Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
naar Canvas
Laatst gewijzigd op 9 oktober 2023
Leer hier hoe je aan de slag gaat met Canvas, hoe je de verschillende functies kunt gebruiken voor het studeren en vind veelgestelde vragen over Canvas.

Aan de slag met Canvas

 • Ondersteunende browsers

  Omdat Canvas is gebouwd op basis van webstandaarden, werkt het op Windows, Mac, Linux, iOS, Android en elk ander apparaat met een moderne webbrowser. Canvas ondersteunt de laatste twee versies van alle belangrijke browsers. Klik hier voor een volledige lijst van ondersteunde browsers.

 • Mobiel

  De meeste functies van Canvas worden ondersteund op mobiele apparaten. Mobiele apps zijn ook gratis beschikbaar voor zowel smartphones als tablets. 

 • Inloggen

  Gebruikers met een VUnetID:

  • Ga naar https://vu.nl/nl/dashboard
  • Log in met je VUnetID en wachtwoord
  • Klik op de Canvastegel op je persoonlijke vu.nl-dashboard om naar Canvas te gaan Als je de tegel niet ziet staan, klik dan op "Alle apps" onder "Apps en pagina's". Daar vind je al je apps, dus ook Canvas.

  Let op: je kan Canvas ook direct openen door naar canvas.vu.nl te gaan en in te loggen met je VUnetID en wachtwoord.

  Gebruikers zonder VUnetID:

  Let op: als je je gebruikersnaam of wachtwoord niet meer weet of als je het wilt resetten, lees hoe je dat kan doen verderop op deze pagina bij onze FAQ.

 • Dashboard

  Het Dashboard is het eerste wat je te zien krijgt als je inlogt op Canvas. Het Dashboard helpt je om te zien wat er gebeurt in al je huidige vakken. Je kunt op elk moment terugkeren naar je Dashboard door op de link Dashboard in de globale navigatie te klikken.

 • Vakken

  Door te klikken op "Courses" in de globale navigatie aan de linkerkant van het scherm en dan op "All courses" kun je een lijst zien van alle vakken of cursussen waarin je bent ingeschreven. Let op: inschrijven voor vakken doe je in je persoonlijke dashboard op vu.nl en niet in Canvas!

  Let op: in je lijst met alle vakken kun je je vakken 'sterren'. Alle vakken met een ster worden automatisch weergegeven op het Dashboard, zodat je er gemakkelijk bij kunt.

 • Profiel en andere instellingen

  In je profiel kan je je naam, contactmethodes van voorkeur en persoonlijke links voor je account aanpassen. Je kan er je notificatie-instellingen aanpassen.

  Opmerking: je kan alleen meldingen in je e-mail ontvangen als je je e-mailadres in Canvas valideert. Om je e-mailadres te valideren, moet je de volgende stappen uitvoeren:

  1. Klik in het globale navigatiemenu op Account en klik op Settings.
  2. Als er een uitroepteken naast je e-mailadres staat, dan is je e-mailadres nog niet geverifieerd. Beweeg de muis over dit teken om informatie te krijgen en volg de instructies.
  3. Er wordt een bevestigingslink naar je e-mailadres gestuurd. Om je e-mailadres te bevestigen, klik je op de link in die e-mail. Zorg ervoor dat je je spambox controleert voor het geval het gefilterd wordt.

Canvas Fundamentals

 • Immersive reader

  De immersive reader is een set hulpmiddelen die de toegankelijkheid en het begrip voor alle studenten bevordert. Het bevat een voorlezer, een eenvoudigere interface, aanpasbare tekstvoorkeuren en een lijnfocusfunctie.

  Om de meeslepende voorlezer op een Canvaspagina te openen, klik je op de knop in de rechterbovenhoek.

  Meer informatie over het gebruik van de meeslepende reader vind je hier.

 • Assignments

  In Canvas zijn er verschillende manieren om een opdracht in te dienen, afhankelijk van hoe je docent de opdracht in Canvas heeft geconfigureerd. 

  Canvasopdracht

  Google Drive cloudopdracht

  NB: Sinds half september 2017 heeft iedereen aan de VU een VU-Googleaccount (je accountnaam is je VU- of ACTA-emailadres). Zorg er altijd voor dat je je VU-Googleaccount gebruikt - en niet je persoonlijke account - als je Google Drive in Canvas gebruikt. Klik hier voor een stap-voor-stapinstructie hoe je dit moet doen.

 • Chat

  De Chatfunctie is voor real-time communicatie met je docent en/of studiegenoten. Chat kan gebruikt worden voor real-time conversatie met deelnemers van het vak. Elke gebruiker in het vak kan deelnemen aan een chatgesprek. Alle inhoud in een chat van een vak kan door iedereen in het vak bekeken worden. Opmerking: Als je de Chattab in je vak niet kunt zien, heeft je docent deze functie beperkt.

