Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Summer schools in het buitenland

Laatst gewijzigd op 14 februari 2024
Wil je voor een kortere periode in het buitenland studeren? Kijk dan naar de mogelijkheden om vakken aan een summer school of winter school te volgen. Er is ook de mogelijkheid om een los vak in het buitenland te volgen, bij een van onze Aurora partners.

Voor studenten in het eerste of tweede jaar zijn summer en winter schools een mooie kans om al internationale ervaring op te doen en tegelijkertijd extra ECTS te behalen. De meeste universiteiten bieden summer schools aan van 2 tot 6 weken in veel verschillende vakgebieden en de kosten lopen sterk uiteen.

De VU heeft ook een partnerschap met 3 exchange summer schools, waar je de kans krijgt om cursussen te volgen met vrijstelling van collegegeld. Hieronder vind je meer informatie over deze partneruniversiteiten. Naast deze 3 exchange summer schools zijn er ook veel andere partneruniversiteiten die summer of winter schools aanbieden. Soms kan je als VU-student korting krijgen door je aan te melden via VU International Office. Aan de rechterkant van deze pagina vind je een PDF-document met meer informatie over deze alternatieve mogelijkheden.

Naast summer schools is er ook de mogelijkheid om een los vak in het buitenland te volgen bij een van onze Aurora partner universiteiten. Hieronder vind je meer informatie over deze optie. 

Summer schools en losse vakken in het buitenland

 • King’s College Londen

  Deze Summer School biedt ongeveer 20 verschillende modules in verschillende vakgebieden aan, zoals gezondheid en leven, rechten, media en cultuur, business en management, psychologie, politiek en meer. De Summer School is opgedeeld in twee verschillende sessies, waaruit je er één kunt kiezen:

  • Sessie 1: 1 - 12 juli 2024
  • Sessie 2: 15 - 26 juli 2024
  • Beschikbare plekken: 4
  • GPA eis: 7

  Persoonlijke uitgaven, zoals bijvoorbeeld accommodatie, eten, vervoer etc. moet je zelf betalen.

  Afhankelijk van de goedkeuring van de examencommissie kun je maximaal 7,5 ECTS behalen. Hier vind je meer informatie.

  Om je aan te melden voor deze summer school moet je genomineerd worden door VU International Office. Meer informatie hierover kun je onder 'aanmelding & deadlines' op deze pagina vinden. Let op: de deadline om je aan te melden voor deze summer school is 31 maart. Heb je interesse of vragen? Stuur dan een e-mail naar outgoing@vu.nl.

 • SKKU – International Summer Semester, Seoul, South Korea

  De Summer School van de SKKU biedt onder meer cursussen over bedrijfskunde en economie, computer- en datawetenschappen, Koreaanse (taal)studies aan. Naast de lessen organiseert de universiteit ook veel culturele activiteiten.

  • Data: 28 juni - 26 juli 2024
  • Beschikbare plaatsen: 5

  De kosten voor dit programma zijn:

  • Aanvraagkosten van 100.000 KRW (ca. 75 EUR)
  • Kosten voor verzekering en sociaal programma 300.000 KRW (ca. 220 EUR)
  • Persoonlijke uitgaven (vlucht, visum, accommodatie, eten, verzekering, etc.)

  Afhankelijk van de goedkeuring van de examencommissie kun je per vak 3 ECTS behalen en je kan maximaal 3 vakken volgen. Meer informatie vind je hier of in onze Summer School-PDF hierboven.

  Om je aan te melden voor deze summer school moet je genomineerd worden door VU International Office. Meer informatie hierover kun je onder 'aanmelding & deadlines' op deze pagina vinden. De aanmeld deadline voor deze summer school is 31 maart. Heb je interesse of vragen? Stuur dan een e-mail naar outgoing@vu.nl.

 • SMU – Singapore Global Summer Programme

  Als je meer wilt weten over Aziatische geschiedenis, economie, ondernemerschap of films, dan is dit de Summer School voor jou! Naast de cursussen zullen er ook bedrijfsbezoeken, netwerksessies en sociale/culturele activiteiten plaatsvinden.

  • Data: 24 juni - 19 juli
  • Beschikbare plaatsen: 4

  De kosten voor dit programma zijn:

  • Application fee van SGD 150 (ongeveer 93 EUR, te betalen bij de online aanmelding) 
  • Miscellaneous fee van SDG 230 (ca. 149 EUR, te betalen in april/mei)
  • Persoonlijke uitgaven (vlucht, visum, accommodatie, eten, verzekering, etc.)

  Afhankelijk van de goedkeuring van de examencommissie kun je tussen de 6 – 7,5 ECTS per cursus behalen. Meer informatie vind je hier of in onze Summer School-PDF hierboven.

