Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Oekraïne

Hier kun je alle informatie vinden over welke gevolgen de situatie in Oekraïne heeft op het onderwijs en onderzoek aan de VU Amsterdam.

De blik van de wereld is gericht op de oorlog in Oekraïne. De schokkende beelden die via de nieuwszenders constant tot ons komen tarten elke beschrijving en raken iedereen diep. Als universiteit maken wij ons grote zorgen over de situatie en ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen die dit heeft voor de inwoners, de universiteiten en de academische gemeenschap in Oekraïne.

Wij volgen de situatie in Oekraïne op de voet en bieden waar we kunnen hulp en ondersteuning voor zowel onze Oekraïense als onze Russische studenten en medewerkers. Onze studenten uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland die rechtstreeks door de situatie in Oekraïne zijn getroffen en in acute financiële moeilijkheden verkeren, kunnen aanspraak maken op een daarvoor in het leven geroepen noodfonds. Dit fonds wordt mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Voor informatie en hoe je een aanvraag kunt indienen, kun je mailen naar: emergencyfund.soz@vu.nl

Aanmelddeadline
De aanmelddeadline voor Oekraïense studenten is verlengd tot 1 juli 2022. Dit betekent dat je vóór die datum wordt gevraagd om de aanvraag van de door jou gekozen opleiding in Studielink in te dienen en je complete aanmelddossiers in je persoonlijke VU-dashboard aan te leveren. Houd er rekening mee dat je tijdens de aanvraag geen application fee van 100 euro hoeft te betalen. De VU Amsterdam kan niet beoordelen of je in aanmerking komt als je aanvraag onvolledig is.

Mocht je vragen of zorgen hebben raadpleeg dan onze Q&A waar je hiermee terecht kan. 

Ondersteuning voor studenten

 • Financiële zaken

  Noodfonds
  Het College van Bestuur heeft besloten een noodfonds op te richten voor studenten uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland die rechtstreeks door de situatie in Oekraïne zijn getroffen en in acute financiële moeilijkheden verkeren. Voor informatie en hoe je een aanvraag kunt indienen, kun je mailen naar: Emergencyfund.soz@vu.nl.

  Maak je je zorgen over je financiële situatie en wil je hier met iemand over praten?
  Onze studentendecanen staan voor je klaar via studentendecanen.soz@vu.nl.

  Kan ik financiële hulp krijgen wanneer ik de huur niet kan betalen?
  Je kunt contact opnemen onze studentendecanen om dit te bespreken.

  Ik kom in de financiële problemen en kan daardoor het collegegeld niet betalen. Wat moet ik nu doen?
  Wanneer het niet lukt om de 4e en/of de 5e termijn (mei) collegegeld te innen door de Studentenadministratie, ontvang je hierover bericht. In dit bericht staan de instructies met de acties die je kunt ondernemen. Je inschrijving wordt niet beëindigd.

  Ik heb geen toegang tot mijn bankrekening. Kan ik financiële hulp krijgen?

  Je kunt contact opnemen met één van de studentendecanen om dit te bespreken.

  Ik kan niet voorzien in mijn levensonderhoud. Wat moet ik doen?

  Je kunt contact opnemen met één van de studentendecanen om dit te bespreken. 

 • Gezondheid en welzijn

  Ik ervaar veel stress en/of angst over de huidige situatie en de toekomst. Waar kan ik terecht?
  De studentenpsychologen staan voor je klaar. Je kunt met één van hen in gesprek tijdens het inloopspreekuur.

  Ik ben bezorgd over familie en/of vrienden in de betrokken gebieden. Bij wie kan ik terecht?
  Ons fysiek Student Wellbeing Point (hoofdgebouw VU, naast de Studentenbalie) is er voor jou. Om een luisterend oor te bieden of je door te verwijzen naar iemand binnen de VU die kan helpen bij specifieke problemen. We staan in nauw contact met studentendecanen, studieadviseurs, studentenpsychologen en het International Office. 

  Ik heb een luisterend oor nodig. Bij wie kan ik terecht?
  Je kunt contact opnemen met het team Sociale veiligheid via sociale-veiligheid@vu.nl om je situatie te bespreken. Dit kan ook anoniem.

