Waar vestig je het hoofdkantoor van een Engelse multinational na de Brexit? Wat als je stiefmoeder jouw vader opstookt om jou te laten uitsluiten uit de erfenis? Wie is de eigenaar van de grond onder een appartementengebouw?
Als notaris houd jij je bezig met de technische kant van juridische vraagstukken. Je neemt daarbij een onpartijdige positie in en draagt zorg voor de belangen van alle betrokkenen. Je leert hoe je deze belangen het beste juridisch kunt waarborgen. Daarvoor duik je in wetteksten, jurisprudentie en de actualiteit en legt dit vervolgens begrijpelijk uit aan je cliënten. Je wordt getraind in juridische en notariële vaardigheden en het doorgronden van complexe kwesties. Ook als je besluit om na je studie verder te gaan in een ander beroep in de zakelijke dienstverlening, komen deze kennis en vaardigheden je goed van pas.
De bachelor Notarieel Recht is een kleinschalige opleiding. Dat betekent dat de docenten je persoonlijk kennen en begeleiden. De VU ligt vlakbij de Zuidas, de hotspot van grote notaris- en advocatenkantoren, banken, verzekeringsmaatschappijen, belastingadvieskantoren en vastgoedbedrijven. Je docenten introduceren je graag in hun zakelijke netwerk, een stageplaats is dus zo geregeld.
Voor het vak van notaris gelden strenge eisen en daarom volg je uitsluitend verplichte vakken uit het onroerend goedrecht, rechtspersonenrecht en relatievermogensrecht. Ook krijg je belastingrecht met betrekking tot die rechtsgebieden.
Wil je notaris worden? Dan volg je na het afronden van de bacheloropleiding ook nog de eenjarige notariële master en de bijbehorende notariële beroepsopleiding.
Wil je eventueel ook nog de advocatuur en de rechterlijke macht in? Behaal dan het civiel effect door tijdens je bachelor Notarieel Recht slechts vier extra vakken te volgen.
De startdatum van deze opleiding is 1 september.