Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Oorlog in Oekraïne: wat zeggen experts van de VU?

21 februari 2023
De Russisch-Oekraïense oorlog woedt al een jaar lang. Diverse VU-onderzoekers delen regelmatig hun expertise op dit onderwerp, zetten initiatieven op of richten zich door middel van onderzoek op dit thema. Wat kunnen we van ze leren? Deze pagina geeft een overzicht van deze verschillende wetenschappers, hun onderzoek en de meest recente nieuwsberichten.

Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Marit Sijbrandij is hoogleraar klinische psychologie. Samen met onderzoeker Irina Frankova (Kyiv) richt ze zich op psychologische ondersteuning van de getroffenen van de oorlog in Oekraïne. Dat doen ze onder meer met behulp van een chatbot.

Meer over Marit en haar onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'VU lanceert gezondheidsapp voor Oekraïners'.

Kilian Wawoe is onderzoeker en docent Human Resources Management. Hij is gasthoogleraar aan de universiteit van Kiev en heeft veel ervaring in en kennis over het onderwijs in Oekraïne. Onlangs hielp hij een aantal van zijn studenten in Kiev te vluchten naar Nederland

Meer over Kilian en zijn onderzoek lees je hier.

Bètawetenschappen  

Herbert Bos is hoogleraar systeem- en netwerkbeveiliging. Hij doet onderzoek naar cyberaanvallen en kwetsbaarheden in digitale systemen. Hij volgt de ontwikkelingen rondom cyberaanvallen vanuit Rusland op de voet.

Meer over Herbert en zijn onderzoek lees je hier.

Sander Veraverbeke is universitair hoofddocent Climate & Ecosystems Change en doet onderzoek naar sluimerende natuurbranden, zogenaamde zombiebranden. Hij zou met een team van de VU deze zomer weer naar Siberië  afreizen om de effecten te onderzoeken van de zombiebranden. Hij maakt zich zorgen over de langere termijn want als over een lange periode geen data en kennis uitgewisseld kan worden, kan dat de doodsteek zijn voor de onderzoeksactiviteiten aldaar. 

Meer over Sander en zijn onderzoek lees je hier.

Jorien Vonk is aardwetenschapper en doet onderzoek naar permafrost in Siberië. Onderzoek naar permafrost is van groot belang voor het begrijpen van klimaatverandering en de Siberische regio is bij uitstek geschikt voor onderzoek naar permafrost. Na twee jaar corona hoopte Vonk eindelijk dat twee van de wetenschappers in haar groep terug konden naar haar onderzoeksveld in de toendra van noordelijk Siberië. Dat onderzoek is tot nader order uitgesteld. 

Meer over Jorien en haar onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'De gevolgen van de Russische inval in Oekraïne voor klimaatonderzoek'.

Sociale Wetenschappen

Wolfgang Wagner is hoogleraar en expert op het gebied van internationale veiligheid. Zijn onderzoek richt zich op militaire interventies, de internationale orde en sancties. Geboren en getogen in Duitsland volgt hij ook het buitenlands beleid van Duitsland en van de Europese Unie. 

Meer over Wolfgang en zijn onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'NWA-toekenning voor onderzoek naar bereidheid om te vechten voor het vaderland'.

Bastiaan van Apeldoorn is hoogleraar geopolitiek en houdt zich in het bijzonder bezig met het buitenlandbeleid van de VS in een snel veranderende wereldorde. Hierbij analyseert hij hoe de belangen en ideeën van de Amerikaanse politieke elite veranderen in de context van de opkomst van China; Amerika’s afkalvende macht; het conflict met Rusland dat nu op scherp gesteld is, en een toenemende geopolitieke rivaliteit en instabiliteit. Hij besteedt daarbij ook aandacht aan wat de implicaties van deze schuivende machtspanelen zijn voor de rol en positie van Europa.

Meer over Bastiaan en zijn onderzoek lees je hier.

