In een dreamteam zet je elkaars kennis en kunde in om een jaar lang een maatschappelijke uitdaging aan te gaan. Je maakt deel uit van een team dat bestaat uit 8 tot 14 bachelor- en masterstudenten van uiteenlopende opleidingen en met een rijk scala aan vaardigheden. Zo vul je elkaar aan, versterk je elkaar, verleg je grenzen en groei je naast academisch ook op persoonlijk en maatschappelijk vlak. Kortom: je ontwikkelt A Broader Mind.
De dreamteams zijn sinds 2021-2022 actief en hebben al tot veel mooie initiatieven en successen geleid. En nu heb jij de kans om komend academisch jaar zelf te werken aan ideeën en oplossingen voor uitdagende maatschappelijke vragen. We stellen ze aan je voor:
Dreamteam Burning Lowlands
Wereldwijd zien we steeds meer grootschalige natuurbranden. Door klimaatverandering verwachten we deze landschappelijke branden ook steeds vaker in Nederland. Maar ons land is zo dicht bevolkt en bebouwd dat we daarop niet zijn ingericht en voorbereid. We moeten met elkaar nadenken hoe we die verwoestende branden voorkomen. Dat is complex, want er staan veel belangen op het spel. Hoe kunnen we de natuur beschermen, landbouw bedrijven, recreëren, de biodiversiteit vergroten én tegelijkertijd onze veiligheid waarborgen tegen vernietigende branden? Als onderdeel van dit dreamteam ga je op zoek naar ideeën en oplossingen waar uiteenlopende belanghouders zich in weten te vinden. Doe mee met Burning Lowlands!
Dreamteam VU ProFit!
We weten allemaal dat meer bewegen, minder stressen, gezonder eten en voldoende slapen goed is voor onze gezondheid. Toch is het voor velen van ons een opgave om dit ook echt te doen, laat staan vol te houden. In dit dreamteam daag je VU-medewerkers en medestudenten uit om hun biologische leeftijd te laten meten en te verbeteren. Hoe oud ben je echt? En hoe kunnen we gezonder worden? Je ontwikkelt interventies en stelt met elkaar een reeks meetinstrumenten (meetstraat) samen. Want meten is weten. Zo onderzoek je samen wat wel en niet werkt om de biologische leeftijd te verlagen, en help je de fysieke en mentale gezondheid van studenten en medewerkers te verbeteren. Kom in actie en maak de campus fit!
Dreamteam Reduce Food Waste
Overal ter wereld gooien we eten weg, terwijl een deel van de bevolking hongerlijdt. Het is bovendien slecht voor ons milieu want het voedsel is al wel ‘geproduceerd’. Ook in Nederland verspillen we jaarlijks zo’n 33 kilo eten en 65 liter drinken per persoon. Dat moet duurzamer kunnen, ook op de VU-campus! In dit dreamteam onderzoek je hoe je studenten en medewerkers bewust maakt van voedselverspilling en hen verleidt tot betere keuzes. Hoe kunnen bijvoorbeeld horecagelegenheden op de VU vraag en aanbod beter afstemmen? Hoe zorgen we ervoor dat we besteld, afgehaald of van huis meegenomen voedsel ook echt allemaal opeten en opdrinken? En hoe geven we restjes toch nog een goede bestemming? Hoeveel denk jij dat we kunnen reduceren?
Dreamteam PULSE Racing
PULSE Racing streeft naar het verbeteren van de mobiliteit en vitaliteit van mensen met een dwarslaesie (de atleten) met behulp van Functionele Elektrostimulatie (FES). Bij FES trekken de spieren samen, doordat pulsen via de huid naar de zenuwen gestuurd worden. Op deze manier laat PULSE Racing de atleten met een dwarslaesie weer fietsen! PULSE Racing doet mee aan (inter)nationale wedstrijden en heeft zelfs goud gewonnen op de Cybathlon, een wedstrijd waarbij getalenteerde parathleten met geavanceerde robotica strijden om de gouden plak. PULSE Racing brengt sport, revalidatie en techniek samen en probeert de bekendheid van FES te vergroten om nóg meer atleten te laten proeven van de mogelijkheden en voordelen van FES.
Waarom meedoen?
- Je ontwikkelt vaardigheden die bijdragen aan je persoonlijke en professionele groei.
- Je werkt aan vraagstukken waarbij stakeholders met verschillende perspectieven en belangen betrokken zijn. Een nuttige ervaring die je op veel praktijksituaties kunt toepassen.
- Je gaat samen op zoek naar interessante samenwerkingspartners, binnen of buiten de VU. Zo leer je netwerken, relaties met stakeholders te onderhouden en creatieve ideeën te pitchen in een professionele context.
- Je team wordt bijgestaan door onderzoekers (ambassadeurs) die hun kennis, kunde en professionele netwerken delen.
- Je ontvangt 6 extracurriculaire ECTS als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In sommige gevallen kun je 6 intracurriculaire ECTS verdienen. Zie veelgestelde vragen onderaan deze pagina.
- Je team wordt begeleid door het Demonstrator Lab waar je de andere dreamteams ontmoet en terecht kunt met praktische vragen. Ook krijg je een trainingsprogramma waarin je onder andere leert om doelstellingen en prioriteiten te formuleren, samenwerkafspraken te maken en na te komen, en bij te sturen op basis van voortgang en resultaten.
Meedoen? Meld je uiterlijk 22 juni aan!
Ben je geïnteresseerd? Meld je uiterlijk 22 juni 2023 aan voor een van de teams via deze aanmeldlink. De selectiegesprekken vinden plaats in de eerste week van juli.