Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Nuttige informatie voor aankomende studenten

Laatst gewijzigd op 24 oktober 2024
Wat moet je allemaal weten voor je gaat beginnen met een studie aan de VU? Ontdek alles over je VUnetID, je VU-mail, je persoonlijke dashboard en meer!

Voor je studie begint, is het handig om te weten hoe een aantal praktische zaken werken aan de VU. Wat is bijvoorbeeld je VUnetID en wat kun je er allemaal mee? Hoe werkt je VU-mail en waar vind je je rooster en de Studiegids? En heb je je studieboeken al aangeschaft?

Alles wat je wilt weten!

  • Algemeen

    Bekijk ook de VU Wegwijzer; deze biedt jou een overzicht van alle belangrijke, leuke en nuttige zaken die je op weg helpen bij de start van jouw studie aan de VU.

    Meer informatie over je vakken kun je vinden in de Studiegids

    In de academische kalender vind je informatie over de semester-, examen- en herkansingsdata en de gezamenlijke feestdagen van de VU.

  • Boeken

    In de vakomschrijvingen in de Studiegids vind je de literatuur die je nodig hebt voor elk vak. Informatie over extra benodigde literatuur ontvang je vaak tijdens het eerste college van het betreffende vak of via Canvas

    Let op dat je de actuele druk van je studieboeken aanschaft. Je kunt alle benodigde literatuur (online) kopen in de VU Boekhandel. Bekijk hiervoor de boekenlijst van jouw studie.

    Soms kun je via je studievereniging korting op je studieboeken ontvangen. Bekijk welke studie- en studentenvereniging en zijn en word lid!

  • Canvas

    De digitale leeromgeving van de VU is Canvas. Voor ieder vak is er in Canvas een cursus aangemaakt, waar je automatisch toegang toe hebt als je ingetekend bent voor een vak. Op Canvas vind je onder andere de studiehandleiding van het vak en handige documenten, zoals voorbeelden van tentamenvragen. Ook houdt de docent je op de hoogte van de voortgang en zal je soms opdrachten moeten inleveren. Na een hoorcollege zetten docenten de collegesheets vaak ook op Canvas, zodat je die thuis nog eens kunt bestuderen.

  • Handige apps

    Doe je mee aan de VU Introductiedagen? Download dan de VU Introduction Days app. Alle updates vóór en tijdens de introductiedagen vind je in deze app. Ook vind je er als eerste het programma en krijg je alvast een sneak peek van wat je gaat doen! De app is beschikbaar via de App Store en Google Play Store.

  • Handleiding digitale diensten

    Ben je nieuw op de VU? Om wegwijs te worden in de digitale sites en platforms van de VU, hebben we een handleiding gemaakt om je op weg te helpen binnen de online omgeving van de VU (o.a. intekenen voor vakken/tentamens), Canvas en de Universiteitsbibliotheek. Zeer nuttig om voor de start van je studie even door te nemen!

  • Onderwijs- en Examenregeling (OER)

    In de Onderwijs- en Examenregeling (OER) zijn het examenprogramma en alle regelingen over het onderwijs formeel vastgelegd. Zo vind je in de OER o.a. de regels rondom toetsing en examinering, de inrichting van de opleiding en regelingen in het kader van studievoortgang en studiebegeleiding. De OER is bindend. Indien er verschillen bestaan tussen de OER en de Studiegids, geldt de regelgeving zoals beschreven in de OER. Als student word je geacht op de hoogte te zijn van de inhoud van de OER. Je vindt de OER in de Studiegids van jouw opleiding.

  • Eduroam en draadloos internet

    Eduroam (education roaming) maakt het mogelijk om op een veilige manier gebruik te maken van het wifinetwerk van een onderwijs- of onderzoeksinstelling. Meer informatie over het instellen van Eduroam vind je op: vu.nl/wifi

  • VU-mail

    Als student van de VU krijg je aan het begin van je studie een eigen e-mailadres. In je VU-mailbox ontvang je onder andere belangrijke mededelingen over:

    • de uitval van colleges, 
    • voorlichtingsbijeenkomsten, 
    • het stage-aanbod en andere relevante informatie, 
    • je studievoortgang en het bindend studieadvies (BSA). 

    Let op! De universiteit en je faculteit gebruiken uitsluitend je VU e-mailadres om je te informeren over je studie. Check daarom regelmatig je VU-mail, zodat je geen belangrijke informatie over je opleiding mist. Alle mail die je van de VU ontvangt, komt dus binnen in je VU-mail. Je kunt je VU-mail niet doorschakelen naar je persoonlijke e-mailadres.

    Je VU-mail raadpleeg je via internet (webmail). Dit kan zowel op de campus als daarbuiten via outlook.office.com of via de e-mail button op je dashboard op VU.nl. Je logt in met je VUnetID of je VU e-mailadres en wachtwoord.

  • VUnetID en VU.nl

    Het VUnetID is jouw gebruikersnaam met wachtwoord waarmee je toegang krijgt tot allerlei digitale services van de VU, zoals je persoonlijke dashboard op VU.nl en Canvas. Je hebt je VUnetID ook nodig voor digitale tentamens. Als je je VUnetID kwijt bent, kun je terecht bij de Studentenbalie. Houd je collegekaart of legitimatie bij de hand.

    VU.nl is een belangrijke bron van informatie tijdens je studie. Via je persoonlijke dashboard vind je relevante informatie zoals je e-mail, je persoonlijke rooster, cijfers voor tentamens, belangrijke mededelingen, nieuws en alles wat je wilt weten over vakken, tentamens, studentenwelzijn of studentbegeleiding. Zodra je je inloggegevens hebt ontvangen en je aanmelding rond is, kun je inloggen op je dashboard.

  • Rooster

    Via rooster.vu.nl kun je, nadat je bent ingelogd met je VUnetID en wachtwoord, jouw persoonlijk rooster inzien. Je rooster wordt gebaseerd op de hoorcolleges, werkgroepen en tentamens van de vakken waarvoor je bent ingetekend. Je kunt hier ook zonder in te loggen het rooster bekijken door een bepaald vak of studieprogramma te selecteren.

    Het rooster wordt regelmatig bijgewerkt. Het is daarom belangrijk dat je regelmatig de roosterwebsite raadpleegt.

    Meer informatie over het rooster

  • Studiegids

    De informatie in de Studiegids is onmisbaar als informatiebron. De Studiegids gaat in op de inhoud van het onderwijs (o.a. vakken, perioden, literatuur) en de toetsvorm(en). Ook vind je er de Onderwijs- en Examenregeling (OER) van jouw opleiding en kun je onder 'Programma' een jaarschema van jouw opleiding en/of afstudeerrichting downloaden. Zorg dat je bij ieder vak bekend bent met de informatie in de Studiegids.

  • Vragen?

    Heb je nog vragen over je inschrijving? Stel ze dan aan de Studentenbalie

Wil je meer weten?

Heb je vragen?

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl.

Of stuur een WhatsApp-bericht naar +31 (0)6 82548367.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam