Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Zorg voor de rechtszekerheid in onze samenleving

Zie de kruisverbanden in dagelijkse situaties

Waar vestig je het hoofdkantoor van een Engelse multinational na de Brexit? Wat als je stiefmoeder jouw vader opstookt om jou te laten uitsluiten uit de erfenis? Wie is de eigenaar van de grond onder een appartementengebouw?

Als notaris houd jij je bezig met de technische kant van juridische vraagstukken. Je neemt daarbij een onpartijdige positie in en draagt zorg voor de belangen van alle betrokkenen. Je leert hoe je deze belangen het beste juridisch kunt waarborgen. Daarvoor duik je in wetteksten, jurisprudentie en de actualiteit en legt dit vervolgens begrijpelijk uit aan je cliënten. Je wordt getraind in juridische en notariële vaardigheden en het doorgronden van complexe kwesties. Ook als je besluit om na je studie verder te gaan in een ander beroep in de zakelijke dienstverlening, komen deze kennis en vaardigheden je goed van pas.

De bachelor Notarieel Recht is een kleinschalige opleiding. Dat betekent dat de docenten je persoonlijk kennen en begeleiden. De VU ligt vlakbij de Zuidas, de hotspot van grote notaris- en advocatenkantoren, banken, verzekeringsmaatschappijen, belastingadvieskantoren en vastgoedbedrijven. Je docenten introduceren je graag in hun zakelijke netwerk, een stageplaats is dus zo geregeld.

Voor het vak van notaris gelden strenge eisen en daarom volg je uitsluitend verplichte vakken uit het onroerend goedrecht, rechtspersonenrecht en relatievermogensrecht. Ook krijg je belastingrecht met betrekking tot die rechtsgebieden.

Wil je notaris worden? Dan volg je na het afronden van de bacheloropleiding ook nog de eenjarige notariële master en de bijbehorende notariële beroepsopleiding.

Wil je eventueel ook nog de advocatuur en de rechterlijke macht in? Behaal dan het civiel effect door tijdens je bachelor Notarieel Recht slechts vier extra vakken te volgen.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Studie in cijfers

Het eerste jaar

In het eerste jaar krijg je inleidende vakken in het strafrecht, staats- en bestuursrecht, privaatrecht en Europees recht. Je begint met het aanleren van juridische vaardigheden, zoals het opzoeken en selecteren van juridische literatuur en rechterlijke uitspraken.

In het eerste jaar volg je hoorcolleges met de bachelorstudenten Rechtsgeleerdheid. Voor de studenten Notarieel Recht zijn er aparte werkgroepen.

Het tweede jaar

In het tweede jaar combineer je theorie en praktijk. Je ontdekt waar goederenrecht over gaat, hoe je goede contracten opstelt en hoe het erfrecht in elkaar zit. Ook leer je hoe je een juridisch valide betoog opzet en een wetenschappelijke paper schrijft. Tijdens de werkgroepen oefen je met discussiëren en argumenteren. Wil je na jouw studie in de advocatuur of rechterlijke macht werken? Vanaf jaar twee kun je- in voorbereiding hierop- vier extra vakken volgen.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Het derde jaar

In het laatste jaar van je bachelor Notarieel Recht verdiep je je in vakken als ondernemingsrecht, belastingrecht en huwelijksvermogensrecht. Ook krijg je een goede basis in de bedrijfseconomie. Bovendien volg je in dit jaar je belangrijkste vaardighedentraining bij het vak Pleitoefening. Je sluit het derde jaar - en daarmee je bacheloropleiding - af met een bachelorscriptie.

Vakken

Het complete vakkenoverzicht van dit jaar vind je in de Studiegids

Verander je toekomst met de studie Notarieel Recht

Verander je toekomst met de studie Notarieel Recht

Na de bacheloropleiding kun je je specialiseren door een masteropleiding te volgen. Als afgestudeerd master Notarieel Recht kun je aan de slag als notarieel jurist bij onder meer notariskantoren, banken, belastingadvieskantoren, projectontwikkelaars, het kadaster en de overheid.

Ontdek je toekomstperspectief
Studente voor kantoorpanden op Zuidas