  Om je aan te melden voor deze summer school moet je genomineerd worden door VU International Office. Meer informatie hierover kun je onder 'aanmelding & deadlines' op deze pagina vinden. De deadline voor deze summer school is 29 februari. Heb je interesse of vragen? Stuur dan een e-mail naar outgoing@vu.nl.

 • University of Gothenburg Zweden - Sustainability Summer School

  Wil jij actie ondernemen op het gebied van duurzaamheid en jouw begrip van mondiale uitdagingen en de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN verdiepen? Meld je dan aan voor deze summer school in Göteborg! 

  Cursussen 2024:

  • Managing Migration
  • Digitalisation in a Changing World
  • Teaching Sustainable Development from a Global Perspective
  • Imagining justice for a sustainable world: perspectives from fiction, philosophy and religion
  • Biodiversity in Western Sweden

  Dit moet je weten:

  • Huisvestiging is gegarandeerd en kost rond 4000 SEK (rond 360 EUR)
  • De deadline voor aanmelding is 21 februari, je kunt je hier aanmelden. 
  • Je kunt meer informatie over deze summer school hier vinden. Voor vragen, neem graag contact op met outgoing@vu.nl. 
 • Aurora - volg een vak bij een van onze Aurora partneruniversiteiten

  De VU maakt deel uit van de Aurora Alliance. Samen met ons netwerk van Europese partneruniversiteiten werken we aan gezamenlijke activiteiten die de maatschappelijke betrokkenheid en impact binnen onze universiteiten versterken.

  Als VU-student kun je naar het buitenland om een vak te volgen bij een van onze Aurora-partneruniversiteiten, een overzicht van het vakaanbod vind je op deze website. Meestal zijn deze cursussen voor VU studenten gratis, maar kijk altijd goed naar de informatie van de specifieke cursus. 

  Als je je wilt aanmelden voor een van de Aurora-cursussen, vul dan alsjeblieft dit formulier in. We nemen dan contact met je op. Als je vragen hebt, kun je ook een e-mail sturen naar outgoing@vu.nl.

  Copenhagen Business School - Summer University 2024 Aurora vakken

  Wil je deze zomer graag naar Kopenhagen? Dan is deze summer school wellicht een leuke optie voor jou! De Copenhagen Business School (CBS) organiseert deze zomer een summer school, waar meerdere Aurora vakken voor VU studenten worden aangeboden. Naast de vakken is er ook een sociaal programma, bestaande uit een meet-up, een rondleiding door Kopenhagen, Deense volksdansen, een culturele dagtocht, comedy-avonden en nog veel meer. 

  Bachelor vakken:

  Master vakken:

  In de Aurora course catalogue kun je nog meer informatie over deze vakken vinden. Wil je je graag voor een van deze vakken aanmelden? Vul dan graag tot en 22 februari dit formulier in, zodat we jou kunnen selecteren en nomineren voor de aanmeld deadline van de partneruniversiteit op 14 maart 23:59 CET

 • NAHSS - Netherlands Asia Honours Summer School

  China en Zuidoost-Azië zijn belangrijke spelers op het wereldtoneel geworden. Ongeacht waar je vandaan komt, in welke sector je opereert of waar je woont, ga je in contact komen met deze invloeden. De NAHSS heeft als doel om haar deelnemers kennis te laten maken met alle facetten van China en Zuidoost-Azië door middel van kennisuitwisseling en persoonlijke ervaringen. 

  Deelnemers van de NAHSS 2024 leren meer over het thema Navigating Change door het uitvoeren van een consultancy project voor één van de partners van de NAHSS, bedrijfsbezoeken in de private en publieke sector, colleges van ASEAN-experts, een Nederlandse zomerschool en een reis naar Azië.

  De Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS) werkt samen met een grote verscheidenheid aan Nederlandse en Aziatische bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen (bijvoorbeeld: ABN Amro, PwC, Huawei, McKinsey & Company, A.S. Watson Group, Ministerie van Buitelandse Zaken, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ministerie van Infrastructuur en Ministerie van Economische Zaken en Klimaat). 

  De NAHSS organiseert twee landelijke informatiesessies voor studenten. Een op 13 december en een op 19 december. Je kunt je hier voor deze sessies aanmelden. Meer informatie over de NAHSS 2024 is te vinden op de website www.nahss.nl.

 • NWIB - Rome, Florence, Athene

  Ben jij tweede- of derdejaars bachelorstudent en wil je over de grenzen van je eigen vakgebied kijken, samenwerken met studenten van andere Nederlandse universiteiten en je academische vaardigheden ontwikkelen? Heb je zin om dit allemaal te doen in het prachtige Rome, Florence of Athene?

