Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Abraham Kuyper Lezing 2024 / Academisch Feestconcert 13 mei 2024 19:30 - 22:00

De Abraham Kuyper Lezing behandelt dit jaar geestelijk welzijn in de breedste zin van het woord. Dit jaar houdt Désanne van Brederode de lezing in de Westerkerk te Amsterdam.

Normaal is de Abraham Kuyper Lezing het slotakkoord van de aanstelling van de Vrije Schrijver, Nina Polak. Dit jaar is zij echter door persoonlijke omstandigheden verhinderd.

We zijn blij dat we een waardig vervanger voor haar hebben gevonden. Schrijver en filosoof Désanne van Brederode zal de lezing van dit jaar verzorgen. Daar zijn we haar zeer dankbaar voor, niet alleen omdat ze een schrijver van formaat is, maar ook omdat ze het thema dat Nina inbracht, namelijk geestelijk welzijn, wil aanhouden.

Désanne schrijft: 

Stel je voor!  

'Wie begrijpt me nu écht?' Zeker in tijden van eenzame, psychische nood is dat een terechte vraag. Maar wat weten we van anderen? Kunnen we ons nog iets voorstellen bij dat wat we zelf niet zien, niet horen, niet eens vermoeden? Misschien biedt je eigen verbeelding een uitweg uit de impasse. Jij bent niet wie je lijkt te zijn - de ander net zo min.

Na afloop van de lezing zal Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar stress en veerkracht bij het Amsterdam UMC, reflecteren op de lezing van Van Brederode.

Verder gaat Roos van Rijswijk, de moderator van de avond, het thema verder verdiepen middels een interview met Jeroen Geurts (Rector Magnificus VU) en een student van het VU Student Wellbeing Point. Student Lotte Bosch leest een column die perfect aansluit bij het thema.

 VU-Kamerorkest

Het tweede deel van de avond wordt opgeluisterd door het VU-Kamerorkest onder leiding van Jasper de Waal. Zij brengen de Achtste Symfonie van Antonín Dvořák uit 1889. Dvořák probeerde met dit werk een verschil te maken ten opzichte van zijn stormachtige en romantische voorgaande symfonie. De achtste is zowel ingetogen en meeslepend als vrolijk en lyrisch en haalt onder meer zijn inspiratie uit de Boheemse volksmuziek waar Dvořák van hield. 

Over de Abraham Kuyper Lezing

Met de jaarlijkse Abraham Kuyper Lezing wil de VU, in de geest van haar stichter, het voor de VU zo kenmerkende maatschappelijk debat levend houden. Hiertoe wordt jaarlijks de Vrije Schrijver uitgenodigd op een essayistische manier te reflecteren op een actueel thema waar de universiteit als maatschappelijke instelling middenin verkeert.


De Abraham Kuyper Lezing wordt mogelijk gemaakt door: VUvereniging | Faculteit der Geesteswetenschappen | VU University Press

Programma

19.00 Deuren open voor ontvangst
19.30 - 20.15 Lezing
20.15 Pauze
20.45 - 21.30 VU-Kamerorkest met Achtste Symfonie van Dvořák
21.30 - 22.00 Slotwoord en borrel

Over Abraham Kuyper Lezing 2024 / Academisch Feestconcert

Startdatum

  • 13 mei 2024

Tijd

  • 19:30 - 22:00

Locatie

  • Westerkerk

Adres

  • Prinsengracht 281
  • 1016 GW Amsterdam