Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Onderwijswerkplaats experimenteert met AI voor ondersteuning docenten

14 mei 2024
De VU Onderwijswerkplaats zit niet stil. Zo worden vele activiteiten uitgevoerd om docenten kennis te laten maken met generatieve AI via VU CTL-workshops en evenementen zoals de EdTech Day. Maar ook technisch wordt er geëxperimenteerd. Bijvoorbeeld met een systeem voor docentondersteuning, gericht op onderwijsontwerp.

AI-hulp voor onderwijsontwerp
Generatieve AI kan ook ingezet worden om onderwijs te ontwerpen: zo kan een generatief AI-systeem verschillende onderwijsmaterialen creëren, waaronder rubrics, syllabi, afbeeldingen, video's, toetsvragen en meer. Maar dan is het wel van belang om goede prompts tot je beschikking te hebben. Dat vergt tijd en vaardigheid. Dit nieuwe experimentele systeem kan daarbij helpen.

Los mijn onderwijsprobleem op
Op de VU CTL-website is de sectie te vinden ‘AI-prompts voor onderwijsontwerp’. Er zijn zes krachtige kant-en-klare prompts die je als docent voor je eigen situatie kan invullen. En er zullen nog meer prompts volgen.   

De meest interessante prompt gaat over: ‘Los mijn onderwijsprobleem op’. Onder dat tabblad kun je een aantal standaardprobleemsituaties selecteren en de generatieve AI gaat zijn werk doen. Ben je nog niet helemaal tevreden? Pas dan de prompt aan en probeer het opnieuw.

We hebben inmiddels al feedback ontvangen van een selecte groep gebruikers. De reacties variëren van ‘het is wel wat algemeen wat uit het systeem komt’ tot ‘het is fijn dat je als docent herkenning hebt’ en ‘als ik deze kennis eerder had gehad, had me dat tijd gescheeld’.

Probeer het zelf
Probeer de webomgeving vooral uit en ervaar zelf wat dit experimentele systeem voor jou kan betekenen als docent. We vernemen graag je feedback zodat we verbeteringen kunnen doorvoeren.
Het systeem is nu nog experimenteel. Lees daarom voor gebruik goed de instructies door. Het gebruik van dit systeem gebeurt op kleine schaal en wordt door de VU Onderwijswerkplaats gemonitord.  

Heb je vragen of opmerkingen?

Stuur een e-mail naar onderwijswerkplaats@vu.nl voor meer informatie.

De VU Onderwijswerkplaats is onderdeel van het VU Centre for Teaching & Learning.