Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Studeren met autismespectrumstoornis (ASS)

Laatst gewijzigd op 14 juli 2022

Heb je een autismespectrumstoornis (ASS)? Het kan zijn dat je dan behoefte hebt aan extra ondersteuning en begeleiding om goed te functioneren en om je studie succesvol af te ronden. 

Collegejaar 2022-2023

Vanaf september 2022 zal de ASS begeleiding op een nieuwe manier aangeboden worden. Naast de bestaande één-op-één begeleiding komt er meer ruimte voor groepsbegeleiding. Met je (vaste) groepje en begeleider ga je aan de slag met plannen, organiseren en studeren. Tijdens deze bijeenkomsten is er ruimte om knelpunten met elkaar te bespreken en van elkaar te leren.
De groepsbegeleiding sessies zijn wekelijks van maandag tot en met donderdag, van 16:00 -17:00 uur en 17:15 - 18:15 uur. Je wordt in 1 van deze acht groepen ingedeeld.

Tijdens het intakegesprek wordt een inschatting gemaakt of groepsbegeleiding of individuele begeleiding het best bij jou past. Uiteraard mag je hier ook je eigen voorkeur in aangeven. Houd er wel rekening mee dat we niet iedereen de begeleidingsvorm kunnen bieden waar de voorkeur naartoe gaat. In overleg met jouw begeleider kan er eventueel nog gewisseld worden tijdens het semester mocht dit nodig zijn.

Begeleiding aanvragen bij ASS

Mail voor een kennismakings- of intakegesprek naar autismebegeleiding.soz@vu.nl. Tijdens het gesprek komen de mogelijkheden voor begeleiding aan bod. Hierbij zijn je ouder(s) en/of begeleider(s) van harte welkom, als jij daar zelf behoefte aan hebt. Bij voorkeur vindt het gesprek plaats in mei of juni, voorafgaand aan je studie. Na het kennismakingsgesprek kun je je aanmelden voor de autismebegeleiding en de eigen bijdrage betalen.

Begeleiding

Je kunt je per semester aanmelden voor de ASS begeleiding. De één-op-één begeleiding duurt maximaal 30 minuten. De eigen bijdrage voor één-op-één begeleiding is € 25,- per semester. Samen met je begeleider wordt per semester bepaald wat de frequentie van de begeleiding is.
De groepsbegeleiding duurt 60 minuten en zal wekelijks plaatsvinden. De eigen bijdrage voor groepsbegeleiding is € 20,- per semester. Onze ASS begeleiders Jos en Djamell en onze contactpersoon voor externen/faculteiten en diensten Hella staan voor je klaar.

Het doel van de begeleiding (preventief)

Met de begeleiding helpen we je om eventuele belemmeringen terug te dringen en je studiesucces te bevorderen.

Onderwerpen tijdens de begeleiding

  • Planning en structuur
  • Communicatie / samenwerking met medestudenten en docenten
  • Studietips
  • Regelingen en voorzieningen

Voorwaarden

  • Je hebt een officiële diagnose in het autistisch spectrum
  • Je hebt ambulante begeleiding of je hebt een contactpersoon in de GGZ.

Aanmelden & betalen

Mail voor een kennismakings- of intakegesprek naar autismebegeleiding.soz@vu.nl na dit gesprek kun je je aanmelden.

Aanmelden en betalen groepsbegeleiding 1e semester studiejaar 2022 - 2023
Aanmelden en betalen 1 op 1 begeleiding 1e semester studiejaar 2022 - 2023

Ervaringen

‘Ik vind het prettig om mijn studie met iemand bespreken en een second opinion op mijn ideeën te kunnen krijgen.’ 

‘Het is fijn dat er goed geluisterd wordt naar de hulpvraag en dat de begeleider ook actief meehelpt en/of meezoekt. Ik heb zelf het gevoel alle problemen te kunnen vertellen.’ 

‘Ik vond het fijn dat ik iemand had die me kon helpen m’n dingetjes op een rijtje te zetten. Dat waren soms de dagelijkse dingen, maar soms over verschillende periodes.’ 

‘It was positive I could get help with a problem.’ 

Wil je meer weten?

Neem contact op met de studentendecanen.