  De NWIB zijn wetenschappelijke posten van Nederlandse universiteiten met name gelegen rond de Middellandse Zee. De instituten hebben tot doel wetenschappelijk onderwijs en onderzoek te ondersteunen en te realiseren en een substantiële bijdrage te leveren aan de profilering van het Nederlandse hoger onderwijs in het buitenland. In samenwerking met de Universiteit Utrecht ontwikkelden de instituten in Rome, Florence en Athene een interdisciplinaire Summer School voor bachelorstudenten, waarbij ze hun expertise in (kunst)geschiedenis, archeologie en cultureel erfgoed verbinden met een breed scala aan hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Denk aan de inherente spanning tussen religieuze praktijk en de economische behoefte aan toerisme, of de complexiteit rond het behoud en eigendom van cultureel erfgoed (bijvoorbeeld de Parthenon Marbles). Maar we verkennen ook vernieuwende academische thema's zoals de relatie tussen kunstgeschiedenis en medische praktijk: kan kijken naar kunst je een betere arts of dierenarts maken?

  Hoe kun je je aanmelden?

  Meer informatie over de NWIB 2024 volgt binnenkort. 

 • Aanmelding en deadlines

  Voor sommige Summer Schools, waaronder de hierboven genoemde 3 exchange Summer Schools (KCL, SKKU, SMU), heb je een nominatie nodig van VU International Office om in aanmerking te komen voor de korting of vrijstelling van collegegeld die zij studenten van partneruniversiteiten bieden. Mocht een andere Summer School vragen om een nominatie van het International Office, dan kun je een e-mail sturen naar outgoing@vu.nl. Vermeld hierbij je naam, studentnummer, de Summer School waaraan je wilt deelnemen en de cursussen die je wilt volgen.

  Aanmelding voor King's College London, SMU, SKKU & University of Gothenburg:

  Om je aan te melden voor een van de 3 exchange Summer Schools (KCL, SKKU, SMU) of de summer school van de University of Gothenburg (zie PDF) moet je dit formulier gebruiken. Je kunt de deadlines voor aanmelding per universiteit hierboven vinden.

  Aanmelding voor een Aurora cursus:

  Om je aan te melden voor een vak bij een Aurora partner, gebruik dan dit formulier

  Nog 2 belangrijke punten:

  • Zelfs als het collegegeld voor een Summer School wordt vrijgesteld, ben je nog steeds zelf verantwoordelijk voor het betalen van al je persoonlijke kosten, zoals accommodatie, reizen, visa, eten en andere persoonlijke uitgaven.
  • Meld je verblijf in het buitenland aan nadat je bent geaccepteerd door de Summer School via Mijn Dashboard (Apps > Studie/stage buitenland > Aanmelden stage/free mover buitenland).
 • Andere Summer Schools en Winter Schools in het buitenland

  De VU werkt samen met partneruniversiteiten over de hele wereld en velen van hen bieden een Summer School programma aan. Als VU-student krijg je vaak interessante kortingen bij onze partneruniversiteiten, wat het volgen van een Summer School erg aantrekkelijk maakt. In het PDF document "Summer Schools 2023" hierboven presenteren we Summer Schools van onze partneruniversiteiten die over het algemeen goedkoper zijn. Er zijn echter veel meer Summer Schools beschikbaar. Dit is dus geen compleet overzicht en je bent van harte welkom om Summer Schools van andere universiteiten te bekijken. Bijvoorbeeld op deze website voor Summer Schools in Europa.

  Meld je je aan voor een andere Summer- of Winter School? Let dan op het volgende:

  • Check de deadline voor aanmelding voor de Summer School van jouw keuze
  • Controleer of je voldoet aan de eisen die het programma stelt
  • Controleer of een nominatie door VU International Office nodig is
  • Als een nominatie niet vereist is, kun jij je rechtstreeks aanmelden op de website van de partneruniversiteit
  • Als je je rechtstreeks bij de partneruniversiteit aanmeldt, laat het ons dan weten via outgoing@vu.nl 
  • Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor het betalen van al je persoonlijke kosten, zoals accommodatie, reizen, visa, eten en andere persoonlijke uitgaven
  • Meld je verblijf in het buitenland aan via Mijn Dashboard (Apps > Studie/stage buitenland > Aanmelden stage/free mover buitenland) nadat je bent geaccepteerd door de Summer School 

Outgoing Student Exchange Team

+31 (0)20 59 85745 (tussen 10:00 - 12:00 op maandag, woensdag en vrijdag)

Heb je een vraag? Mail ons!

Spreekuur (inloop, geen afspraak nodig):
Elke dinsdag tussen 12:30 - 13:30 in de Global Room (HG-1A36). Er is geen spreekuur op dinsdag, 20 februari vanwege de tweede selectieronde. 

Zoom spreekuur

gebruik deze link om een afspraak te maken

Crisisnummer voor VU-studenten op uitwisseling die in nood verkeren: +31 (0) 20 6444117. Dit is het VU-brede noodnummer. Voorbeelden van noodgevallen zijn natuurrampen, geweldsincidenten en (mentale) gezondheidsproblemen.