  Ik voel me onveilig (op de universiteit) (door mijn afkomst). Bij wie kan ik terecht?
  Je kunt contact opnemen met het team Sociale veiligheid via sociale-veiligheid@vu.nl om je situatie te bespreken. Dit kan ook anoniem.

 • Afstuderen

  Ik ben (bijna) afgestudeerd en bevind me in de betrokken gebieden. Hoe kan ik mijn diploma ontvangen?
  De VU bewaart je diploma tot we het veilig aan je kunnen overhandigen. Je ontvangt van ons via e-mail automatisch een afstudeerverklaring. 

 • Visum en verblijf

  Wat zijn de gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?
  Actuele informatie over de gevolgen voor verblijfsvergunningen vind je op de website van de IND.

  Ik wil asiel aanvragen, kan de VU hierbij ondersteunen?
  Nee, de VU kan hier niet bij helpen. Actuele informatie over de mogelijkheden om asiel aan te vragen vind je op de website van de IND.

 • Studenten die gevlucht zijn uit Oekraïne

  Ik ben een vluchteling uit Oekraïne en wil mijn studie in Nederland voortzetten. Wat kan ik doen?

  Als je aan een Oekraïense universiteit studeert, maar als vluchteling in Nederland/Amsterdam bent, dan kunnen wij het volgende bieden:

  • Engelse taal cursus: we zijn van plan om een tweeweekse Engelse taalcursus aan te bieden in juli 2022. Meer informatie over het aanmelden hiervoor volgt binnenkort.
  • Semester in Amsterdam: reguliere vakken volgen in het huidige academisch jaar 2021-2022 kan helaas niet meer omdat de deadlines voor het aanmelden voor vakken vestreken zijn. Als je geïnteresseerd bent in het volgen van vakken van september tot februari, dan kun je een e-mail sturen naar: semesterinamsterdam@vu.nl

  Let op! Je moet ingeschreven staan bij een Nederlandse gemeente om aan boven genoemde opties deel te nemen.

  Reguliere Bachelor of Master programma: we hebben het inschrijvingstermijn verlengd tot 1 juli 2022. Als je geïnteresseerd bent in een Bachelor of Master opleiding, beginnend september a.s., meld je dan zo snel mogelijk aan. Aanmelden voor het tweede of derde jaar van een opleiding is niet mogelijk.

   

Ondersteuning voor werknemers

 • Welzijn en gezondheid

  Als je problemen ondervindt, zijn er verschillende mensen bij wie je terecht kunt voor advies of hulp. Raadpleeg deze pagina voor meer informatie. 

  Promovendi kunnen terecht bij de promovendipsycholoog, in geval van bijvoorbeeld angst, stress of stemmingsproblemen.

 • Visum en verblijf

  Wat zijn de gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?
  Informatie voor Oekraïens personeel: Op de website van de IND is algemene informatie beschikbaar voor Oekraïens personeel dat naar Nederland reist en Oekraïens personeel dat in Nederland verblijft.

  Informatie voor Russisch Personeel: Informatie over reizen van en naar Rusland is beschikbaar op deze IND pagina.

  Contact IND: U kunt de IND bellen voor vragen op het volgende telefoonnummer: 088 043 0430. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar: +31 88 043 0430.

  Neem contact op met het Immigratiebureau voor VU-personeel:
  Oekraïense en Russische medewerkers kunnen bij specifieke vragen ook contact opnemen met ons VU Personeelsimmigratie team, via immigration@vu.nl.

 • Scholars at risk

  Uit solidariteit met Oekraïne heeft het College van Bestuur een aantal extra beurzen in het Academic Freedom Programme beschikbaar gesteld voor wetenschappers die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. De VU is een actief lid van het Scholars at Risk netwerk (SAR), een wereldwijd netwerk van hoger onderwijs instellingen die tijdelijke onderzoeks- en onderwijsplaatsen regelen voor bedreigde wetenschappers. De VU zal ook samenwerking zoeken met SAR voor de uitvoering van deze extra beurzen voor academici die bedreigd worden door de oorlog in Oekraïne. Neem contact op met de coördinator van het Academic Freedom project aan de VU (c.c.j.gerards@vu.nl) als u een bedreigde academicus bent die hulp nodig heeft of als u een bedreigde academicus aan uw faculteit wilt huisvesten.

