Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Naziroofkunst

9 april 2024
Diederik Oostdijk doet aan de VU onderzoek naar naziroofkunst. Hoe bemachtigde Nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog kunstvoorwerpen in Nederland en hoe onderzoek je wie de rechtmatige eigenaar is? Hoe vond de naziroofkunst in Nederland plaats en wat is er na de Tweede Wereldoorlog gebeurd met die geconfisqueerde of gedwongen verkochte kunst? Deze en meer vragen komen aan bod in de unieke cursus Naziroofkunst.

Welke Duitse instanties waren bij de roofkunst betrokken? Wat waren de consequenties voor Joodse- en niet-Joodse kunsthandelaren en wanneer werden particulieren gedwongen hun kunst af te staan of te verkopen? Bijna 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog zijn dit nog steeds actuele vragen. Aan de hand van opgeloste en nog niet-opgeloste zaken besteedt Diederik Oostdijk ook aandacht hoe je zelf archiefonderzoek naar roofkunst kunt doen. Tot slot gaat hij in op de manier waarop restitutie van naziroofkunst heeft plaatsgevonden en nu plaatsvindt. Diederik Oostdijk is onderzoeker aan de VU en heeft deze cursus speciaal voor HOVO opgezet.

Meer informatie

Ga naar de pagina Praktische informatie en contact voor informatie over aanmelding, annuleren, MijnHOVO, voorzieningen en bereikbaarheid van de VU campus, en andere praktische zaken.