Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dream Teams

In een Dream Team maak je maatschappelijke impact en ontwikkel je jouw persoonlijke en professionele vaardigheden.

Je maakt deel uit van een team dat bestaat uit 8 tot 14 bachelor- en masterstudenten van uiteenlopende opleidingen en met een rijk scala aan vaardigheden. Zo vul je elkaar aan, versterk je elkaar, verleg je grenzen en groei je naast academisch ook op persoonlijk en maatschappelijk vlak. Kortom: je ontwikkelt ‘A Broader Mind’.

Er zijn dit jaar vier Dream Teams:

 1. VU-Vital (voorheen ProFit!)
  Verbeterde fysieke en mentale gezondheid van studenten en medewerkers  en verlaag daarmee de biologische leeftijd. Hoe oud ben je echt?
 2. Burning Lowlands
  Denk mee over hoe we de natuur, landbouwbedrijven en bewoners kunnen beschermen, biodiversiteit kunnen vergroten én tegelijkertijd onze veiligheid kunnen waarborgen tegen vernietigende branden.
 3. Reduce Food Waste
  Denk mee over hoe je studenten en medewerkers op de VU bewust kunt maken van voedselverspilling en hen kunt verleiden tot betere keuzes.
 4. PULSE Racing
  Verbeter de mobiliteit en vitaliteit van mensen met een dwarslaesie met behulp van Functionele Elektrostimulatie (FES). Neem komend jaar deel aan Cybathlon, een internationale wedstrijd waarbij getalenteerde parathleten met geavanceerde robotica strijden om een gouden plak.

Ontdek de vier Dream Teams!

Veelgestelde vragen, ervaringen en contact

 • Veelgestelde vragen

  Waarom meedoen?

  • Je werkt samen met studiegenoten uit andere jaarlagen en ook van andere studies.
  • Je breidt je netwerk enorm uit. Je gaat samen op zoek naar interessante partners, binnen of buiten de VU. Zo leer je netwerken, relaties met stakeholders te onderhouden en creatieve ideeën te pitchen in een professionele context.
  • Je bouwt aan je C.V. Je ontwikkelt vaardigheden die bijdragen aan je persoonlijke en professionele groei.
  • Je team wordt bijgestaan door onderzoekers (ambassadeurs) die hun kennis, kunde en professionele netwerken delen.
  • Je ontvangt 6 extracurriculaire ECTS als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. In sommige gevallen kun je 6 intracurriculaire ECTS verdienen. Zie veelgestelde vragen.
  • Je krijgt een trainingsprogramma aangeboden waarin je onder andere leert om doelstellingen en prioriteiten te formuleren, samenwerkafspraken te maken en na te komen, en bij te sturen op basis van voortgang en resultaten.
  • Je team wordt begeleid door het Demonstrator Lab waar je de andere Dream Teams ontmoet en terecht kunt met praktische vragen.
  • En je maakt heel veel nieuwe vrienden!

  Waarom biedt deelnemen een unieke kans?
  Je opereert in een zelfsturend, interdisciplinair team waarin je een afgebakend, maatschappelijk onderwerp aanpakt en toewerkt naar een concreet eindresultaat. Dit is bijvoorbeeld inclusief het schrijven van een businessplan, het opzetten of onderhouden van een website, het aantrekken van sponsoren en het contact leggen met bedrijven en instellingen. Je wordt daarin begeleid door VU-ambassadeurs, het Demonstrator Lab én je krijgt een integraal trainingsprogramma. Zo breng je opgedane (theoretische) kennis in praktijk en werk je samen met studenten van uiteenlopende disciplines.

  Hoe verloopt het werving- en selectieproces?
  De inschrijving voor 2023 is gesloten.

  Heb je een vraag voor één van de Dream Teams? Een idee over hoe je kan bijdragen? Wil je volgend jaar meedoen met één van de teams, of wil je gewoon op de hoogte blijven? Wij horen graag van je! Stuur een mail aan dreamteams@vu.nl en we nemen contact met je op.

  Leveren de dreamteams studiepunten op?  
  Je komt in aanmerking voor zes extracurriculaire ECTS als je een verslag schrijft over het betreffende Dream Team. Dit verslag dient een aantal elementen te bevatten, deze kun je van tevoren navragen bij de ambassadeur of een lid van het begeleidingsteam.

  In sommige gevallen is het mogelijk zes intracurriculaire ECTS te verdienen, omdat de ECTS te integreren zijn in een bestaand studieonderdeel. Bijvoorbeeld een praktijkstage of vrije studieruimte. Het is aan de opleiding om dit al dan niet aan te bieden.

  Hoeveel tijd kost deelname?
  Je bent gemiddeld al snel 6 tot 10 uur in de week bezig met dreamteamactiviteiten. In goed overleg met het team ben je vrij om meer of minder tijd te besteden aan de opdracht, maar het is niet de bedoeling dat je tussentijds stopt.

  Wat zijn de selectiecriteria? Heb ik hoge cijfers nodig?
  De selectie is primair gericht op je motivatie. Daarnaast kijken we naar de kennis en expertise in relatie tot het onderwerp van het Dream Team. Verder willen we het liefst studenten van verschillende opleidingen samenbrengen in een team. Beschik je over een aanstekelijk enthousiasme en een ondernemende houding? Dan kan dit in je voordeel werken! Studieresultaten en studievoortgang worden (secundair) in het selectieproces meegenomen.

  Wat is de looptijd van een Dream Team?
  Een Dream Team is één academisch jaar actief. In september vragen we nog een kleine beetje tijd om het nieuwe team in te werken en een goede start te geven.

  Krijgt een Dream Team financiële middelen ter beschikking?
  Ja, elk Dream Team krijgt een startkapitaal. We verwachten ook dat jullie zelf op zoek gaan naar sponsoren en financiers, ook dat is onderdeel van het leerproces.

  Maakt het uit welke studie ik doe? 
  Nee, welke studie je ook volgt, vanuit elke discipline kun je iets wezenlijks bijdragen.

  Wat is de voertaal binnen het team?
  Nederlands of Engels, dat stem je met elkaar af.

  Waar voeren de Dream Teams hun activiteiten uit?
  De Dream Teams hebben een gezamenlijke, eigen ruimte in het W&N-gebouw.

  Waar kan ik terecht met mijn (aanvullende) vragen?  
  Mail je vraag naar Linda van de Burgwal via dreamteams@vu.nl 

 • Contact

  Heb je een vraag voor één van de Dream Teams? Een idee over hoe je kan bijdragen? Wil je volgend jaar meedoen met één van de teams, of wil je gewoon op de hoogte blijven? Wij horen graag van je! Stuur een mail aan dreamteams@vu.nl en we nemen contact met je op.

 • Ervaringen van vorige studenten

  ‘Ik vond het een mooie ervaring! Je leert samenwerken en kritisch opbouwend te zijn. En je maakt deel uit van een interessant netwerk en wordt goed begeleid door het Demonstrator Lab en twee hoogleraren. Het resultaat? Samen met Jellinek en 3D hebben we een drugs- en middelenvoorlichting georganiseerd. Ook hebben we een plan uitgewerkt om het trappenhuis in het Hoofdgebouw verleidelijker te maken. Zodat studenten en medewerkers vaker de trap nemen. ProFit dus!
  Anouk Raanhuis, 2e jaars bachelorstudent Gezondheidswetenschappen – voorzitter Dream Team ProFit! 2022-2023

  ‘Ik heb ervaren dat als je samen ergens echt voor gaat, véél bereikt. Die gedachte zorgt voor veel energie en schept vertrouwen in je teamgenoten en in jezelf. Ik durf mensen nu aan te sturen in plaats van dat ik denk ‘Ik doe het zelf wel even’. Ambassadeurs, je team met studenten vanuit allerlei opleidingen en uit verschillende jaren: iedereen helpt kennis en ervaringen te delen en daar heb ik veel van geleerd. Daardoor ben ik ook flexibeler geworden. Ik denk nu in oplossingen in plaats van problemen.’
  Kristel den Engelsman, 4e jaars student Bewegingswetenschappen – deputymanager Dream Team PULSE Racing

  “Het werken binnen het dreamteam PULSE is een heel waardevolle ervaring. De vertaling van theorie naar praktijk is leerzaam en ook ontzettend leuk. Ik ben anders bezig met mijn wetenschappelijke kennis, maar ik leer ook hoe je een bedrijf moet leiden en organiseren. Ik heb door PULSE inzicht gekregen in wat er mogelijk is met mijn opleiding. Ik heb ook geleerd hoe belangrijk een multidisciplinair team is.”
  Birgit Kaman, MSc Bewegingswetenschappen en oud Dream Teamlid PULSE

Misschien ben je hier ook naar op zoek?

Heb je een vraag voor of over de Dream Teams?

Mail naar dreamteams@vu.nl en we nemen contact met je op.