Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Campusnieuws

Lees het laatste nieuws over de ontwikkelingen op de campus.

Volg de laatste updates en nieuwtjes van de VU Campus. Ben je medewerker of student? Houd dan ook je dashboard in de gaten voor nieuws over en evenementen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Nieuws en actualiteiten

 • Aula wordt komende maanden vernieuwd [juni 2022]

  De Aula is toe aan een moderniseringsslag. Vanaf maandag 27 juni wordt gewerkt aan een flinke upgrade: met een volledig nieuwe inrichting, een vervanging van de audiovisuele middelen en een betere (rolstoel)toegankelijkheid. Het doel is een duurzame en flexibele zaal die nog jaren mee kan. Lees meer.

 • Voorbereidingen bouw ondernemerspaviljoen VU StartHub begonnen [april 2022]

  Bomen zijn verplaatst, de omgevingsvergunning is aangevraagd bij de gemeente en de aan het W&N Gebouw grenzende fietsenstalling wordt deels verplaatst. Kortom: de voorbereidingen voor de bouw van ondernemerspaviljoen VU StartHub op het Campusplein zijn begonnen. Lees meer.

 • Bezoek Open Torendag op de VU [maart 2022]

  Op zaterdag 26 maart kun je het uitzicht op het kenniskwartier Zuidas en Onderzoeksgebouw VU bewonderen vanaf de Alma-zaal in het OZW-gebouw, tijdens de Open Torendag.

 • Update bouw en inrichting Onderzoeksgebouw VU [maart 2022]

  Het gloednieuwe Onderzoeksgebouw aan de De Boelelaan krijgt al steeds meer vorm. Deze maand is een gaswasser, een enorme kast van 4000 kg om de lucht in een van de laboratoria mee te reinigen, het gebouw in gehesen.

 • VU doet mee aan Week zonder vlees [maart 2022]

  Tijdens de week zonder vlees van 7 t/m 13 maart zijn de maaltijden in het restaurant vegetarisch/veganistisch. Dit kun je verwachten:

  • Restaurant Food Plaza (Hoofdgebouw):
   - de warme maaltijden, soepen, snacks, Pokebowls en de broodjes zijn vegetarisch/veganistisch
   - de ‘schep je eigen yoghurt’ is deze week alleen soja yoghurt
   - sojamelk naast het aanbod gewone- en karnemelk
  • Science Café (O|2 Labgebouw)
   Alles is een week lang vegan, met uitzondering van de koffie, die kan zowel met zuivel als veganistisch besteld worden.
  • In de coffee corners heeft de veganistische cappuccino deze week dezelfde prijs als gewone cappuccino.

  Lees ook het uitgebreide nieuwsbericht.

 • Startschot Sapiens: werkplaats, museum en debatcentrum op Zuidas [maart 2022]

  Vrije Universiteit Amsterdam werkt in de woon- en kantoortoren ‘Valley’ in Zuidas samen met Hogeschool Inholland, Naturalis Biodiversity Center aan een duurzame toekomst.

  Sapiens is een uniek concept dat elementen van een museum, een laboratorium, een werkplaats en een denktank in zich verenigt, om de enorme vragen op te pakken die de klimaatcrisis en de biodiversiteitscrisis aan ons stellen. In Sapiens werken we met elkaar aan een systeemverandering.

  Sapiens opent naar verwachting in het voorjaar van 2023 zijn deuren. In Sapiens staan jongeren uit de wetenschap, overheid, bedrijfsleven en kunsten zij aan zij met de bestuurders van de projectontwikkelaar EDGE, Hogeschool InHolland, Naturalis en VU.

 • Opening drie culturele instellingen op de VU Campus [oktober 2021]

  In het najaar van 2021 openen drie culturele instellingen hun deuren in het Nieuwe Universiteitsgebouw (De Boelelaan 1111): Griffioen, Rialto en VU Art & Science Gallery.

  Rialto, bekend van het 100 jaar oude filmtheater aan de Ceintuurbaan, vertoont in vier state-of-the-art filmzalen dagelijks de mooiste films. Griffioen, sinds jaar en dag een begrip op de Vrije Universiteit Amsterdam, biedt een divers theaterprogramma met cabaret, muziek, toneel en dans. Bovendien kun je er je eigen creativiteit en inspiratie kwijt in talloze cursussen. In de nieuwe VU Art & Science Gallery laten kunstenaars zich inspireren door wetenschap en vice versa. Het aangrenzende café 'Bar Boele' maakt het plaatje compleet. Meer informatie.

