Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Dreamteams

In een dreamteam maak je maatschappelijke impact en ontwikkel je jouw persoonlijke en professionele vaardigheden. Help bijvoorbeeld grote natuurbranden voorkomen, ga voedselverspilling op de campus tegen, of verbeter de biologische leeftijd van medewerkers en studenten. Meld je vóór 22 juni aan!

In een dreamteam zet je elkaars kennis en kunde in om een jaar lang een maatschappelijke uitdaging aan te gaan. Je maakt deel uit van een team dat bestaat uit 8 tot 14 bachelor- en masterstudenten van uiteenlopende opleidingen en met een rijk scala aan vaardigheden. Zo vul je elkaar aan, versterk je elkaar, verleg je grenzen en groei je naast academisch ook op persoonlijk en maatschappelijk vlak. Kortom: je ontwikkelt A Broader Mind.

De dreamteams zijn sinds 2021-2022 actief en hebben al tot veel mooie initiatieven en successen geleid. En nu heb jij de kans om komend academisch jaar zelf te werken aan ideeën en oplossingen voor uitdagende maatschappelijke vragen. We stellen ze aan je voor:

Dreamteam Burning Lowlands
Wereldwijd zien we steeds meer grootschalige natuurbranden. Door klimaatverandering verwachten we deze landschappelijke branden ook steeds vaker in Nederland. Maar ons land is zo dicht bevolkt en bebouwd dat we daarop niet zijn ingericht en voorbereid. We moeten met elkaar nadenken hoe we die verwoestende branden voorkomen. Dat is complex, want er staan veel belangen op het spel. Hoe kunnen we de natuur beschermen, landbouw bedrijven, recreëren, de biodiversiteit vergroten én tegelijkertijd onze veiligheid waarborgen tegen vernietigende branden? Als onderdeel van dit dreamteam ga je op zoek naar ideeën en oplossingen waar uiteenlopende belanghouders zich in weten te vinden. Doe mee met Burning Lowlands!

Dreamteam VU ProFit!
We weten allemaal dat meer bewegen, minder stressen, gezonder eten en voldoende slapen goed is voor onze gezondheid. Toch is het voor velen van ons een opgave om dit ook echt te doen, laat staan vol te houden. In dit dreamteam daag je VU-medewerkers en medestudenten uit om hun biologische leeftijd te laten meten en te verbeteren. Hoe oud ben je echt? En hoe kunnen we gezonder worden? Je ontwikkelt interventies en stelt met elkaar een reeks meetinstrumenten (meetstraat) samen. Want meten is weten. Zo onderzoek je samen wat wel en niet werkt om de biologische leeftijd te verlagen, en help je de fysieke en mentale gezondheid van studenten en medewerkers te verbeteren. Kom in actie en maak de campus fit!

Dreamteam Reduce Food Waste
Overal ter wereld gooien we eten weg, terwijl een deel van de bevolking hongerlijdt. Het is bovendien slecht voor ons milieu want het voedsel is al wel ‘geproduceerd’. Ook in Nederland verspillen we jaarlijks zo’n 33 kilo eten en 65 liter drinken per persoon. Dat moet duurzamer kunnen, ook op de VU-campus! In dit dreamteam onderzoek je hoe je studenten en medewerkers bewust maakt van voedselverspilling en hen verleidt tot betere keuzes. Hoe kunnen bijvoorbeeld horecagelegenheden op de VU vraag en aanbod beter afstemmen? Hoe zorgen we ervoor dat we besteld, afgehaald of van huis meegenomen voedsel ook echt allemaal opeten en opdrinken? En hoe geven we restjes toch nog een goede bestemming? Hoeveel denk jij dat we kunnen reduceren?

Dreamteam PULSE Racing
PULSE Racing streeft naar het verbeteren van de mobiliteit en vitaliteit van mensen met een dwarslaesie (de atleten) met behulp van Functionele Elektrostimulatie (FES). Bij FES trekken de spieren samen, doordat pulsen via de huid naar de zenuwen gestuurd worden. Op deze manier laat PULSE Racing de atleten met een dwarslaesie weer fietsen! PULSE Racing doet mee aan (inter)nationale wedstrijden en heeft zelfs goud gewonnen op de Cybathlon, een wedstrijd waarbij getalenteerde parathleten met geavanceerde robotica strijden om de gouden plak. PULSE Racing brengt sport, revalidatie en techniek samen en probeert de bekendheid van FES te vergroten om nóg meer atleten te laten proeven van de mogelijkheden en voordelen van FES.

