Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Duurzaam reizen

Laatst gewijzigd op 27 februari 2024
Ben je van plan om voor een exchange semester naar het buitenland te gaan en vraag je je af hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen?

Op deze pagina vind je informatie, inspiratie en tips over hoe je jouw uitwisseling duurzamer kunt maken.

Groen op reis

Als je je uitwisseling duurzamer wilt maken, heb je er waarschijnlijk al aan gedacht om met de trein te gaan in plaats van te vliegen. Als je echter kijkt naar de ticketprijzen en de tijd die nodig is om de reis te voltooien, lijkt een vliegtuig vaak de betere en meest betaalbare optie. Wij willen je graag ondersteunen bij het verduurzamen van je uitwisseling en hebben daarom een VU Green Travel Grant gelanceerd. Met deze beurs kun je (bijna) gratis naar je exchange locatie reizen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van een Interrail Pas. Lees verder als je meer wilt weten over de mogelijkheden van reizen met de trein en tips wilt krijgen over waar je je treinkaartjes voor de verschillende landen kunt kopen.

Duurzaam reizen

 • Waarom met de trein?

  Naast dat het natuurlijk een van de meest duurzame reismogelijkheden is, kun je nu (bijna) gratis reizen als je met de trein naar je uitwisselingsbestemming gaat (zie "VU Green Travel Grant" hieronder). Hierdoor hoeft reizen met de trein niet meer duur te zijn.

  Als je je zorgen maakt over de tijd die je nodig hebt om jouw bestemming te bereiken, is het goed om te weten dat er veel Europese bestemmingen zijn die vanuit Amsterdam in minder dan 6 uur met de trein te bereiken zijn, zoals Antwerpen, Parijs, Lyon, Londen of Berlijn. Als jouw uitwisselingsbestemming verder weg ligt, kun je overwegen om onderweg enkele tussenstops te plannen en jouw uitwisselingsavontuur dus laten beginnen met de treinreis. Op de Study Abroad Map vind je enkele tips over welke steden onderweg zijn als je ervoor kiest om met de trein te reizen. Ga je bijvoorbeeld naar Barcelona? Waarom blijf je niet een paar dagen in Parijs en neem je vanaf daar de rechtstreekse trein naar je uitwisselingslocatie? Tijdens deze reisdagen kom je zelfs in aanmerking voor maximaal 4 extra Erasmus+ beursdagen, zie "Erasmus+ Green Travel Top-up" hieronder.

 • VU Green Travel Grant

  Ben jij een uitgaande uitwisselingsstudent die in 2023/2024 naar het buitenland gaat voor een uitwisselingssemester aan een van onze Europese partneruniversiteiten (incl. VK, Turkije en Zwitserland)? Dan heb je de mogelijkheid om onze nieuwe VU Green Travel Grant aan te vragen, als je met de trein naar jouw uitwisselingsbestemming gaat. Met deze subsidie willen wij studenten die voor de trein kiezen ondersteunen.

  Naast de Erasmus+ Green Travel top-up (zie hieronder) kunnen Erasmus+ studenten tot 135 EUR extra ontvangen, afhankelijk van hun uitwisselingsbestemming. Dit betekent dat je in totaal tot maximaal 185 EUR te besteden hebt voor het kopen van een treinkaartje. Reis je naar een bestemming die verder weg ligt, dan kun je een Interrail Global Pass overwegen, waarmee je je bestemming (bijna) gratis kunt bereiken.

  Ga je naar de VK of Zwitserland en ontvang je daarom geen Erasmus+ Green Travel top-up? Je komt nog steeds in aanmerking voor de VU Green Travel Grant en kunt 185 euro ontvangen als je met de trein gaat. Je kan bijvoorbeeld de Eurostar naar Londen nemen of de nightjet rechtstreeks naar Zwitserland.

  Hebben wij je nieuwsgierig gemaakt en wil je meer weten over reizen met de trein naar je Europese bestemming? Meer informatie over de voorwaarden en de bedragen per partneruniversiteit vind je in de pdf hierboven. Hieronder vind je meer tips over hoe je met de trein reist en waar je een goede trein verbinding vindt.

 • Erasmus+ Green Travel top-up

  Als je naar een Erasmus+ bestemming gaat, kun je de Green Travel top-up aanvragen voor een eenmalig bedrag van € 50,00. Omdat reizen met de trein misschien wat langer duurt, kan daarnaast je normale Erasmus+ vergoeding tot maximaal 4 extra dagen verlengd worden, zodat de beurs ook (een deel van) de reisdagen dekt. Enkele maanden voor vertrek ontvang je meer informatie over de Erasmus+ Green Travel top-up samen met de informatie over de Erasmus+ beurs.

 • Hoe vind je een goede verbinding

  Het vinden van een goede trein verbinding kan soms een uitdaging zijn, maar we hebben een paar tips die je helpen de juiste treinen te vinden. Op de Study Abroad Map vind je ook meer informatie over de duur van de reis en/of tussenstops onderweg per partneruniversiteit.