 • Zuidas community Garden is open [september 2021]

  In september werd de Zuidas Community Garden officieel geopend. Dit is een samenwerking van Amsterdam International Community SchoolGemeente Amsterdam, Dynamo Welzijnswerk en de Vrije Universiteit met als doel om klimaatadaptatie en biodiversiteit op een praktische manier te introduceren bij verschillende groepen in Zuidas. Het wordt een zeer geschikte ontmoetingsplek om samen met anderen in het gebied iets op te bouwen.

  Heb je een braakliggend stuk in je omgeving waar (voorlopig) nog niets op gebeurt in Zuidas? Laat er kinderen, medewerkers van bedrijven en omwonenden tuinieren en samenkomen, zodat een groene en sociale plek ontstaat. Lees meer.

 • Ontdek Kenniskwartier Zuidas via een nieuwe interactieve PDF [mei 2021]

  Sinds 2018 werkt de VU samen met VUmc, Zuidas en Economische zaken aan de profilering en branding van Kenniskwartier Zuidas, waar de VU Campus onderdeel van is. Het Kenniskwartier Zuidas groeit de komende jaren verder uit tot een waar innovation district; een kenniscluster met een belangrijke betekenis voor stad en regio waar bedrijven en wetenschap clusteren en de samenwerking vinden met start-ups, scale-ups en business incubators. De komst van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) naar de Zuidas schept ook nieuwe kansen en er wordt momenteel vanuit het Strategieteam VU Ondernemerschap gewerkt aan het verbinden van bedrijfsleven op de Zuidas aan ons onderwijs, onderzoek en valorisatiethema’s.

  Wat maakt ons gebied zo uniek en aantrekkelijk? Na een aantal brainstormsessies met verschillende betrokkenen is dit verwoord in een “verhaal” waarin de gemeenschappelijke ambitie en waarden voor het Kenniskwartier zijn uitgeschreven en toegelicht aan de hand van concrete voorbeelden.  Deze “storyline” helpt de VU, Amsterdam UMC - locatie VUmc, Zuidas en Economisch zaken om met elkaar de komende jaren invulling te geven aan de verdere programmering en ontwikkeling van het gebied tot een waar innovation district waar wetenschap en bedrijvigheid elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken.

  Bekijk de nieuwe interactieve PDF over Kenniskwartier Zuidas.

 • VU biedt als eerste onderwijsinstelling in Nederland gratis menstruatieproducten aan [februari 2021]

  De VU is de eerste universiteit die gratis menstruatieproducten aanbiedt. Studentenvakbond SRVU maakte zich hier hard voor en plaatste 23 februari een kastje met maandverband en tampons bij StudentenDok in het Hoofdgebouw.

  "Soms hebben vrouwen niet de financiële middelen om dit te bekostigen. Nederland is een verzorgingsstaat en dit is een basisvoorziening. Hopelijk geven wij een aanzetje voor de rest van Nederland.” Lees het hele artikel op metronieuws.nl.

 • VU studenten ontwikkelen creatieve stickers op spiegels [februari 2021]

  Ieder jaar volgt een groep studenten van de faculteit SBE het marketingvak: Nudge: Influencing Behavior. Nudging is het onbewust beïnvloeden van iemands’ keuze, zonder dat diegene het gevoel heeft te moeten kiezen. Studenten krijgen de opdracht om nudging interventies te verzinnen om gedrag te veranderen op het gebied van gezondheid, veiligheid, duurzaamheid, etc. Dit jaar hebben de studenten zich gebogen over onderwerpen waar gedragsverandering op de VU Campus een belangrijke rol speelt: denk aan 1,5 meter afstand houden, het dragen van mondkapjes, niet roken op de campus, vaker de trap nemen, afvalscheiding, etc.

  Zes teams presenteerden hun nudges en drie daarvan zijn door een jury van FCO medewerkers geselecteerd en worden in de komende periode ook uitgevoerd. De winnende nudges zijn:

  • Hoe bevorder je het dragen van een mondmasker?
  • Hoe verbeter je de afvalscheiding op de campus
  • Hoe zorg je ervoor dat studenten beter afstand houden?

  Inmiddels zijn in de diverse toiletgroepen stickers van mondmaskers op de spiegels geplaatst. De Repro VU hebben de stickers gemaakt. Hou je ogen open want in de komende maanden zie je nog meer initiatieven bedacht door studenten.