 • Calendar

  Je kalender in Canvas toont al je vakken en groepen. De kalender is een goede manier om alles wat je moet doen voor al je vakken op één plek te zien. Hier kun je bijvoorbeeld ook deadlines vinden voor je opdrachten. Je kunt kalendergebeurtenissen bekijken per dag, week, maand of als agendalijst. Je kunt de inhoud van je kalender ook exporteren naar de agenda-app van je telefoon. Let op: houd er rekening mee dat de kalender niet wordt gesynchroniseerd met je persoonlijke rooster op vu.nl. Je persoonlijke agenda kun je vinden op je persoonlijke dashboard op vu.nl en op rooster.vu.nl. Gebruik de Calender alleen voor gemaakte opdrachten en gebeurtenissen binnen Canvas. 

 • Collaborations

  Je kan Google Drive gebruiken om een samenwerking te maken met een Google Document, Spreadsheet of Presentatie. Je kan individuele gebruikers, groepen of beide selecteren als onderdeel van een samenwerking.

  NB: Sinds half september 2017 heeft iedereen aan de VU een VU Googleaccount (je accountnaam is je VU- of ACTA-emailadres). Zorg er altijd voor dat je je VU Googleaccount gebruikt - en niet je persoonlijke account - als je Google Drive in Canvas gebruikt. Klik hier voor een stap-voor-stapinstructie over hoe dit te doen. Opmerking: Als je het tabje Collaborations niet kunt zien in je vak, dan heeft je docent deze functie beperkt.

 • Discussion

  Zowel docenten als studenten kunnen in Canvas discussies starten en eraan bijdragen.

 • Files

  In de functie Files kun je documenten en mediabestanden bewaren die losstaan van de vaksites of vakgerelateerd zijn. Als student kun je met Files bestanden en opdrachten opslaan binnen Canvas. Je kunt één of meerdere bestanden uploaden, alle details over je bestanden bekijken en een voorbeeld van bestanden bekijken. 

  Je hebt toegang tot bestanden (documenten, afbeeldingen, media, etc.) in drie verschillende functiegebieden:

  1. Gebruikersbestanden, te vinden in je gebruikersaccount
  2. Vakbestanden, deze staan in elk vak waarin je bent ingeschreven (als je docent je toestaat om vakbestanden te bekijken)
  3. Groepsbestanden, te vinden in elke groep waar je lid van bent
 • Grades

  De Gradespagina in een vak toont alle cijfers voor alle opdrachten. Je kunt ook de details van de scores, opmerkingen en rubrics bekijken. Om de cijfers te zien, klik je in de linkernavigatie op Grades op de pagina van het vak. Bekijk de scoringsdetails voor een opdracht door op het vinkje te klikken. Als er opmerkingen zijn, klik dan op het bubbelicoontje om ze te bekijken. Let op: wees je ervan bewust dat je officiële eindcijfers te vinden zijn op je persoonlijke dashboard op vu.nl. 

 • People en Groups

  Groups zijn een geweldige manier om bestanden te delen, discussies te voeren en zelfs videoconferenties te houden tussen teamleden.

  Als student kun je je eigen Student Groups aanmaken voor studiegroepen, om een opdracht te bespreken, etc. Je kunt deel uitmaken van meer dan één studentengroep. Opmerking: Als je het tabblad People niet ziet in je vak, of als je de knop "Add Group" niet ziet, dan heeft je docent deze functie beperkt.

 • Pages

  Met de Pagesfunctie kunnen docenten en studenten informatie of andere inhoud ordenen. Je kunt deze functie van Pages ook gebruiken om samen te werken met andere studenten in groepen. Om een pagina toe te voegen, klik op Pages in de navigatie aan de linkerkant, klik op View All Pages en klik op + Page.

 • Quizzes

  Doe een quiz om je kennis van de stof van een vak te testen.

 • Canvas Guides

  Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden en functionaliteiten in Canvas dan die hierboven zijn genoemd. In de Canvas Guides staan veel toelichtende documenten en video's over alle functies van Canvas, gemaakt door het Canvas Documentation Team. Klik op de knop Help onderaan het Global Navigation Menu aan de linkerkant van je scherm (in Canvas). Daar vind je een link naar de Canvaswebsite, waar je ook de Canvas Guides voor studenten kunt vinden. Je kan ook hier klikken om direct naar de Canvas Guides voor studenten te gaan.

Canvas FAQ

Vragen over de vakinhoud?

Voor vragen over de vakinhoud, neem contact op met je docent.

Vragen over de functionaliteiten van Canvas?

Klik op de Helpknop onderaan het Global Navigation Menu aan de linkerkant van je scherm. Daar vind je een link naar de Canvaswebsite, waar je ook de Canvas Guides voor studenten kunt vinden. De Canvas Guides bevatten veel verduidelijkende documenten en video's, gemaakt door het Canvas Documentation Team. Je kunt ook hier klikken om direct naar de Canvas Guides voor studenten te gaan.

Studentenbalie

Als geen van de bovenstaande opties je vraag beantwoordt of als je problemen hebt met Canvas, neem dan contact op met de Studentenbalie van de VU: 

Adres: De Boelelaan 1105, centrale hal, 1081 HV Amsterdam

Telefoon: + 31 20 598 5020 (houd je studentnummer bij de hand)     

Telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 10.30 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00 uur

Openingstijden Studentenbalie

Maandag t/m vrijdag van 10.30 tot 17.00 uur 

E-mail: studentdesk@vu.nl (vermeld je naam en studentnummer)

Bekijk de rest van de Digital Student Guide