Waarom meedoen?

  • Je ontwikkelt vaardigheden die bijdragen aan je persoonlijke en professionele groei.
  • Je werkt aan vraagstukken waarbij stakeholders met verschillende perspectieven en belangen betrokken zijn. Een nuttige ervaring die je op veel praktijksituaties kunt toepassen.
  • Je gaat samen op zoek naar interessante samenwerkingspartners, binnen of buiten de VU. Zo leer je netwerken, relaties met stakeholders te onderhouden en creatieve ideeën te pitchen in een professionele context.
  • Je team wordt bijgestaan door onderzoekers (ambassadeurs) die hun kennis, kunde en professionele netwerken delen.
  • Je ontvangt 6 extracurriculaire ECTS als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In sommige gevallen kun je 6 intracurriculaire ECTS verdienen. Zie veelgestelde vragen onderaan deze pagina.
  • Je team wordt begeleid door het Demonstrator Lab waar je de andere dreamteams ontmoet en terecht kunt met praktische vragen. Ook krijg je een trainingsprogramma waarin je onder andere leert om doelstellingen en prioriteiten te formuleren, samenwerkafspraken te maken en na te komen, en bij te sturen op basis van voortgang en resultaten.

Meedoen? Meld je uiterlijk 22 juni aan!
Ben je geïnteresseerd? Meld je uiterlijk 22 juni 2023 aan voor een van de teams via deze aanmeldlink. De selectiegesprekken vinden plaats in de eerste week van juli.

Ervaringen van voorgaande studenten

‘Ik vond het een mooie ervaring! Je leert samenwerken en kritisch opbouwend te zijn. En je maakt deel uit van een interessant netwerk en wordt goed begeleid door het Demonstrator Lab en twee hoogleraren. Het resultaat? Samen met Jellinek en 3D hebben we een drugs- en middelenvoorlichting georganiseerd. Ook hebben we een plan uitgewerkt om het trappenhuis in het Hoofdgebouw verleidelijker te maken. Zodat studenten en medewerkers vaker de trap nemen. ProFit dus!

Anouk Raanhuis, 2e jaars bachelorstudent Gezondheidswetenschappen – voorzitter dreamteam ProFit! 2022-2023

‘Ik heb ervaren dat als je samen ergens echt voor gaat, véél bereikt. Die gedachte zorgt voor veel energie en schept vertrouwen in je teamgenoten en in jezelf. Ik durf mensen nu aan te sturen in plaats van dat ik denk ‘Ik doe het zelf wel even’. Ambassadeurs, je team met studenten vanuit allerlei opleidingen en uit verschillende jaren: iedereen helpt kennis en ervaringen te delen en daar heb ik veel van geleerd. Daardoor ben ik ook flexibeler geworden. Ik denk nu in oplossingen in plaats van problemen.’

Kristel den Engelsman, 4e jaars student Bewegingswetenschappen – deputymanager dreamteam PULSE Racing

Birgit Kaman MSc Bewegingswetenschappen en oud dreamteamlid PULSE

Birgit Kaman MSc Bewegingswetenschappen en oud dreamteamlid PULSE

“Het werken binnen het dreamteam PULSE is een heel waardevolle ervaring. De vertaling van theorie naar praktijk is leerzaam en ook ontzettend leuk. Ik ben anders bezig met mijn wetenschappelijke kennis, maar ik leer ook hoe je een bedrijf moet leiden en organiseren. Ik heb door PULSE inzicht gekregen in wat er mogelijk is met mijn opleiding. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk een multidisciplinair team is.”

Extra informatie over de VU Dreamteams

  • Wie zijn de docent ambassadeurs van de dreamteams?

    Dreamteam Burning Lowlands
    Dit team is gelinkt aan het VU-profielthema Connected World.

