Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Oekraïne

Hier kun je alle informatie vinden over welke gevolgen de situatie in Oekraïne heeft op het onderwijs en onderzoek aan de VU Amsterdam.

De blik van de wereld is gericht op de oorlog in Oekraïne. De schokkende beelden die via de nieuwszenders constant tot ons komen tarten elke beschrijving en raken iedereen diep. Als universiteit maken wij ons grote zorgen over de situatie en ontwikkelingen in Oekraïne en de gevolgen die dit heeft voor de inwoners, de universiteiten en de academische gemeenschap in Oekraïne.

Wij volgen de situatie in Oekraïne op de voet en bieden waar we kunnen hulp en ondersteuning voor zowel onze Oekraïense als onze Russische studenten en medewerkers. Onze studenten uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland die rechtstreeks door de situatie in Oekraïne zijn getroffen en in acute financiële moeilijkheden verkeren, kunnen aanspraak maken op een daarvoor in het leven geroepen noodfonds. Dit fonds wordt mogelijk gemaakt door de VUvereniging. Voor informatie en hoe je een aanvraag kunt indienen, kun je mailen naar: emergencyfund.soz@vu.nl.

Mocht je vragen of zorgen hebben raadpleeg dan onze Q&A waar je hiermee terecht kan. 

Informatie voor studenten

  • Financiële zaken

    Collegegeldtarieven voor Oekraïense studenten

    Oekraïense studenten en gevluchte studenten uit Oekraïne die in 2022-2023 aan de VU studeerden, kwamen in 2022-2023 in aanmerking voor het wettelijk tarief en kunnen hun studie voor dit tarief afmaken voor de nominale duur van hun studie +1 jaar, mits zij deze studie ononderbroken volgen.

    Aankomende studenten die uit Oekraïne zijn gevlucht, betalen het instellingstarief.

    Noodfonds
    Het College van Bestuur heeft besloten een noodfonds op te richten voor studenten uit Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland die rechtstreeks door de situatie in Oekraïne zijn getroffen en in acute financiële moeilijkheden verkeren. Voor informatie en hoe je een aanvraag kunt indienen, kun je mailen naar: emergencyfund.soz@vu.nl.

    Maak je je zorgen over je financiële situatie en wil je hier met iemand over praten?
    Onze studentendecanen staan voor je klaar via studentendecanen.soz@vu.nl.

    Kan ik financiële hulp krijgen wanneer ik de huur niet kan betalen?
    Je kunt contact opnemen onze studentendecanen om dit te bespreken.

    Ik kom in de financiële problemen en kan daardoor het collegegeld niet betalen. Wat moet ik nu doen?
    Je kunt de mogelijkheden bespreken via het Collegegeldspreekuur.

    Ik heb geen toegang tot mijn bankrekening. Kan ik financiële hulp krijgen?

    Je kunt contact opnemen met één van de studentendecanen om dit te bespreken.

    Ik kan niet voorzien in mijn levensonderhoud. Wat moet ik doen?

    Je kunt contact opnemen met één van de studentendecanen om dit te bespreken. 

  • Visum en verblijf

    Wat zijn de gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?
    Actuele informatie over de gevolgen voor verblijfsvergunningen vind je op de website van de IND.

    Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie
    De tijdelijke bescherming voor Oekraïners door de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie is verlengd tot 4 maart 2024 voor Oekraïners en mensen met een permanent verblijf of gezinslid in Oekraïne. 

    Niet-Oekraïners met een tijdelijke verblijfsvergunning vallen onder de richtlijn tot 4 september 2023. 

    Lees meer op de website van de IND over de verlenging van de richtlijn en wat dit voor jou betekent.

    Welke informatie heeft de VU van mij nodig?
    Je krijgt een brief van de IND over de verlenging of vernieuwing van je sticker of pasje. Welke brief je ontvangt, hangt af van je nationaliteit. Je kunt een kopie van deze brief sturen naar studentenbalie@vu.nl. Deze heeft de VU nodig als bewijs van jouw verblijfsvergunning.

    Ik wil asiel aanvragen, kan de VU hierbij ondersteunen?
    Nee, de VU kan hier niet bij helpen. Actuele informatie over de mogelijkheden om asiel aan te vragen vind je op de website van de IND.

  • Gezondheid en welzijn

    Ik ervaar veel stress en/of angst over de huidige situatie en de toekomst. Waar kan ik terecht?
    De studentenpsychologen staan voor je klaar. Je kunt met één van hen in gesprek tijdens het inloopspreekuur.

    Ik ben bezorgd over familie en/of vrienden in de betrokken gebieden. Bij wie kan ik terecht?
    Ons fysieke Student Wellbeing Point (hoofdgebouw VU, naast de Studentenbalie) is er voor jou. Om een luisterend oor te bieden of je door te verwijzen naar iemand binnen de VU die kan helpen bij specifieke problemen. We staan in nauw contact met studentendecanen, studieadviseurs, studentenpsychologen en het International Office. 

