Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

VU Dream Team PULSE Racing pakt zilver bij Cybathlon

Delen
31 oktober 2024
Bij de competitie van Cybathlon, een platform dat teams van over de hele wereld uitdaagt om ondersteunende technologieën te ontwikkelen die geschikt zijn voor dagelijks gebruik met en voor mensen met een handicap, wist PULSE Racing de tweede plaats te behalen in de categorie fietsen met ondersteuning van Functional Electrical Stimulation (FES)

Atleet Peter van Burk kwam met een zenuwslopend verschil van 1,9 seconde als tweede over de finish van deze bijzondere wedstrijd. Bijzonder omdat de atleten ondanks hun dwarslaesies en fysieke handicaps, toch gebruikmaken van hun spierkracht. ‘Dit jaar hebben we grote stappen gezet in de trainingen! ”Ik train drie keer per week in de BerkelBike op de VU met het Dream Team PULSE racing, bestaande uit 15 studenten. We hebben gepersonaliseerde FES-programma’s afgestemd op hoe mijn benen reageren op FES.”, legt Peter uit.

Innovatieve FES-technologie maakt het verschil

De wedstrijd wordt ook wel de bionische spelen genoemd. Tijdens de Cybathlon strijden verschillende teams uit allerlei landen, tegen elkaar met behulp van de nieuwste innovatieve technologieën. Atleet Peter legde binnen  6,05 minuten 1960 meter af met behulp van FES: Functional Electrical Stimulation. Bij deze techniek worden korte elektrische stroompjes via oppervlakte-elektroden op de huid naar de zenuwen geleid. Door het prikkelen van zenuwen in de spieren wordt een spiercontractie veroorzaakt.  Dit zorgt ervoor dat er op eigen kracht gefietst kan worden. De zilveren medaille benadrukt het belang van technologie in het creëren van een inclusieve samenleving.

Van dwarslaesie naar winnen bij Cybathlon

Voor Peter van Burk is het een bijzondere dag. Een aantal jaren geleden raakte hij verlamd door een duik in ondiep water. De fanatieke sporter liep een dwarslaesie op die zijn wereld op z’n kop zette. Tijdens zijn revalidatie kwam hij in contact met Dream Team Pulse Racing op de VU en kon hij door hun hulp zijn grote passie, sport, weer beoefenen. “Ik kan niet wachten om op de Cybathlon het  goud mee te nemen voor Dream Team PULSE Racing, voor BerkelBike, voor de Vrije Universiteit en voor Nederland!” zei Peter voorafgaand aan de race.

Klaar voor de toekomst

Dream Team PULSE Racing blijft zich richten op verdere ontwikkeling van hun FES-technologie. Het zilver op de Cybathlon biedt een enorme motivatie om door te gaan met hun missie: medische technologie ontwikkelen die een positieve impact heeft op het dagelijks leven van mensen met een beperking. “Dit studiejaar sluiten er een paar studenten Computer Science aan in het team. Samen met hen willen we gebruik maken van AI om gepersonaliseerde stimulatiepatronen ook voor mensen thuis toegankelijk te maken.”, vertelt Rik Berkelmans van FES-fietsproducent BerkelBike.

15 studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam vormen samen Dream Team PULSE Racing. Ze studeren bij verschillende faculteiten zoals Bewegingswetenschappen, Geneeskunde, Gezondheid & Leven, Neurosciences en Human Movement Sciences. Samen  werken ze aan één missie: het verbeteren van de mobiliteit en vitaliteit van mensen met dwarslaesie. Meerdere malen per week komen ze samen in het lab om onderzoek te doen en trainingen uit te zetten voor Peter. En tevens bieden ze hun hulp aan in revalidatiecentra. Onderzoek wijst uit dat de effecten van FES groot zijn: de actieve bewegingen zorgen voor een betere lichamelijke conditie, doorbloeding en verbetering van mentaal welzijn. 

Volgende doel: Neerzetten van het wereldrecord FES-fietsen.

Wil je op de hoogte blijven van de VU Dream Teams stuur dan een mail naar dreamteams@vu.nl

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2024 - Vrije Universiteit Amsterdam