    Niels van Manen
    Niels van Manen is onderzoeker bij de School of Business and Economics. Hij is coördinator van het onderzoeksprogramma “Landscapes in Transition” bij het interfacultair instituut van de VU, CLUE+. Zijn onderzoek richt zich op het gebruik van Geographic Information Systems en participatieve planvorming. Hierbij worden mensen met uiteenlopende belangen betrokken bij de plannen voor de inrichting van de openbare ruimten en landschappen. Niels is lid van het VU Fire Research Network en leidde in 2022 het VU Top Talent Team "Burning Lowlands". Niels is een ervaren docent en heeft verschillende interdisciplinaire opleidingen en vakken geleid op bachelor-, master- en PhD-niveau.  Daarnaast is hij docent en onderzoeker bij het VU Centre for Teaching and Learning.

    Dreamteam VU ProFit!
    Dit team is gelinkt aan het VU-profielthema Human Health & Life Sciences.

    Hein Daanen
    Hein is bewegingswetenschapper en hoogleraar Inspanningsfysiologie bij de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen. Zijn onderzoek richt zich op aanpassingen van de mens aan inspanning in warme en koude omstandigheden. In de voorgaande jaren was hij betrokken bij de drie dreamteams van TU Delft en de VU: het Human Power Team (snelste fietser), Wasub (snelste ‘fiets’ onder water) en PULSE Racing (snelste fiets door beenspier-elektrostimulatie van atleten met een dwarslaesie). 

    Hanneke Wijnhoven
    Hanneke is gezondheidswetenschapper, epidemioloog en universitair docent aan de afdeling Gezondheidswetenschappen. Haar onderzoek richt zich op de impact van een gezonde leefstijl (met name voeding, gezond gewicht, en lichaamsbeweging) en op gezonde veroudering. Hierin bestudeert zij tevens de rol van diversiteit, zoals de verschillen tussen mannen en vrouwen. Haar ambitie is om met haar onderzoek een bijdrage te leveren aan het verbeteren van het welzijn van mensen. Zij werkt hierin graag samen met anderen die eenzelfde doel nastreven. Samen met de gemotiveerde en talentvolle studenten van dreamteam VU ProFit! en ambassadeur Hein Daanen gaat zij graag de uitdaging aan om de leefstijl van de VU-medewerker/student te verbeteren.

    Dreamteam Reduce Food Waste
    Dit team is gelinkt aan het VU-profielthema Science for Sustainability

    Ingeborg Brouwer
    Ingeborg is een voedingswetenschapper en is hoogleraar voeding voor gezond leven aan de afdeling Gezondheidswetenschappen. Zij onderzoekt de effecten van voeding op gezondheid en duurzaamheid. Zij kijkt daarbij wat verschillende voedingsmiddelen en voedingspatronen doen op gezondheids- en welzijnsuitkomsten en hoeveel druk ze geven op het milieu, bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen of landgebruik. Ingeborg ziet ernaar uit om samen met de studenten te zorgen dat Nederland een beetje beter wordt.

    Margreet Olthof
    Margreet werkt bij de afdeling Gezondheidswetenschappen, is voedingswetenschapper en opleidingsdirecteur van de master Health Sciences. Zij doet onderzoek op het gebied van voeding en gezondheid van mensen, waaronder voeding in specifieke levensfases (jong & oud), gezondheidseffecten van voedingsmiddelen (zoals koffie), en duurzame, gezonde voeding voor mens en planeet. Zij gaat graag met het dreamteam de uitdaging aan om voor de grote missie "planeetvriendelijk eten’’ concrete en creatieve plannen te maken die mensen helpen om gezondere en duurzamere voedingskeuzen te maken.

    Dreamteam 5: PULSE-Racing
    Dit team is gelinkt aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen.

    Thomas Janssen
    Thomas is hoogleraar Revalidatieonderzoek aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU, waar hij doceert in vakken als inspanningsfysiologie en revalidatie. Hij leidt tevens het onderzoek op het gebied van dwarslaesie en aangepast sporten in revalidatiecentrum Reade en is wetenschappelijk (mede-)verantwoordelijk voor het Centrum voor Aangepast Sporten Amsterdam, onderdeel van het Amsterdam Institute of Sport Science. Zo snel mogelijk fietsen met behulp van elektrostimulatie, het doel van dit dreamteam, is niet alleen wetenschappelijk interessant, maar de opgedane kennis kan ook veel betekenen voor de gezondheid en fitheid van mensen met een dwarslaesie.

