Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Campusplein

In het najaar van 2023 starten we met een groene metamorfose van het campusplein. De werkzaamheden duren tot en met het najaar van 2024.

Interactief overzicht van de metamorfose

Vernieuwing campusplein

In het collegejaar 2023-2024 ben je getuige van een metamorfose: het middengebied van het campusplein wordt vernieuwd en groener. Eerder al zijn de entrees aangepakt en het bordes bij het Hoofdgebouw, maar vanaf dit najaar tot het najaar van 2024 gaat ook de rest van het plein gefaseerd op de schop.

We verplaatsen een aantal bomen van hun huidige plek naar een andere plek op het plein. De trompetboom die in januari al is verplaats, is daar een goed voorbeeld van. Die is goed aangeslagen. In augustus kan je vlakbij deze boom gezellig zitten en in de glazen container zien hoe groen de campus wordt. 

Fases vernieuwing campusplein

We vernieuwen het campusplein in 4 fasen. De werkzaamheden duren iets meer dan een jaar. De start is in het najaar van 2023.

Toegankelijkheid van campusplein tijdens verbouwing

Fases vernieuwing campusplein

Bruisend hart

Het campusplein is het bruisend hart van de campus. Het heeft een stedelijke, maar groene uitstraling en het nodigt uit om te ontmoeten en te ontspannen. Een buiten-huiskamer waar je op één van de terrassen of bankjes kunt werken of vergaderen met een kop koffie van bijvoorbeeld Doppio, The Basket of de SPAR en vanaf de zomer van 2023 bij The Living. Op de VU Campus vind je restaurants en cafés, een sportcentrum en culturele activiteiten bij Rialto en cultuurcentrum Griffioen.

Ontmoeten op de duurzame campus

Ontmoeting is een sleutelbegrip bij de ontwikkeling van de campus. De VU campus faciliteert georganiseerde en spontane ontmoetingen tussen medewerkers, studenten en bezoekers. Daarnaast streven we naar een zo duurzaam mogelijke campus. Met de vernieuwing is de ambitie om 20 tot 30% meer groenvoorzieningen op het campusplein te realiseren. Dit gebeurt door het planten van meer gras en bomen. Bij de herinrichting van het campusplein hergebruiken we een beperkt aantal bomen die al elders op de campus staan. 

Groene campus

Door minder stenen en meer groen is het een aangename plek om te verblijven. Het groen, in de vorm van verschillende bomen, vaste planten en gras, is niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de biodiversiteit en het zorgt voor een beter microklimaat vooral in de hete zomers. Bovendien vangt het meer water op bij grote hoeveelheden neerslag.

De verschillende groene daken op de campus dragen daar ook aan bij. Het groene dak op het Nieuwe Universiteitsgebouw staat zomers volop in bloei en trekt veel insecten en vogels aan. Zo zijn de langkopsmaragdgroefbij, gekraagde roodstaart, klavers, ratelaar, klaproos, en verschillende soorten hommels en vlinders gesignaleerd. Het dak op het Hoofdgebouw is een daktuin, maar er is ook een ‘living lab’ voor onderzoekers.

Door het plein te vergroenen en goede waterbeheersystemen aan te leggen spelen we in op de binnenstedelijke opwarming (hete zomers) en creëren we een lokaal een aangenaam microklimaat. Met minder stenen en meer groen wordt het een aangename plek om te verblijven. 

Autoluw verblijfsgebied

De campus blijft een autoluw gebied door loopstromen en logistieke bewegingen helder te ordenen en gemotoriseerd verkeer zoveel mogelijk van het plein te weren. Parkeren van auto’s en fietsen vindt ondergronds plaats in parkeergarages. De parkeergarage biedt plaats aan zo’n 600 auto’s en 1.600 fietsen.