  Vrije Universiteit Amsterdam is een actief lid van Scholars at Risk. Met een wereldwijd netwerk van instellingen voor hoger onderwijs regelen zij kortlopende, tijdelijke onderzoeks- en onderwijsplaatsen voor bedreigde academici. Hier vind je meer informatie over Scholars at Risk.

Initiatieven - Wat kan ik doen?

 • Inzamelingsactie op de VU voor Stichting Oekraïners in Nederland

  VU-studenten Lev Medin en Uliana Krainska zijn ze samen met medestudenten en docenten een inzamelingsactie voor Oekraïne gestart. Ze zamelen vitaminepillen, zaklampen en batterijen, powerbanks, sokken, thermokleding en honden- en kattenvoer in. Deze producten zijn gekozen in overleg met de stichting Oekraïners in Nederland waar de studenten mee samenwerken.

  Voor meer informatie over de inzamelingsactie en te doneren, bekijk hier de website. Maandag 2 mei, maandag 16 mei en donderdag 19 mei is het mogelijk spullen te doneren in de hal van het hoofdgebouw.

 • Crowdfundingsactie

  VUfonds is een crowdfundingsactie gestart voor de Oekraïnse en Russische studenten in nood. Jouw bijdrage is waardevol en zeer gewaardeerd!

 • Science For Ukraine

  Het initiatief 'Science for Ukraine' verzamelt en verspreidt informatie over mogelijkheden voor Oekraïense studenten en onderzoekers. Op deze pagina vind je meer informatie. 

 • Help gevluchte Oekraïense studenten aan huisvesting

  Twee studenten Psychologie aan de VU Amsterdam hebben een initiatief opgezet om de groep studenten die met de hulp van Kilian Wawoe naar Nederland zijn gevlucht, te helpen bij het vinden van woonruimte. Mocht je een kamer vrij hebben of deze studenten kunnen helpen bij het vinden van geschikte accommodatie, stuur dan een email naar: help.ukrainisnstudentsvu@gmail.com of kijk voor meer informatie op de Facebookpagina van het intitiatief. 

 • Expertpagina

  Op deze pagina vind je een overzicht van experts aan de Vrije Universiteit Amsterdam die duiding kunnen geven bij de oorlog in Oekraïne.  

 • Initiatieven vanuit de gemeente Amsterdam

  Lees hier wat de gemeente Amsterdam doet om een bijdrage te leveren aan de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

 • Solidariteitsbijeenkomst

  Woensdag 9 maart heeft er een solidariteitsbijeenkomst voor Oekraïne in het Auditorium van de Vrije Universiteit Amsterdam plaatsgevonden. De bijeenkomst is via deze link terug te bekijken. 

 • Posteractie

  UvA-hoogleraar Latijns-Amerikastudies Barbara Hogenboom is een posteractie gestart om aandacht te vragen voor de situatie in Oekraïne. De Vrije Universiteit steunt deze actie. Ook jij kunt de actie steunen door te poster te printen en op te hangen. Je kunt de poster op deze pagina in meerdere talen downloaden. 

 • Vrijwilligers gezocht die Oekraïens of Russisch spreken

  De sportvereniging Maccabi heeft de afgelopen weken 300 Oekraïense vluchtelingen helpen vluchten naar Nederland. Zij verblijven nu in het Ibis en Adagio hotel vlak bij het sportcentrum VU. In de hotels wordt met inzet van vrijwilligers invulling gegeven aan de basisbehoeftes: eten, medische verzorging, psychische hulpverlening, tolk/vertalers etc. De gemeente Amstelveen is hier nauw bij betrokken. Op dit moment wordt er nog gezocht naar vrijwilligers die Oekraïens of Russisch spreken. Collega’s of studenten die één of beide talen spreken en willen helpen kunnen een mail sturen naar: Info@maccabi.nl.