  • Veelgestelde vragen

    Waarom biedt deelnemen een unieke kans?
    Je opereert in een zelfsturend, interdisciplinair team waarin je een afgebakend, maatschappelijk onderwerp aanpakt en toewerkt naar een concreet eindresultaat. Dit is bijvoorbeeld inclusief het schrijven van een businessplan, het opzetten of onderhouden van een website, het aantrekken van sponsoren en het contact leggen met bedrijven en instellingen. Je wordt daarin begeleid door VU-ambassadeurs, het Demonstrator Lab én krijgt een integraal trainingsprogramma. Zo breng je opgedane (theoretische) kennis in praktijken werk je samen met studenten van uiteenlopende disciplines.

    Hoe verloopt het werving- en selectieproces?
     Meld je uiterlijk donderdag 15 juni 2023 aan voor een van de dreamteams via dreamteams@vu.nl. Voeg je een motivatie(brief) of videoboodschap toe waarin je duidelijk maakt waarom je aan een bepaald dreamteam wilt deelnemen en welke bijdrage je denkt te leveren. Vermeld ook je personalia, huidige opleiding en jaar en het dreamteam van jouw voorkeur. Vanaf medio juni vinden de selectiegesprekken plaats. Word je geselecteerd? Dan ga je vanaf september 2023 met jouw dreamteam aan de slag! 

    Leveren de dreamteams studiepunten op?  
    Je komt in aanmerking voor zes extracurriculaire ECTS als je een verslag schrijft over het betreffende dreamteam. Dit verslag dient een aantal elementen te bevatten, deze kun je van tevoren navragen bij de ambassadeur of een lid van het begeleidingsteam.

    In sommige gevallen is het mogelijk zes intracurriculaire ECTS te verdienen, omdat de ECTS te integreren zijn in een bestaand studieonderdeel. Bijvoorbeeld een praktijkstage of vrije studieruimte. Het is aan de opleiding om dit al dan niet aan te bieden.

    Hoeveel tijd kost deelname?
    Je bent gemiddeld al snel 6 tot 10 uur in de week bezig met dreamteamactiviteiten. In goed overleg met het team ben je vrij om meer of minder tijd te besteden aan de opdracht, maar het is niet de bedoeling dat je tussentijds stopt.

    Wat zijn de selectiecriteria? Heb ik hoge cijfers nodig?
    De selectie is primair gericht op je motivatie. Daarnaast kijken we naar de kennis en expertise in relatie tot het onderwerp van het dreamteam. Verder willen we het liefst studenten van verschillende opleidingen samenbrengen in een team. Beschik je over een aanstekelijk enthousiasme en een ondernemende houding? Dan kan dit in je voordeel werken! Studieresultaten en studievoortgang worden (secundair) in het selectieproces meegenomen.

    Wat is de looptijd van een dreamteam?
    Een dreamteam is één academisch jaar actief. In september vragen we nog een kleine beetje tijd om het nieuwe team in te werken en een goede start te geven.

    Krijgt een dreamteam financiële middelen ter beschikking?
    Ja, elk dreamteam krijgt een startkapitaal. We verwachten ook dat jullie zelf op zoek gaan naar sponsoren en financiers, ook dat is onderdeel van het leerproces.

    Maakt het uit welke studie ik doe? 
    Nee, welke studie je ook volgt, vanuit elke discipline kun je iets wezenlijks bijdragen.

    Wat is de voertaal binnen het team?
    Nederlands of Engels, dat stem je met elkaar af.

    Waar voeren de dreamteams hun activiteiten uit?
    De dreamteams hebben een gezamenlijke, eigen ruimte in het W&N-gebouw.

    Waar kan ik terecht met mijn (aanvullende) vragen?  
    Mail je vraag naar l.h.m.vande.burgwal@vu.nl

  • Contact

    Vragen over de Dreamteams
    Linda van de Burgwal
    dreamteams@vu.nl

Meer informatie over de VU profielthema's