diploma. De toelatingscommissie beoordeelt het toelatingsverzoek pas na ontvangst van je aanmelding in Studielink en het voltooien van je studentportaal op VU.nl. De toelatingscommissie brengt je per e-mail op de hoogte van het toelatingsbesluit.

  Aanvullende toelatingseisen kunnen van toepassing zijn:

  1. Een diploma dat gelijkwaardig is aan het Nederlandse vwo-diploma
  Zie de Lijst met diplomavereisten voor voorbeelden van geaccepteerde diploma's per land. Let op: deze lijst is bedoeld als indicatie voor toelaatbaarheid; er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

  2. Bewijs van voldoende beheersing van de Engelse taal
  Je kunt alle geaccepteerde toetsen en scores vinden op onze webpagina Voldoen aan taaleisen.

  3. Bewijs van voldoende beheersing van de Nederlandse taal
  Je kunt alle geaccepteerde toetsen en scores vinden op onze webpagina Voldoen aan taaleisen.

  4. Behaald certificaat wiskunde A of B of C
  Je kunt bij verschillende instellingen je certificaten behalen.

  De definitieve toelatingseisen die op jou van toepassing zijn worden bij de beoordeling van jouw aanmelding gecommuniceerd door de toelatingscommissie.

  Ja, ga je ervoor?
  Mooi, meld je aan via Studielink, houd hierbij rekening met de aanmelddeadlines. Rond daarna direct je aanmelding tot 100% af via je persoonlijke dashboard op VU.nl.

 • VU Studiekeuzecheck

  Check je studiekeuze

  Als je een opleiding hebt gekozen, dan kun je via VU Studiekeuzecheck ervaren of de studie écht bij jou past en overeenkomt met het beeld en de verwachtingen die je hebt. VU Studiekeuzecheck is een onderdeel van de aanmeldprocedure voor alle bacheloropleidingen van de VU.

  De digitale vragenlijst van de Studiekeuzecheck is onderdeel van het centrale aanmeldproces. De opleiding organiseert daarnaast nog de Studiekeuzecheck-activiteit op de campus en/of online. De Studiekeuzecheck-activiteit van Sociologie is een bijeenkomst op de campus, donderdag 30 mei 2024 van 12.00 tot 16.00 uur (ontvangst in de hal van het hoofdgebouw om 11.45 uur). Tijdens de campus-activiteit leer je de opleiding nog beter kennen en zal je daarnaast ook je medestudenten ontmoeten. Je krijgt ook een rondleiding op de campus. Mocht je niet bij de activiteit aanwezig kunnen zijn, dan nodigen we je wel uit om sowieso de voorbereidende activiteiten te doen op de Canvaspagina (Canvas is onze digitale leeromgeving). Je ontvangt per mail twee uitnodigingen voor de Studiekeuzecheck, met daarin een link naar dezelfde Canvas-pagina. Één uitnodiging is specifiek voor de activiteit op 30 mei op de VU campus, de andere uitnodiging is voor de online-activiteiten voor als je niet naar de campusmiddag kan komen (deze Canvaspagina blijft beschikbaar tot 15 augustus). Op Canvas staan de voorbereidende opdrachten voor de activiteit op 30 mei; meer informatie over het leven als student en andere handige informatie voor aankomende studenten Sociologie. Lees deze Canvaspagina vooral goed door! De activiteiten zijn niet verplicht, maar we raden je sterk aan om deel te nemen zodat jij zeker weet dat je achter je studiekeuze staat.

  Algemene informatie over VU Studiekeuzecheck vind je hier. Mocht je nog vragen hebben, dan kan je mailen naar studiekeuzecheck.fsw@vu.nl

 • Bindend Studie Advies (BSA)

  Om een positief studieadvies te krijgen, moet een student ten minste 42 EC hebben behaald aan het einde van het eerste jaar van inschrijving van de opleiding.

  Iedere student heeft na de registratie van de beoordeling van een tentamen inzage in de uitslag van dat onderdeel en beschikt tevens over een overzicht van de behaalde resultaten.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.