Claire van Teunenbroek is expert op het gebied van (online) geefgedrag. Zij bestudeert de manier waarop huishoudens in Nederland geven, zoals aan humanitaire hulp. Haar onderzoek richt zich met name op de impact van digitalisering en betrokkenheid: online geven via crowdfunding. Crowdfunding kan zowel door privépersonen als goede doelen worden ingezet en heeft de mogelijkheid om in een korte tijd grote bedragen op te halen. Dit zien we bij wereldwijde acties om vluchtelingen uit Oekraïne te ondersteunen. Het tonen van betrokkenheid is essentieel ten tijde van een crisis, zowel voor de ontvangende als gevende partij. 

Meer voor Claire en haar onderzoek lees je hier.

Irene Costera Meijer is hoogleraar journalistiekwetenschap. Haar onderzoek richt zich met name op de impact van digitalisering op veranderende praktijken van mediaconsumptie en nieuwsgebruik en de gevolgen daarvan voor mediaorganisaties. Ook doet ze onderzoek naar desinformatie en fake news. 

Meer over Irene en haar onderzoek lees je hier.

Rechtsgeleerdheid

Lieneke Slingenberg is expert op het gebied van migratierecht. Zij doet onderzoek naar de behandeling van migranten die zich binnen of aan de grens van Europa bevinden. In haar onderzoek ligt de focus op onder meer recht op huisvesting, onderwijs, werk en gezondheidszorg. 

Meer over Lieneke en haar onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'Verschil in behandeling asielzoekers uit Oekraïne en asielzoekers uit andere landen'.

Galina Cornelisse is expert op het gebied van Europees migratierecht. Zij bestudeert de manier waarop de EU en de lidstaten asielprocedures aan de grens vormgeven en beleid maken met betrekking tot terugkeer en detentie van migranten. Daarbij bekijkt ze ook de rol van solidariteit tussen de lidstaten. 

Meer over Galina en haar onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'Een permanent heden. De Europese omgang met vluchtelingen'.

Geesteswetenschappen

Rob van der Laarse is hoogleraar Erfgoed van de Oorlog en medeoprichter van het Center for Ukrainian Cultural Studies. 

Meer over Rob en zijn onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'Oekraïens Erfgoed onder vuur'

Haroon Sheikh is bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies en senior onderzoeker bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Hij richt zich op de invloed van nieuwe technologieën op de samenleving, internationale verhoudingen, economie en politiek en bestuur. 

Meer over Haroon en zijn onderzoek lees je hier.
Recent nieuws: 'De Oekraïne crisis en de nieuwe wereldorde'.

Business & Economics

Wim Boonstra is hoogleraar economische en monetaire politiek. Hij is expert op het gebied van het monetaire stelsel en internationale economie.

Meer over Wim en zijn onderzoek lees je hier.

Religie & Theologie

Katya Tolstoj is hoogleraar Theology and Religion in Post-Trauma Societies. Zij doet onderzoek naar religie in voormalige Sovjetlanden en is zelf van Russische komaf. Ze is expert op het gebied van de (religieuze) ideeën, concepten en geschiedenis achter het conflict tussen Rusland, Oekraïne en het Westen.

Meer over Katya en haar onderzoek lees je hier
Recent nieuws: 'Er is voor mij een leven voor en na de oorlog'

Neem contact op met Persvoorlichting VU

06 25763092

Contactpersoon

 • Cassandra Appelman
 • Senior woordvoerder
 • Voor vragen over: Beleid en visie op onderzoek en onderwijs; integriteit en kennisveiligheid; inschrijfcijfers en interviewverzoeken voor het College van Bestuur
 • 06 43423308
 • c.o.appelman@vu.nl
 • Frauke van Goethem - Niet beschikbaar tot 28 juni
 • Woordvoerder
 • Voor vragen over: Beleid en visie op onderzoek en onderwijs; integriteit en kennisveiligheid; inschrijfcijfers en interviewverzoeken voor het College van Bestuur
 • 06 38684155
 • frauke.van.goethem@vu.nl
 • Marijke Völlmar
 • Pers- en wetenschapsvoorlichter
 • Voor vragen over: Onderzoek en impact; interviewverzoeken wetenschappers; foto -en film spoedverzoeken
 • 06 25763092 (alleen Whatsapp & sms)
 • marijke.vollmar@vu.nl