    Ik heb een luisterend oor nodig. Bij wie kan ik terecht?
    Ons fysieke Student Wellbeing Point (hoofdgebouw VU, naast de Studentenbalie) is er voor jou. Dit kan ook anoniem.

    Ik voel me onveilig (op de universiteit) (door mijn afkomst). Bij wie kan ik terecht?
    Je kunt contact opnemen met het team Sociale veiligheid via sociale-veiligheid@vu.nl om je situatie te bespreken. Dit kan ook anoniem.

    Wat is er beschikbaar aan zelfhulp middelen?
    De VU heeft samen met de WHO een digitale zelfhulp tool gelanceerd voor Oekraïners genaamd “Doing What Matters in Times of Stress”. De zelfhulptool is beschikbaar in het Oekraïens en is bedoeld om Oekraïners te ondersteunen, zowel in Oekraïne als in het buitenland. 

  • Afstuderen

    Ik ben (bijna) afgestudeerd en bevind me in de betrokken gebieden. Hoe kan ik mijn diploma ontvangen?
    De VU bewaart je diploma tot we het veilig aan je kunnen overhandigen. Laat ons weten dat je je in een van de betrokken gebieden bevindt via studentenbalie@vu.nl. 

  • Aankomende studenten die gevlucht zijn uit Oekraïne

    Regulier Bachelor of Master programma: Het eerstvolgende instroommoment is 1 september 2023-2024. Vanaf 1 oktober 2022 kun je een verzoek tot inschrijving doen via Studielink. 

    De deadline voor nieuwe aanmelders is afhankelijk van de opleiding. 

    Studenten die gebruik willen maken van de diensten van het International Office, zoals 

Ondersteuning voor medewerkers en PhD studenten

  • Welzijn en gezondheid

    Als je problemen ondervindt, zijn er verschillende mensen bij wie je terecht kunt voor advies of hulp. Raadpleeg deze pagina voor meer informatie. 

    Promovendi kunnen terecht bij de promovendipsycholoog, in geval van bijvoorbeeld angst, stress of stemmingsproblemen.

  • Visum en verblijf

    Wat zijn de gevolgen voor mijn verblijfsvergunning?
    Informatie voor Oekraïens personeel: Op de website van de IND is algemene informatie beschikbaar voor Oekraïens personeel dat naar Nederland reist en Oekraïens personeel dat in Nederland verblijft.

    Informatie voor Russisch Personeel: Informatie over reizen van en naar Rusland is beschikbaar op deze IND pagina.

    Contact IND: U kunt de IND bellen voor vragen op het volgende telefoonnummer: 088 043 0430. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar: +31 88 043 0430.

    Neem contact op met het Immigratiebureau voor VU-personeel:
    Oekraïense en Russische medewerkers kunnen bij specifieke vragen ook contact opnemen met ons VU Personeelsimmigratie team, via immigration@vu.nl.

  • Scholars at Risk

    Uit solidariteit met Oekraïne heeft het College van Bestuur een aantal extra beurzen in het Academic Freedom Programme beschikbaar gesteld voor wetenschappers die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. Vrije Universiteit Amsterdam is een actief lid van het Scholars at Risk netwerk (SAR), een wereldwijd netwerk van hoger onderwijs instellingen die tijdelijke onderzoeks- en onderwijsplaatsen regelen voor bedreigde wetenschappers. De VU zal ook samenwerking zoeken met SAR voor de uitvoering van deze extra beurzen voor academici die bedreigd worden door de oorlog in Oekraïne. Neem contact op met de coördinator van het Academic Freedom project aan de VU (c.c.j.gerards@vu.nl) als je een bedreigde academicus bent die hulp nodig heeft of als je een bedreigde academicus aan jouw faculteit wilt huisvesten.

    Hier vind je meer informatie over Scholars at Risk.

Initiatieven - Wat kan ik doen?

  • Crowdfundingsactie

    VUfonds is een crowdfundingsactie gestart voor de Oekraïense en Russische studenten in nood. Jouw bijdrage is waardevol en zeer gewaardeerd!

  • Expertpagina

    Op deze pagina vind je een overzicht van experts aan de Vrije Universiteit Amsterdam die duiding kunnen geven bij de oorlog in Oekraïne. Op deze pagina vind je een overzicht van recent VU-onderzoek en artikelen. 

  • Science For Ukraine

    Het initiatief 'Science for Ukraine' verzamelt en verspreidt informatie over mogelijkheden voor Oekraïense studenten en onderzoekers. Op deze pagina vind je meer informatie. 

  • Help-Ukraine.nl

    De website Help-Oekraïne.nl is gemaakt door vrijwilligers in samenwerking met de Stichting Ukrainians in the Netherlands. Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt en geeft manieren om te 'helpen'.

  • People for people

    Het Amsterdamse bedrijfsleven reageert snel op de situatie. People for People is een non-profitorganisatie die humanitaire hulp verleent aan slachtoffers van de crisis in Oekraïne.