  Als je op zoek bent naar treinen in Europa, kijk dan eens op de volgende websites:

  • NS International (kijk ook naar de nachtjets die rechtstreeks van Amsterdam naar Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk gaan);
  • Deutsche Bahn International (Duitsland en vele andere Europese bestemmingen);
  • ÖBB (Oostenrijk, soms is ÖBB goedkoper dan wanneer je via een Duitse website boekt);
  • sncf.com (Frankrijk);
  • Eurostar.com of thetrainline.com (VK);
  • Renfe (Spanje);
  • Flixtrain (Duitsland, Zweden);
  • VY.no (Noorwegen);
  • SJ (Zweden) Tip: In de SJ app kun je treinritten boeken bij lokale aanbieders. Je kunt echter vaak geld besparen als je het ticket rechtstreeks bij die lokale aanbieder boekt (bijv. Skånetrafiken);
  • Finland: Reis met de trein naar Stockholm en neem vanaf daar een veerboot naar Tuku (Viking Line, Tallink). Veerboten die rechtstreeks naar Helsinki gaan zijn minder milieuvriendelijk, vanwege de langere reisafstand. Er zijn directe treinverbindingen van de haven van Turku naar Helsinki en Tampere, vanwaar je weer verder kunt reizen. Voor treinreizen binnen Finland kun je tickets boeken bij VR;
  • thetrainline.com (vergelijk hier verschillende opties en prijzen in alle landen)

  De meeste treinmaatschappijen in Europa bieden een gereduceerde prijs als je onder een bepaalde leeftijd bent.

  Als je onderweg wilt stoppen, kijk dan eens naar de Interrail passen. Hier krijg je ook korting als je 27 jaar of jonger bent.

  Als je bestemming niet gemakkelijk met de trein te bereiken is, kun je ook eens kijken naar langeafstandsbussen, zoals flixbus.

 • Onze beste tips voor treinreizen:

  • Boek (inter)nationale treinritten van tevoren om geld te besparen, de prijzen voor regionale treinen blijven meestal hetzelfde.
  • Treindienstregelingen veranderen meestal half juni en half december. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je je trein voor september in mei niet kunt boeken. Omdat de dienstregeling meestal niet drastisch verandert, kun je de oude dienstregeling als richtlijn gebruiken.
  • In sommige landen is het beter om een ​​zitplaatsreservering te boeken, dus controleer dit tijdens het boeken.
  • Ga je als Erasmus+ student naar een Erasmus+ bestemming? Vraag dan de 50 EUR Green travel top-up, plus eventuele vergoeding van extra reisdagen, aan bij het invullen van je Erasmus+ aanvraag.
  • Vergeet ook niet de VU Green Travel Grant aan te vragen als je met de trein op uitwisseling gaat (Erasmus+, UK en Switzerland).

  Kijk voor meer tips over treinreizen bij erasmusbytrain.eu.

 • Hoe zit het met een uitwisseling buiten Europa?

  Ga je op uitwisseling buiten Europa of is vliegen je enige optie? Dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen om je uitwisseling duurzamer te maken:

  • Reis met de trein naar de (intercontinentale) luchthaven en neem een ​​directe vlucht zonder tussenstops (bijv. Parijs, Frankfurt, Londen, München zijn gemakkelijk bereikbaar met de trein). Je kunt bijvoorbeeld met een directe vlucht naar Peking 1 ton CO2 besparen (gelijk aan ca. 6 maanden gemiddelde voedselconsumptie in Nederland), ten opzichte van een vlucht met tussenstops. 
  • Vermijd nachtvluchten in de winter om de impact van contrails te verminderen.
  • Check of je de CO2-uitstoot van je vlucht kunt compenseren door bijvoorbeeld geld te doneren om bomen te planten.
  • Kies een luchtvaartmaatschappij die zich inzet voor het verminderen van hun CO2-uitstoot.
  • Sommige websites zoals Google Flights tonen je de CO2-impact van vluchten met betrekking tot andere vluchten, zodat je degene kunt kiezen met de minste impact.
  • Reis met minder bagage.
  • Als je reist tijdens je uitwisseling, probeer dan altijd de trein of bus te verkiezen in plaats van het vliegtuig.
  • Je kunt proberen duurzaam te leven tijdens je uitwisseling, door lokaal voedsel te kopen, gebruik te maken van het openbaar vervoer en bijvoorbeeld tweedehands keukengerei voor je appartement te kopen.

VU Green Travel Grant

Ben je een uitgaande uitwisselingsstudent die naar een land in Europa reist voor een semester in het buitenland? Maak je reis niet alleen spannend maar ook milieuvriendelijk met de VU Green Travel Grant! Deze subsidie stelt je in staat om duurzaam per trein naar jouw Europese uitwisselingsbestemming te reizen tegen (bijna) geen kosten. 

Bekijk de video om alvast een voorproefje te krijgen van wat je te wachten staat!

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00 op maandag, woensdag en vrijdag)

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36). Er is geen spreekuur op dinsdag, 5 maart vanwege een pre-departure meeting. 

Zoom spreekuur

gebruik deze link om een afspraak te maken

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren: +31 (0) 20 6444117. Dit is het VU-brede noodnummer. Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en (mentale) gezondheidsproblemen.