Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
Studentenbalie HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Graduate Winter School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Digitale Studentengids

Laatst gewijzigd op 3 oktober 2024
Welkom bij de Digitale Studentengids! Hier vind je informatie over online hulpmiddelen voor zowel online als fysiek onderwijs en de dingen die daarbij komen kijken zoals privacy en veiligheid.

De gids is opgedeeld in twee onderdelen:

  1. Canvas en Tools: in dit deel kun je alle informatie vinden over Canvas en andere onderwijstools.
  2. Privacy en Veiligheid: Lees hier meer over hoe je privacy gewaarborgd wordt bij het volgen van online onderwijs (Privacy en Online Onderwijs), het beleid omtrent het opnemen van colleges en wat je kunt doen als je te maken krijgt met ongepast gedrag tijdens (online) onderwijs en waar je informatie kunt vinden over academische integriteit (Academische Integriteit).

Canvas en Tools

  • Canvas

    Canvas is de digitale leeromgeving. Elk vak heeft een eigen pagina waarin alle studenten en docenten van het vak zitten. Via Canvas vindt de communicatie plaats en kunnen studenten opdrachten maken en inleveren. Klik hier voor meer informatie over Canvas.

  • CodeGrade

    CodeGrade is een online programma waarmee studenten programmeeropdrachten kunnen controleren, inleveren en waar docenten de kwaliteit van de opdrachten van kunnen beoordelen. CodeGrade voert geautomatiseerde beoordeling uit om de correcte werking van code te controleren en plagiaat van code op te sporen. Daarnaast is er voor de docent de mogelijkheid om inline commentaar te geven en rubrics in te zetten voor beoordeling. Studenten kunnen elkaar peerfeedback geven op de code.

    Bij de VU is CodeGrade geïntegreerd Canvas en is het via Canvas toegankelijk. In sommige gevallen wordt CodeGrade stand-alone gebruikt.

    Vragen?

    Neem contact op met je docent of bezoek de helppagina's van CodeGrade.

    Privacyverklaring CodeGrade

  • Edubadges

    Edubadges zijn digitale certificaten die aantonen dat de eigenaar bepaalde vaardigheden of kennis heeft verworven. De ontvanger van een edubadge kan deze delen met anderen, bijvoorbeeld op sociale media, een digitaal CV, een onderwijsinstelling of met een (potentiële) werkgever. De Vrije Universiteit Amsterdam gebruikt edubadges alleen voor niet-formele of buitenschoolse activiteiten.

    Als de docent van je project een edubadge heeft, kan je deze opvragen. Ga hiervoor naar de website https://edubadges.nl/login. Log in met een eduID (misschien moet je er eerst een maken) en koppel de eduID aan je VUnetID. Door op 'Ik heb dit gelezen' te klikken verklaar je de volledige privacyverklaring gelezen te hebben.Kies vervolgens “Collect” om je edubadge aan te vragen.

    Vragen?

    Heb je verdere vragen of problemen bij het gebruik van Edubadges? Neem dan contact op met je docent of bezoek de FAQ op de website van Edubadges.

    Privacyverklaring Edubadges

  • EndNote

    EndNote is een reference manager waarmee je:

    • referenties en publicaties kan verzamelen, opslaan en organiseren;
    • kan citeren;
    • artikelen, aantekeningen en opmerkingen kan delen.

    Lees hier meer over EndNote

  • FeedbackFruits

    Er zijn verschillende FeedbackFruits tools die allemaal functionaliteiten bieden die gebaseerd zijn op het creëren van interactie en feedback tussen jou en andere studenten of je docent. Lees hieronder welke functionaliteiten FeedbackFruits ondersteunt.

    • Interactive document maakt het mogelijk om commentaar te geven op documenten en vragen te beantwoorden van medestudenten of de docent. Bekijk ook deze video over interactive documents.
    • Comprehension of documents stelt je in staat om delen van het studiemateriaal waarin de vooraf gedefinieerde onderwerpen worden besproken te selecteren en te annoteren. Dit helpt je om de structuur van het studiemateriaal te begrijpen en verbetert je begripsvaardigheden. Bekijk ook deze video over comprehension of documents.
    • Interactive video stelt je in staat om commentaar te geven op de video en vragen te beantwoorden van medestudenten of de docent. Bekijk ook deze video over interactive video.
    • Assignment review stelt je in staat om individuele of groepsopdrachten in te leveren en laat je reflecteren op de opdracht om je te helpen de verbeterpunten te begrijpen. Bekijk ook deze video over assignment review.
    • Peer review stelt je in staat om feedback te geven op de opdrachten van je medestudenten. Bekijk ook deze video over peer review.
    • Group member evaluation stelt je in staat om het samenwerkingsproces te beoordelen en zelfevaluaties te geven. Bekijk ook deze video over group member evaluation.

    Vragen?

    Neem contact op met je docent of bezoek de Helppagina van FeedbackFruits voor de meest actuele FAQ.

