Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Andere mogelijkheden om in het buitenland te studeren

Laatst gewijzigd op 31 mei 2023
Naast een uitwisseling van een semester via de VU zijn er ook andere mogelijkheden om (een deel van) je studie in het buitenland te doen.

Naast een (internationale) uitwisseling van een semester via het VU International Office zijn er ook andere mogelijkheden om (een deel van) je studie in het buitenland te doen, of een internationale ervaring op te doen. Hieronder staan deze mogelijkheden verder uitgelegd.

Andere mogelijkheden om in het buitenland te studeren

 • Stage in het buitenland

  Tijdens je studie heb je de mogelijkheid om een stage te doen in het buitenland. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en realiseren van een stage. Het VU International Office faciliteert helaas geen (buitenlandse) stages, maar je kunt wel bij je opleiding of faculteit informeren naar de mogelijkheden. Soms is er een aparte facultaire stagecoördinator. Kijk voor meer informatie in de studiegids.

  Let op de volgende punten:

  • Registreer je stage in het buitenland in Mijn Dashboard. Zo weten we altijd waar je je bevindt, indien er bijvoorbeeld een crisis uitbreekt in het land waar je stage loopt.
  • Het is belangrijk om onze International Travel Policy zorgvuldig door te nemen. 
  • De VU heeft verschillende beurzen voor stages in het buitenland. Binnen de Europese Unie is er de Erasmus+ beurs voor stages. Buiten de EU is er een beurs van de Fondsendesk. De beurs kun je aanvragen in Mijn Dashboard nadat je de stage hebt geregistreerd. 
  • Bekijk ook de mogelijke beurzen voor een masteropleiding in het buitenland. 
 • Internships in the Valley - Stage in de VS

  Internships in the Valley 2023 is open for applications! Het programma is een unieke samenwerking tussen de 13 Nederlandse universiteiten (o.a. dus VU Amsterdam), het Nederlands consulaat in San Francisco en The Netherland-America Foundation.

  Master en PhD studenten met de ambitie om een stage te lopen in de VS, kunnen zich tot 15 december aanmelden. Na toelating, krijg je via het programma het volgende aangereikt:

  •  Training over solliciteren en werken in de VS;
  • Toegang tot stages via bedrijfsrelaties van het consulaat en live webinars met professionals uit Silicon Valley;
  • Support bij contractbesprekingen en belastingzaken;
  • Support bij de J-1 visa aanvraag (wat hen aantrekkelijk maakt voor Amerikaanse startups en bedrijven)

  Op 23 november en op 1 december kun je meer leren tijdens de volgende voorlichtingsevents:

  Voor vragen email naar: internshipsinthevalley@vu.nl. Volg het programma op InstagramLinkedIn and Twitter voor de laatste updates.

 • International experience at home: Buddyprogramma aan de VU

  Het VU International Office organiseert in samenwerking met Erasmus Student Network VU Amsterdam (ESN VU Amsterdam) een buddyprogramma. Als buddy heb je gedurende het eerste semester ongeveer 3-5 internationale studenten onder je hoede. Je maakt hen wegwijs op de VU en daarnaast zijn er activiteiten waaraan je samen met deze internationale studenten kunt deelnemen. Je Engels gaat met sprongen vooruit, het is goed voor je interculturele competenties en je maakt vrienden over de hele wereld! Meer informatie over het buddyprogramma en aanmelden.

 • International experience at home: VU Amsterdam Summer School

  Mis je nog wat studiepunten en heb je nog geen plannen voor de zomer? Doe mee aan de VU Amsterdam Summer School!

  De VU heeft sinds een paar jaar haar eigen summer school. In juli en augustus kun je korte vakken van twee weken volgen in zeer verschillende vakgebieden. Naast internationale studenten zijn VU-studenten ook zeer welkom! Als VU-student krijg je korting op alle vakken.

  De VU Amsterdam Summer School biedt interactieve vakken in kleine groepen (max. 25 studenten) op verschillende niveaus: bachelor, master en PhD. De vakken zijn speciaal ontworpen om wat dieper en intensiever in te gaan in je studieveld. Bovendien zul je vakken volgen met studenten van over de hele wereld! Meer informatie over de VU Amsterdam Summer School en aanmelden.

 • Summer of winter school in het buitenland

  In plaats van een heel semester kun je een korte cursus in het buitenland doen in de zomervakantie (een zgn. 'summerschool') of kerstvakantie (een zgn. 'winterschool'). De meeste universiteiten bieden summerschools van 2 tot 6 weken, in uiteenlopende vakgebieden en tegen zeer uiteenlopende prijzen. Soms kun je korting krijgen bij programma's van onze partneruniversiteiten. Informeer hiervoor bij het International Office. 

