Het afval dat we produceren, zien we als nuttige grondstoffen en willen we zoveel mogelijk gescheiden inzamelen. De komende jaren gaan we het scheidingspercentage flink verhogen. Dit doen we door meer en beter aan de bron te scheiden en afspraken met onze leverancier te maken over nascheiding (achteraf scheiden).
We zamelen op dit moment zo’n 25 verschillende stromen in, denk aan (vertrouwelijk) papier, karton, glas, GFT, hout, metaal en diverse soorten chemisch afval. Een van de eerste stappen is dat we op grotere schaal plastic verpakkingen en drankkartons (P/D) in gaan zamelen.
Uitrol bronscheiding – een update
Op korte termijn (Q1 2025) worden het Hoofdgebouw, Nieuwe Universiteitsgebouw en Transitorium voorzien van afvalbakken voor gescheiden inzameling van afval.
In het Hoofdgebouw zijn eerder al de studiezalen (B-toren) en het onderwijsgebied (A-toren) van afvalbakken voorzien. Nu wordt bronscheiding ook uitgerold in de kantoor- en publieke gebieden.
In Transitorium is eerder een pilot gedaan met de gescheiden inzameling van groente, fruit en etensresten (GFE). De resultaten waren goed! We kijken nu hoe we dit op grotere schaal op onze campus kunnen organiseren. In dat geval breiden we de afvalstations in de pantry’s (daar waar gegeten wordt) uit met een extra afvalbak GFE.
In het Nieuwe Universiteitsgebouw staat de gescheiden inzameling van afval nog in de kinderschoenen. Hier is nog veel te winnen. Het doel is om bronscheiding in het hele gebouw in collegejaar 2024-2025 te implementeren. We zijn ook met de (horeca-)ondernemers in dit gebouw in overleg, zoals Bar Boele en The Living. Maar we zijn ook in overleg met de andere ondernemers en leveranciers op onze campus, zoals Eurest, Maas, Spar en Doppio. Afvalstromen als P/D, koffiedik en GFE staan hoog op de lijst.
Bronscheiding is al uitgerold in het Onderzoeksgebouw VU. Alle verdiepingen zijn voorzien van afvalbakken voor de inzameling van papier/karton, P/D en restafval. In de labomgeving zamelen we daarnaast ook glas in. En uiteraard chemisch/gevaarlijk afval. Hier bekijken we de mogelijkheid om bijvoorbeeld piepschuim en harde plastics/kunststoffen gescheiden in te zamelen. Dit geldt ook voor het O|2 Labgebouw.
Ook bij de recente aanpassingen in het OZW gebouw vormde bronscheiding het uitgangspunt. Er is hierbij volledig gebruik gemaakt van de bestaande afvalbakken; deze zijn voorzien van signing en worden opnieuw gebruikt. Ook in andere gebouwen vormt her-inzet een belangrijk uitgangspunt; ook dat is immers duurzaamheid!
Het campusplein krijgt een make-over. Het nieuwe plein is inmiddels voorzien van een aantal duo-afvalbakken, geschikt voor de gescheiden inzameling van P/D en rest. Bij mooi weer plaatsen we (tijdelijk) extra bakken op het campusplein, bijvoorbeeld voor glas en GFE. De volgende stap zijn de afvalbakken bij de entrees van de gebouwen. De huidige restafvalbakken vervangen we door duo-afvalbakken. De nieuwe bakken op het campusplein zijn duidelijk herkenbaar (oranje voor P/D) én aan de buitenzijde voorzien van een rekje voor statiegeldverpakkingen. Heb je geen tijd om je blikje/flesje in te leveren, plaats deze dan hier, zodat iemand anders deze kan inleveren en de verpakking niet in het restafval verdwijnt. Je vindt de statiegeldautomaat op de begane grond HG, tegenover de koffiecorner.
Met ACTA en Sportcentrum gaan we nog in overleg.
Afvalstromen
In de kantoor- onderwijs- en publieke gebieden (alle gebouwen) richten we ons nu op de gescheiden inzameling van papier/karton, vertrouwelijk papier, P/D en restafval. In Transitorium wordt ook GFE gescheiden ingezameld in de pantry’s. De komende tijd bekijken we of en hoe we dit op grotere schaal op de campus kunnen organiseren.
In de labomgevingen (Onderzoeksgebouw VU, O|2 Labgebouw) kijken we hoe we afvalscheiding op het lab beter kunnen organiseren. Standaard zamelen we hier P/D, papier/karton, glas en restafval in, en uiteraard ook gevaarlijk/chemisch afval. Hiervoor zijn aparte afvalruimten in de labomgeving ingericht, voorzien van rolcontainers en veiligheidskasten. We onderzoeken de mogelijkheden om ook bijvoorbeeld piepschuim, folies en harde kunststoffen gescheiden in te zamelen. Veel hiervan verdwijnt nu nog in het restafval.
Statiegeldautomaat
In het Hoofdgebouw staat een statiegeldautomaat. Gooi je blikje/flesje niet weg, maar lever deze hier in en krijg je statiegeld terug via een Tikkie. Of doneer je statiegeld aan het goede doel (UAF); ook dat kan eenvoudig via de automaat. Uit de cijfers blijkt dat de automaat goed gebruikt wordt: in 2024 zijn er zo’n 24.000 blikjes en flesjes ingeleverd. Een mooi resultaat!
We zijn in gesprek met Statiegeld Nederland over uitbreiding van het aantal automaten of inzamelpunten op onze campus. We focussen daarbij vooral op het Nieuwe Universiteitsgebouw en MF gebouw omdat daar veel studenten en bezoekers zijn.
Inzameling tissues
In het Hoofdgebouw en Transitorium is in 2024 een pilot uitgevoerd met de gescheiden inzameling van tissues uit de toiletgroepen. Dit was succesvol: van het ingezamelde materiaal zijn plafondplaten gemaakt. Ook dit willen we graag verder uitrollen over de campus.
Lees ook het artikel in vaktijdschrift Profiel over tissues recyclen (februari 2025).
Koffiedik
Ook zijn we gestart met de gescheiden inzameling van koffiedik. De ingezamelde koffiedik uit het Hoofdgebouw, W&N en NU wordt door Maas in aparte containers ingezameld en door PreZero verwerkt. Dit geldt ook voor koffiedik van de Spar. De inzameling gaat zo goed dat we dit uitbreiden naar andere gebouwen en overige horeca/retail.