Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Dag van de Moedertaal 29 februari 2024 09:00 - 17:30

Op donderdag 29 februari 2024 vindt de Dag van de Moedertaal plaats op de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

“Op de Dag van de Moedertaal vieren we rijkdom aan verhalen en perspectieven die elke taal met zich meebrengt. Het beheersen van onze moedertaal is van onschatbare waarde voor het begrijpen en leren van andere talen. Hier op de VU zien we diversiteit, in taal maar ook in allerlei andere vormen, als een echte verrijking. We koesteren het als een bron van wijsheid en begrip, en daar ben ik natuurlijk enorm trots op.
Of, om in mijn eigen ‘moedertaal’ te spreken: En doa bin iech netuurlek oongeluifelek gruuts op!
- Jeroen Geurts, Rector Magnificus

Op de Dag van de Moedertaal geeft de VU taaldiversiteit een plaats in het diversiteitscanon, naast diversiteit in vakgebieden, ideeën, culturen, nationaliteiten, identiteiten, overtuigingen en levensbeschouwingen. Naast bewustwording en waardering van de taaldiversiteit op de VU wordt deze dag ook georganiseerd om vraagstukken over taaldiversiteit te ontdekken en een start te maken met het opstellen van een taaldiversiteitsprogramma. 

Taalbeleid
De VU-dag van de Moedertaal wordt georganiseerd in het kader van het Taalbeleid van de VU. Dit beleid heeft als belangrijkste doel dat de bestaande taaldiversiteit een belangrijk onderdeel wordt van de sociale en culturele campus.

> direct aanmelden voor de VU Dag van de Moedertaal

Programma:

1) Voices of VU: welke talen spreek jij?
Doorlopend; hele dag in het NU gebouw

In een Holobox kun je de taaldiversiteit op de VU zien en beluisteren. Door de verhalen die achter deze diversiteit schuilgaan en de uitwisseling daarvan, leren we elkaar (nog) beter kennen en begrijpen.

2) Bijeenkomst Taaldiversiteit: meerwaarde en vraagstukken
Meertaligheid op de universiteit: 15:30 - 17:15 uur in het NU gebouw

Na de opening door René van Woudenberg, decaan van de Faculteit der Geesteswetenschappen, deelt VU-docent en taalonderzoeker Petra Bos haar visie op meertaligheid. Aansluitend vertelt de Amerikaanse hoogleraar Walt Wolfram, een voortrekker op het gebied van taalvariatie, via een videoboodschap waarom en hoe hij een taaldiversiteitsprogramma geïmplementeerd heeft aan North Carolina State University.

Paneldiscussie 
Hoogleraar Engelse literatuur Diederik Oostdijk en VU-taalkundige Laura Rupp leiden na de pauze een paneldiscussie met vier inhoudsdeskundigen. Zij gaan zowel dieper in op taaldiversiteitsvraagstukken als op de meerwaarde van taaldiversiteit. Hoe kunnen we de rijkdom aan taaldiversiteit maximaal inzetten en benutten? En hoe kunnen we zorgdragen voor uitdagingen inzake taaldiversiteit?
Het panel bestaat uit: Annemarie Nuwenhoud, Afdelingshoofd VU-NT2, Siema Ramdas, Onderwijsspecialist bij het VU Centre for Teaching & Learning, ‘Mixed Classroom Onderwijsmodel’, Andrew Niemeijer, VU-alumnus en docent Engels in het voortgezet onderwijs, en een student-lid. 

Muziek 
De middagsessie wordt verrijkt met een muzikaal optreden, verzorgd door UNOM (performer Jörgen Gario). In zijn performance combineert hij muziekgenres en diverse talen, waaronder Nederlands, Engels en Papiamento. Hij laat zien hoe binnen één persoon meertaligheid vorm krijgt en hoe zijn meertaligheid saamhorigheid creëert. Dit doet hij door de ander via zijn talen bloot te stellen aan culturen waar ze wel mee te maken hebben, maar soms niet veel over weten.

Borrel
We sluiten de middag feestelijk af met een gezellige borrel. Een mooie gelegenheid om informeel verder te praten, ervaringen uit te wisselen en waardevolle contacten te leggen. We kijken ernaar uit om samen te proosten op de kracht van taaldiversiteit.

Programma

Hele dag: Holobox in het NU-gebouw

15.30 uur: Opening door decaan René van Woudenberg
15.35 uur: Lezing door Petra Bos: Embracing multilangualism
15.50 uur: Muzikaal intermezzo door Jörgen Gario 
16.00 uur: Lezing door Walt Wolfram: Linguistic relevance in higher education
16.20 uur: Paneldiscussie
16.50 uur: Muzikaal intermezzo door Jörgen Gario 
16.55 uur: Verbindende lijnen door René van Woudenberg
17.00 uur: Feestelijke borrel 

Over VU Dag van de Moedertaal

Startdatum

  • 29 februari 2024

Tijd

  • 09:00 - 17:30

Locatie

  • NU-gebouw, Theater 5

Adres

  • De Boelelaan 1111
  • 1081HV Amsterdam

Georganiseerd door

  • VU Taalbeleid, DURF en de Faculteit der Geesteswetenschappen

Taal

  • Nederlands / Engels

Meld je aan: VU Dag van de Moedertaal

29 februari 2024, NU-gebouw

Meld je aan