Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Studeren met autismespectrumstoornis (ASS)

Laatst gewijzigd op 23 april 2024
Heb je een autismespectrumstoornis (ASS)?

Het kan zijn dat je dan behoefte hebt aan extra ondersteuning en begeleiding om goed te functioneren en om je studie succesvol af te ronden. 

Begeleiding

Om het onderwijs voor iedereen toegankelijk te maken biedt de VU specifieke begeleiding aan voor studenten met ASS. Deze begeleiding bestaat uit groepsbegeleiding of één-op-één begeleiding.

Tijdens de groepsbegeleiding zullen studenten op een vast moment in de week samen hun planning doornemen, afwisselende thema’s behandelen (denk aan: samenwerken, vragen stellen, mailen naar docenten), en elkaar helpen met problemen waar ze op dat moment mee zitten. Dit wordt begeleid door een student-assistent met psychologie achtergrond. Groepsbegeleiding vindt wekelijks plaats en duurt max 60 minuten. Er is geen begeleiding tijdens tentamenweken en vakanties.

Naast de groepsbegeleiding is er ook (beperkte) ruimte voor individuele begeleiding. Dit is vooral voor studenten waar de groepsbegeleiding geen optie is. In de regel is dit vaak een student met complexere problematiek. Deze begeleiding wordt ook gedaan door een student-assistent en is 30 minuten per twee weken.

Aanmelden voor begeleiding

Mail voor een kennismakings- of intakegesprek naar autismebegeleiding.soz@vu.nl. Tijdens het gesprek komen de mogelijkheden voor begeleiding aan bod. Hierbij zijn je ouder(s) en/of begeleider(s) van harte welkom, als jij daar zelf behoefte aan hebt. Je meldt je aan voor een heel semester begeleiding. Het is mogelijk om gedurende het semester te beginnen met de begeleiding.

Op dit moment is er groepsbegeleiding op de volgende momenten:
Maandag   17:15-18:15 uur
Dinsdag     17:15-18:15 uur
Woensdag 17:15-18:15 uur

Kosten

De eigen bijdrage voor één-op-één begeleiding is € 25,- per semester. De eigen bijdrage voor groepsbegeleiding is € 20,- per semester. Je zult van je begeleider een link ontvangen om dit te voldoen.

Onderwerpen tijdens de begeleiding

  • Maken van een planning en het uitvoeren hiervan
  • Communicatie / samenwerking met medestudenten en docenten
  • Studietips
  • Regelingen en voorzieningen
  • Omgaan met stress en prikkels
  • Ontmoeten van medestudenten met ASS(!)

Contact

Je kunt ons bereiken door te mailen naar autismebegeleiding.soz@vu.nl

Ervaringen

‘Ik vind het prettig om mijn studie met iemand te bespreken en een second opinion op mijn ideeën te kunnen krijgen.’ 

‘Het is fijn dat er goed geluisterd wordt naar de hulpvraag en dat de begeleider ook actief meehelpt en/of meezoekt. Ik heb zelf het gevoel alle problemen te kunnen vertellen.’ 

‘Ik vond het fijn dat ik iemand had die me kon helpen m’n dingetjes op een rijtje te zetten. Dat waren soms de dagelijkse dingen, maar soms over verschillende periodes.’ 

‘It was positive I could get help with a problem.’ 

Wil je meer weten?

Neem contact op met de studentendecanen.