  Tijdens een Summer School programma vergroot je je academische kennis over een bepaald onderwerp, creëer je een internationaal netwerk en combineer je cultuur en studie in een aantrekkelijke omgeving. In veel gevallen kun je zelfs credits ontvangen voor de vakken die je tijdens de Summer School volgt, als je goedkeuring ontvangt van je Examencommissie.

  Aantrekkelijk aanbod
  Vrije Universiteit Amsterdam heeft een groot netwerk aan partneruniversiteiten wereldwijd. Veel van deze partners bieden een Summer School programma aan. Als VU student kun je in veel gevallen tegen aantrekkelijke korting deelnemen. In het Summer School PDF document geven we een overzicht van Summer Schools van partneruniversiteiten van de VU die niet overlappen met onze academische kalender. Er zijn uiteraard veel meer mogelijkheden wereldwijd, dit document is geen complete lijst. Je kunt daarom ook naar Summer Schools bij andere universiteiten kijken, bijvoorbeeld op deze website voor andere Summer Schools in Europa.

  Naast academische, sociale en carrièregerichte redenen om een Summer School te volgen, zijn er meer redenen waarom studenten er voor kiezen hun zomer op deze manier in te richten:

  • Het volgen van een interessant vak dat niet aan de VU wordt aangeboden.
  • Het vergroten van je kennis over een onderwerp waar je nog onzeker over bent
  • Ter voorbereiding op een Master (met bepaalde ingangseisen)
  • Verbeteren van talenkennis
  • Indien mogelijk, de Summer School gebruiken als keuzevak of als een vak in je profileringsruimte

  Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan ook deze pagina met meer informatie over summer schools in het buitenland en uitwisselingsmogelijkheden tijdens de zomer. 

 • Studiereizen

  Een aantal faculteiten en/of studieverenigingen organiseren studiereizen of veldwerkexcursies. Tijdens een dergelijke studiereis doe je kennis op in het buitenland samen met je medestudenten. Meer informatie hierover kun je bij je faculteit of studievereniging verkrijgen.

 • Naar het buitenland als free mover

  Ben je niet door het VU International Office geselecteerd om een semester in het buitenland te studeren, of wil je graag aan een universiteit studeren die geen partner is van de VU? Dan kun je ook als free mover naar het buitenland gaan. Als free mover regel je je studieperiode in het buitenland zelfstandig. Je neemt zelf contact op met de universiteit waar je wilt studeren. Let goed op de kwaliteit van het onderwijs en het niveau van de vakken. Indien je de vakken wilt laten meetellen voor je diploma, moet je ze eerst laten goedkeuren door de examencommissie van jouw opleiding/faculteit. Als free mover sta je nog steeds ingeschreven bij de VU en betaal je ook collegegeld. Daarnaast moet je vaak ook collegegeld betalen aan de gastuniversiteit.

  Let op de volgende punten:

  • Nadat je bent toegelaten tot de gastuniversiteit kies je je vakken uit. Stuur deze daarna z.s.m. door naar de examencommissie. Houd er rekening mee dat het tot 6 weken kan duren voor je een reactie krijgt. Meer informatie over de examencommissie vind je op deze pagina
  • Het is belangrijk om onze International Travel Policy zorgvuldig door te nemen. 
  • Registreer je studie in het buitenland daarnaast altijd in Mijn Dashboard.
 • Master in het buitenland

  Het is ook mogelijk om een volledige opleiding in het buitenland te volgen. Je regelt dit zelfstandig: je zoekt zelf een universiteit en regelt zelf je aanvraag en toelating. Je betaalt daarnaast collegegeld aan deze universiteit.

  Let op de volgende punten:

  • Begin op tijd met het zoeken naar een opleiding in het buitenland. Start minimaal een jaar van tevoren met je zoektocht. Een goed startpunt is mastersportal.com, waar je verschillende programma's met elkaar kunt vergelijken. 
  • Vaak kun je een docent van je opleiding vragen welke universiteiten hij/zij aan zou bevelen.
  • De betreffende buitenlandse universiteit zal je helpen met vragen over de studieprogramma’s, aanmeldingsprocedure, beurzen, etc.
  • Op deze pagina vind je meer informatie over eventuele beursmogelijkheden.

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00 op maandag, woensdag en vrijdag)

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36). Er is geen spreekuur op dinsdag, 20 februari vanwege de tweede selectieronde. 

Zoom spreekuur

gebruik deze link om een afspraak te maken

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren: +31 (0) 20 6444117. Dit is het VU-brede noodnummer. Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en (mentale) gezondheidsproblemen.