    Privacyverklaring FeedbackFruits

  • Mentimeter

    Mentimeter is een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel voor interactieve presentaties. Met Mentimeter kan je vragen stellen tijdens een presentatie die het publiek kan antwoorden via smartphones of andere mobiele toestellen. De resultaten worden direct op het scherm getoond. 

    Mentimeter is beschikbaar voor alle studenten van de VU die een e-mailadres hebben dat eindigt op student.vu.nl, student.acta.nl of vumc.nl. Als je al een gratis, basis- of pro-account voor Mentimeter hebt met een van deze e-mailadressen, kan je dit account upgraden naar de VU-campuslicentie. Indien je nog geen Mentimeteraccount hebt, kan je zelf een nieuw account aanmaken.

    Om een nieuw account aan te maken:

    Ga naar www.mentimeter.com/join/vrije-universiteit

    Log in met je VU-gegevens

    Na het aanmaken van je account, log je in op Mentimeter via www.mentimeter.com/login. Klik op "Log in with SSO", zoek op "Vrije Universiteit Amsterdam" en log in met je VU-gegevens.

    Vragen?

    Heb je een vraag over Mentimeter of ondervind je een probleem bij het gebruik van het systeem? Ga dan naar het Mentimeter Help Center.

    Privacyverklaring Mentimeter

  • Microsoft 365 voor studenten

    Studenten van de VU kunnen gratis gebruikmaken van het Microsoft 365-pakket, met onder andere Word, Excel, PowerPoint, OneNote en Outlook. Hiermee kun je bestanden delen met bijvoorbeeld je medestudenten en bestanden tegelijkertijd bewerken. Zo kun je eenvoudig en veilig realtime samenwerken met je medestudenten. Omdat je de apps ook via de browser (via www.microsoft365.com) kunt benaderen en gebruiken, heb je altijd en overal toegang tot al je bestanden en apps.

    Vragen

    Wil je meer weten over het gebruik van de Microsoft 365-apps? Op deze pagina vind je verwijzingen naar handige sites met instructies en trainingen.

  • OnStage

    Voor ondersteuning van afstudeerprojecten, zoals een scriptie of stage, werkt de VU met OnStage. Dit systeem helpt jou, je begeleider en andere betrokkenen om de voortgang van het project goed te kunnen volgen. 

    Ga naar OnStage voor meer informatie.

  • Perusall

    Perusall is een annotatie tool waarin studenten kunnen samenwerken. De applicatie integreert met Canvas.

    Samen studeren (formatief gebruik)

    Je docent kan je indelen in een groep van studenten die samen online leermateriaal kunnen bestuderen. Je kan opmerkingen maken en op opmerkingen reageren die jou en je medestudenten helpen om het materiaal grondig te bestuderen en je begrip te verdiepen, bijvoorbeeld door om verduidelijkingen of voorbeelden te vragen, concepten grondiger uit te leggen etc. 

    Studiepunten verwerven (summatief gebruik)

    Je docent kan je indelen in groepjes studenten die samen online bronnen kunnen bestuderen, maar je ook opdragen een minimum aantal opmerkingen te plaatsen. De docent kan beslissen om de kwaliteit van het commentaar, de tijdigheid van het commentaar en de tijd die je hebt besteed aan het lezen van het leesmateriaal (het document open hebt staan) te beoordelen. Deze kenmerken blijken voorspellers te zijn van studiesucces1. 

    De docent kan besluiten om je studieprestaties in Perusall op te nemen als deel van je eindcijfer. Dit is vergelijkbaar met het toekennen van studiepunten voor bijvoorbeeld regulier groepswerk.

    Geautomatiseerde puntentoekenning

    Je zult merken dat Perusall in staat is om automatisch een inspanningsscore en de kwaliteit van je commentaar voor je te berekenen en. De score kan (naar keuze van je docent) worden samengesteld uit verschillende gewichten met betrekking tot de kwaliteit, tijdigheid, kwantiteit en spreiding van de annotaties. Lees in de handleiding 'For Students: How Perusall Works' en 'Perusall Scoring examples’ hoe dit werkt.

    Vragen?

     Neem contact op met je docent of bezoek de FAQ op de website van Perusall.

    Privacyverklaring Perusall

  • VU Reading Lists

    VU Reading Lists is een tool waarmee docenten overzichtelijk en snel cursusmateriaal kunnen presenteren in Canvas. Als student kun je dit dan direct vinden en gebruiken. Zo ben je met één druk op de knop bij een artikel, boek of kennisclip. Ook kan je persoonlijke leesdoelen opslaan, persoonlijke bookmarks maken en eenvoudig een bibliografie exporteren of importeren.

    Lees hier meer over VU Reading Lists

  • Zoom

    Wil je weten hoe je Zoom kunt gebruiken in Canvas en hoe je dat veilig doet? Bekijk dan Zoom bij het studeren.

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam