Onderwijs Onderzoek Actueel Organisatie en samenwerking EN
Login als
Studiekiezer Student Medewerker
Bachelor Master VU voor Professionals
HOVO Amsterdam VU-NT2 VU Amsterdam Summer School Honoursprogramma Universitaire lerarenopleiding
Promoveren aan de VU Uitgelicht onderzoek Prijzen en onderscheidingen
Onderzoeksinstituten Onze wetenschappers Research Impact Support Portal Impact maken
Nieuws Agenda Energie in transitie
Israël en Palestijnse gebieden Vrouwen aan de top Cultuur op de campus
Praktische informatie VU en innovatiedistrict Zuidas Missie en Kernwaarden
Organisatie Samenwerking Alumni Universiteitsbibliotheek Werken bij de VU
Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Dream Team VU-Vital

In dit Dream Team daag je VU-medewerkers en medestudenten uit om hun biologische leeftijd te laten meten en te verbeteren.

Iedereen heeft een kalenderleeftijd, maar deze kan afwijken van je biologische leeftijd. Hoe oud ben je nou echt? En nog belangrijker, hoe zit je in je vel? Gezondheid is een onderwerp dat op iedereen van toepassing is. VU-Vital ambieert een vitale levensstijl voor VU-medewerkers en studenten en gaat de uitdaging aan om de campus fit te maken! We geloven dat een combinatie van wetenschappelijke kennis en de kracht van gemeenschap zal helpen om echte verandering te bewerkstelligen.

VU-Vital is een team van gemotiveerde studenten dat samenwerkt om een gezonde levensstijl te bevorderen. Voor studenten zijn afgelopen jaar de workshops kickboksen en yoga georganiseerd om zowel aan de fysieke als mentale gezondheid te werken. Voor VU-medewerkers is een onderzoek opgezet om de biologische leeftijd te laten meten door middel van verschillende cognitieve en fysieke testen. Want meten is weten, en deze gegevens helpen inzicht te krijgen in waar de deelnemers van dit onderzoek staan en wat ze kunnen verbeteren. Ook is er op basis van dit onderzoek een paper geschreven over de biologische leeftijd.

De ambitie is om dit onderzoek naar aankomend jaar door te trekken en er een interventie-onderzoek aan te koppelen. Daarnaast staat het team open voor nieuwe creatieve ideeën op het gebied van gezondheid, vitaliteit en biologische leeftijd van de VU-medewerkers en studenten. 

Het team bestaat uit gemiddeld acht studenten die allemaal de motivatie hebben om samen een tof project neer te zetten. Het is een goede kans voor studenten om ervaring op te doen door meer in de praktijk te werken, in plaats van alleen theorie te volgen tijdens de colleges van je studie. Daarnaast is het ook gezellig om samen naar een gemeenschappelijk doel te werken en projecten te realiseren. Kortom, een leuke ervaring voor naast je studie!

Docent ambassadeur: Bart Visser
Bart Visser is bijzonder hoogleraar Zelfmanagementondersteuning voor Vitaal Bewegen. Bart is opgeleid als bewegingswetenschapper en werkte jaren in verschillende rollen aan de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU). In 2010 maakte Visser de overstap naar de Hogeschool van Amsterdam (HvA), in de functie van opleidingsmanager en lector oefentherapie – Dagelijks Bewegen!. Onder zijn lectoraat werd veel onderzoek gedaan naar strategieën en interventies om mensen te coachen in het optimaliseren van hun beweeggedrag. Onlangs werd Visser benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de VU. Vanuit deze rol wil hij de perspectieven op onderzoek van de universiteit en het hbo zo optimaal mogelijk met elkaar verbinden.

Docent ambassadeur: Hidde van der Ploeg
Hidde van der Ploeg is hoogleraar Fysieke Activiteit & Volksgezondheid bij de afdeling Public and Occupational Health van het Amsterdam UMC. Hij is gepromoveerd (2006) en heeft Epidemiologie en Bewegingswetenschappen gestudeerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Hij is voorzitter van de sectie Health Behaviour & Prevention van de afdeling Public and Occupational Health en medevoorzitter van het onderzoeksprogramma Health Behaviors & Chronic Disease van het onderzoeksinstituut Amsterdam Public Health.

Zijn belangrijkste onderzoeksexpertise ligt op het gebied van fysieke activiteit en sedentair gedrag in relatie tot volksgezondheid en gezondheid op het werk. Zijn belangrijkste aandachtsgebieden zijn 1) interventies voor fysieke activiteit en sedentair gedrag, 2) epidemiologie van fysieke activiteit en sedentair gedrag, 3) meting en surveillance van fysieke activiteit en sedentair gedrag.

Ervaringen van voorgaande studenten
Denise: ‘Als student gezondheid en leven ben ik gepassioneerd om de gezondheid van mensen te verbeteren. Tijdens mijn deelname aan VU-Vital afgelopen jaar heb ik geleerd om multidisciplinair samen te werken in een groep en ook een wetenschappelijk onderzoek te verrichten. Ik vond het ontzettend leuk om samen met het team en een impact te maken op de gezondheid en vitaliteit van de VU-medewerkers en studenten.’ 

Tessa: ‘Ik vind het een leuk jaar om op terug te kijken! Het is echt een gezellig team om mee samen te werken en we kregen alle vrijheid om verschillende projecten op te zetten. Vooral het onderzoek naar de biologische leeftijd van VU-medewerkers was ontzettend gaaf om te zien ontwikkelen. Zelf studeer ik bestuurs- en organisatiewetenschap en had vooraf weinig inhoudelijke kennis over de biologische leeftijd, maar heb hier afgelopen jaar veel over geleerd. Daarnaast zorgde ik bijvoorbeeld juist weer voor de facilitatie van de metingen tijdens dit onderzoek, zo werden alle kwaliteiten van teamleden ingezet om samen een sterk project te realiseren.’

Dit team is gelinkt aan het VU-profielthema Human Health & Life Sciences.

Vloerbestickering helpt mensen om vaker de trap te nemen

Vloerbestickering helpt mensen om vaker de trap te nemen

Om de campus gezonder en fitter te maken brachten studenten van het Dreamteam VuVital vloerbestickering aan op de achtste etage van het hoofdgebouw VU om mensen vanaf collegezalen naar de trap te leiden. Dit blijkt te werken. Het gebruik van het noodtrappenhuis nam toe met 8,5%. Het gebruik van het centrale trappenhuis nam toe met 15,2%

Direct naar

Homepage Cultuur op de campus Sportcentrum VU Dashboard

Studie

Academische jaarkalender Studiegids Rooster Canvas

Uitgelicht

Doneer aan het VUfonds VU Magazine Ad Valvas Digitale toegankelijkheid

Over de VU

Contact en route Werken bij de VU Faculteiten Diensten
Privacy Disclaimer Veiligheid Webcolofon Cookies Webarchief

Copyright © 2025 - Vrije Universiteit Amsterdam