Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dream Team PULSE Racing

Fietsen met je benen ondanks je dwarslaesie? PULSE Racing maakt het mogelijk!

Welkom bij PULSE Racing - een Dream Team van de Vrije Universiteit Amsterdam. Bij PULSE Racing werkt een groep gepassioneerde studenten met verschillende medische, technologische, bestuurs- en communicatieachtergronden samen aan één missie: het verbeteren van de mobiliteit en vitaliteit van mensen met een dwarslaesie.

Bij PULSE Racing gebruiken wij Functionele Elektrostimulatie (FES) om de verlamde beenspieren van mensen met een dwarslaesie te activeren. Door de elektrische pulsen trekken de spieren samen. Het resultaat? Fietsen met behulp van eigen beenspierkracht, ondanks de dwarslaesie!

PULSE Racing zet zich in voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren, toepassen en onder de aandacht brengen van de FES als revalidatietechnologie om de zelfstandigheid en mobiliteit van mensen met een dwarslaesie te bevorderen. Daarnaast is PULSE Racing ook actief in de parasport via deelname aan verschillende FES-wedstrijden.

Op het gebied van revalidatietechniek biedt Functionele Elektrostimulatie (FES) diverse voordelen voor patiënten met een dwarslaesie. Het activeert verlamde spieren, waardoor nieuwe bewegingen mogelijk worden en de spierfunctie herstelt. Dit bevordert de onafhankelijkheid door te helpen bij dagelijkse activiteiten zoals staan, lopen en fietsen. Regelmatig gebruik van FES kan complicaties zoals doorligwonden en verminderde botdichtheid verminderen, wat de algehele gezondheid ten goede komt. Daarnaast stimuleert FES de cardiovasculaire gezondheid en bevordert het de neuroplasticiteit, wat gunstig is voor herstel en onderhoud van hersen- en ruggenmergcircuits. PULSE Racing streeft ernaar de levenskwaliteit, onafhankelijkheid en mobiliteit van mensen met een dwarslaesie te optimaliseren.

Naast het revalidatiegebied is PULSE Racing ook actief op het gebied van parasport. Als team hebben we al verschillende successen geboekt, zoals winst op de Cybathlon (ook wel de tech-paralympische spelen genoemd) en de Lyon Cyber Days.

Kortom: PULSE Racing verbindt sport, revalidatie en techniek, promoot FES en verwelkomt gepassioneerde studenten met verschillende achtergronden om zichzelf en het team verder te ontwikkelen!

Docent ambassadeur: Sjoerd Bruijn
Mijn belangrijkste onderzoeksinteresse is hoe de mens in staat is om met zo'n opmerkelijk gemak op twee benen te lopen. Ik ben ervan overtuigd dat dit te danken is aan twee dingen: 1) de manier waarop het menselijk lichaam is gebouwd en 2) de opmerkelijke controle van het centrale zenuwstelsel. In mijn onderzoek probeer ik te ontrafelen hoe deze controle tot stand komt.

Als postdoc in Leuven combineerde ik bijvoorbeeld kinematische metingen van het lopen met beeldvormingsmethoden van de hersenen, om me te richten op de neurale controle van loopstabiliteit. Ik ontwierp een loopgerelateerd dubbeltaakparadigma dat fMRI en geavanceerde diffusion tensor imaging (DTI) combineert. Dit project hielp bij het identificeren van (enkele) loopgerelateerde hersengebieden en bijbehorende paden.

Recentelijk heb ik in mijn NWO-Veni gefinancierde project metingen van hersenactiviteit tijdens het lopen gebruikt door middel van Electro-EncephaloGraphy om te zien welke delen van de hersenen betrokken zijn bij het stabiel lopen op twee benen.

Momenteel ben ik bezig met het opstarten van een NWO-VIDI project, als vervolg op mijn Veni project. In dit project zal ik de hypothese testen dat loopstabiliteit alleen gecontroleerd wordt op bepaalde momenten in de loopcyclus. Een projectpagina over dit project komt binnenkort online.

Docent ambassadeur: Maarten Afschrift
Universitair docent Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen

Ervaringen van voorgaande studenten
"Ik heb ervaren dat als je samen ergens echt voor gaat, je véél bereikt. Die gedachte zorgt voor veel energie en schept vertrouwen in je teamgenoten en in jezelf. Ik durf mensen nu aan te sturen in plaats van dat ik denk ‘Ik doe het zelf wel even’. Ambassadeurs, je team met studenten vanuit allerlei opleidingen en uit verschillende jaren: iedereen helpt kennis en ervaringen te delen en daar heb ik veel van geleerd. Daardoor ben ik ook flexibeler geworden. Ik denk nu in oplossingen in plaats van problemen."
Kristel den Engelsman, 4e jaars student Bewegingswetenschappen – deputymanager dreamteam PULSE Racing

“Het werken binnen het dreamteam PULSE is een heel waardevolle ervaring. De vertaling van theorie naar praktijk is leerzaam en ook ontzettend leuk. Ik ben anders bezig met mijn wetenschappelijke kennis, maar ik leer ook hoe je een bedrijf moet leiden en organiseren. Ik heb door PULSE inzicht gekregen in wat er mogelijk is met mijn opleiding. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk een multidisciplinair team is.”
Birgit Kaman, MSc Bewegingswetenschappen en oud dreamteamlid PULSE

Lees ook deze artikelen op de VU website: 

Zo helpen VU-studenten sporters met een dwarslaesie

VU Dream Team PULSE Racing pakt zilver bij Cybathlon


Dit team is gelinkt aan de Faculteit der Gedrags- en Bewegingswetenschappen.

Wij zijn Pulse Racing

De studenten van het dreamteam van 2023-2024 stellen zich graag aan je voor in deze video. Zo laten ze zien wie er achter de knoppen zitten, wie hun atleet is en waar ze dit jaar naartoe werken. 

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam