Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Andere mogelijkheden om in het buitenland te studeren

Laatst gewijzigd op 14 januari 2025
Naast een uitwisseling van een semester via de VU zijn er ook andere mogelijkheden om (een deel van) je studie in het buitenland te doen.

Naast een (internationale) uitwisseling van een semester via het VU International Office zijn er ook andere mogelijkheden om (een deel van) je studie in het buitenland te doen, of een internationale ervaring op te doen. Hieronder staan deze mogelijkheden verder uitgelegd.

Andere mogelijkheden om in het buitenland te studeren

  • Stage in het buitenland

    Tijdens je studie heb je de mogelijkheid om een stage te doen in het buitenland. Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en realiseren van een stage. Het VU International Office faciliteert helaas geen (buitenlandse) stages, maar je kunt wel bij je opleiding of faculteit informeren naar de mogelijkheden. Soms is er een aparte facultaire stagecoördinator. Kijk voor meer informatie in de studiegids.

    Let op de volgende punten:

    • Registreer je stage in het buitenland in Mijn Dashboard. Zo weten we altijd waar je je bevindt, indien er bijvoorbeeld een crisis uitbreekt in het land waar je stage loopt.
    • Het is belangrijk om onze International Travel Policy zorgvuldig door te nemen. 
    • De VU heeft verschillende beurzen voor stages in het buitenland. Binnen de Europese Unie is er de Erasmus+ beurs voor stages. Buiten de EU is er een beurs van de Fondsendesk. De beurs kun je aanvragen in Mijn Dashboard nadat je de stage hebt geregistreerd. 
  • Vulcanus in Japan

    Vulcanus in Japan is een opleidingsprogramma dat stages op industrieel gebied aanbiedt voor masterstudenten op het gebied van engineering en andere wetenschappelijke disciplines. Het programma wordt aangeboden aan EU-burgers en burgers van landen die geassocieerd zijn met SMP en duurt 8 maanden in totaal. In 2024 loopt het programma van augustus 2024 tot maart 2025 (aanmelding deadline gesloten in december 2023).

    Via dit programma zullen de studenten kennismaken met het scala aan geavanceerde technologieën die door een toonaangevend Japans gastbedrijf worden gebruikt, zich onderdompelen in de Japanse cultuur en hun toekomstige carrière bevorderen door verbinding te maken met Japanse bedrijven en mensen.

    Het EU-Japan Center zal de kosten voor het geven van lezingen over Japan en de cursus Japanse taal verzorgen. Het gastbedrijf zal gedurende het hele verblijf in Japan accommodatie bieden. Studenten ontvangen een pro-rata subsidie van ongeveer €8200 (betaald in JPY) om gedeeltelijk bij te dragen aan retourtickets naar Japan, persoonlijke verzekering en dagelijkse kosten.

    Meer informatie over het trainingsprogramma en hoe je je kunt aanmelden vind je op deze pagina. Benieuwd naar een directe ervaring van een VU student in Japan? Lees dan dit artikel.

  • International experience at home: Buddyprogramma aan de VU

    Het VU International Office organiseert in samenwerking met Erasmus Student Network VU Amsterdam (ESN VU Amsterdam) een buddyprogramma. Als buddy heb je gedurende het eerste semester ongeveer 3-5 internationale studenten onder je hoede. Je maakt hen wegwijs op de VU en daarnaast zijn er activiteiten waaraan je samen met deze internationale studenten kunt deelnemen. Je Engels gaat met sprongen vooruit, het is goed voor je interculturele competenties en je maakt vrienden over de hele wereld! Meer informatie over het buddyprogramma en aanmelden.

  • International experience at home: VU Amsterdam Summer School

    Mis je nog wat studiepunten en heb je nog geen plannen voor de zomer? Doe mee aan de VU Amsterdam Summer School!

    De VU heeft sinds een paar jaar haar eigen summer school. In juli en augustus kun je korte vakken van twee weken volgen in zeer verschillende vakgebieden. Naast internationale studenten zijn VU-studenten ook zeer welkom! Als VU-student krijg je korting op alle vakken.

    De VU Amsterdam Summer School biedt interactieve vakken in kleine groepen (max. 25 studenten) op verschillende niveaus: bachelor, master en PhD. De vakken zijn speciaal ontworpen om wat dieper en intensiever in te gaan in je studieveld. Bovendien zul je vakken volgen met studenten van over de hele wereld! Meer informatie over de VU Amsterdam Summer School en aanmelden.

  • Summer of winter school in het buitenland

    In plaats van een heel semester kun je één vak of een korte cursus in het buitenland doen in de zomervakantie (een zgn. 'summerschool') of kerstvakantie (een zgn. 'winterschool'). De meeste universiteiten bieden summerschools van 2 tot 6 weken, in uiteenlopende vakgebieden en tegen zeer uiteenlopende prijzen. Soms kun je korting krijgen bij programma's van onze partneruniversiteiten. Informeer hiervoor bij het International Office. 

    Tijdens een Summer School programma vergroot je je academische kennis over een bepaald onderwerp, creëer je een internationaal netwerk en combineer je cultuur en studie in een aantrekkelijke omgeving. In veel gevallen kun je zelfs credits ontvangen voor de vakken die je tijdens de Summer School volgt, als je goedkeuring ontvangt van je Examencommissie.

    Je kunt ook naar Summer Schools bij andere universiteiten kijken, bijvoorbeeld op deze website voor andere Summer Schools in Europa.

  • Studiereizen

    Een aantal faculteiten en/of studieverenigingen organiseren studiereizen of veldwerkexcursies. Tijdens een dergelijke studiereis doe je kennis op in het buitenland samen met je medestudenten. Meer informatie hierover kun je bij je faculteit of studievereniging verkrijgen.

  • Stage na afstuderen

    Na je bachelor- of masteropleiding kun je een Erasmus+ beurs krijgen voor een stage als oriëntatie op de arbeidsmarkt. De stage moet minimaal 2 maanden duren.

    Je bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken en realiseren van een stage. Het VU International Office faciliteert helaas geen buitenlandse stages.

  • Master in het buitenland

    Het is ook mogelijk om een volledige opleiding in het buitenland te volgen. Je regelt dit zelfstandig: je zoekt zelf een universiteit en regelt zelf je aanvraag en toelating. Je betaalt daarnaast collegegeld aan deze universiteit.

    Let op de volgende punten:

    • Begin op tijd met het zoeken naar een opleiding in het buitenland. Start minimaal een jaar van tevoren met je zoektocht. Een goed startpunt is mastersportal.com, waar je verschillende programma's met elkaar kunt vergelijken. 
    • Vaak kun je een docent van je opleiding vragen welke universiteiten hij/zij aan zou bevelen.
    • De betreffende buitenlandse universiteit zal je helpen met vragen over de studieprogramma’s, aanmeldingsprocedure, beurzen, etc.
    • Op deze pagina vind je meer informatie over eventuele beursmogelijkheden.

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00 op maandag, woensdag en vrijdag).

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36). 

Let op: geen spreekuur tot 11 februari 2025.

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren: +31 (0) 20 6444117. Dit is het VU-brede noodnummer. Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en (mentale) gezondheidsproblemen. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam