Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Aurora netwerk

Het Aurora netwerk helpt Europese universiteiten om een diverse studentenpopulatie te voorzien van de vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om als sociale ondernemers en innovators bij te dragen aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.

Het Aurora netwerk is opgericht in 2016 als een consortium van 9 hoog aangeschreven, onderzoeksintensieve universiteiten in de EU, die zich inzetten voor de sociale impact en betrokkenheid bij de gemeenschappen.

Met de goedkeuring van een Aurora European Universities Alliance door de Europese Commissie, werden de gezamenlijke activiteiten in de zomer van 2020 naar een nieuw niveau getild.

Heb je nog vragen of wil je een bijdrage leveren, neem dan contact op met e.m.paques@vu.nl

Onderaan deze pagina vind je ook verhalen van studenten die meededen aan Aurora-evenementen.

Ben je student aan de VU en wil je een Aurora-cursus in het buitenland volgen aan een van onze partneruniversiteiten? Kijk dan op deze webpagina voor meer informatie en instructies over hoe je je kunt aanmelden.

Indien je een student bent van een instelling binnen het Aurora netwerk, kun je een select aantal vakken volgen aan de VU. Voor meer informatie kun je een bericht sturen naar shortmobility@vu.nl.

Gerelateerde nieuwsartikelen over Aurora zijn te vinden in het nieuwsoverzicht.

Kom meer te weten over Aurora

Aurora vormt een consortium van onderzoeksintensieve universiteiten. Deze universiteiten zetten zich in om academische excellentie te matchen met maatschappelijke betrokkenheid en impact. Het consortium is oorspronkelijk opgericht in 2016 en gelanceerd hier aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Binnen Aurora omarmen we vier kernthema's, die in deze video ook worden aangehaald.

Leden en partners

 • Aurora universiteiten

  Universiteit IJsland

  Universiteit IJsland is opgericht in 1911 en ligt in het hart van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Zowel méér onderzoek als het opleiden van jonge mensen staat hoog in het vaandel van de universiteit. De studenten van Universiteit IJsland worden voorbereid om een actieve rol te spelen in de maatschappij en zo hun stempel te drukken op de internationale gemeenschap. Een belangrijke factor hierin is een dynamische en intensieve samenwerking met gespecialiseerde onderzoeksinstellingen.

  Universität Duisburg-Essen

  Universiteit Duisburg-Essen (UDE) ligt in het hart van het Ruhrgebied en heeft dezelfde kenmerken: dynamisch, ambitieus en continue in verandering. De universiteit heeft elf faculteiten en vier interdisciplinaire onderzoekclusters: Nanowetenschappen, Biomedische wetenschappen, Urban Systems en transformatie van de hedendaagse samenleving. Universiteit Duisburg-Essen ziet verbinding van onderzoek en onderwijs als de manier om het delen van kennis en ideeën te stimuleren. UDE streeft naar diversiteit en is een groot voorstander van uitwisseling en samenwerking: regionaal, in de Universiteit Alliance Ruhr, maar ook mondiaal in het Aurora netwerk en met meer dan 250 Erasmus partneruniversiteiten.

  Università degli Studi di Napoli Federico II

  Opgericht door de keizer van het Heilige Roomse Rijk Frederick II in 1224, is de Università degli Studi di Napoli Federico II 's werelds oudste door de staat ondersteunde instelling voor hoger onderwijs en onderzoek. De universiteit is gevestigd in Napels en is geworteld in een uitdagende en levendige sociaal-economische context en wil Zuid-Italië verbinden met de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap.

  Universitat Rovira i Virgili

  De Universitat Rovira i Virgili (URV) werd in 1991 opgericht door het parlement van Catalonië. Vanaf de allereerste dag was het doel van de universiteit duidelijk: kennis ten dienste stellen van de samenleving om zo bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkeling van de omgeving, die geleidelijk verandert in de tijd.

  Universität Innsbruck

  Universität Innsbruck, opgericht in 1669, is de grootste onderzoeks- en onderwijsinstelling in het westen van Oostenrijk, met meer dan 27.000 studenten en 5.000 personeelsleden en docenten. Universität Innsbruck ligt in het hart van de Alpen en is een onderzoeksuniversiteit met zestien faculteiten en 81 afdelingen. De onderzoeksactiviteiten worden georganiseerd in zes belangrijke onderzoeksgebieden, namelijk natuurkunde, berggebieden, culturele ontmoetingen - culturele conflicten, wetenschappelijke informatica, moleculaire biowetenschappen en digitale wetenschappen.

  Palacký University Olomouc

  Palacký University Olomouc is de oudste universiteit in Moravië en de op een na oudste in de Tsjechische Republiek. Het werd in 1573 opgericht als een openbare universiteit onder leiding van de jezuïetenorde in Olomouc, in die tijd de hoofdstad van Moravië en de zetel van het episcopaat. 

  Copenhagen Business School

  Copenhagen Business School (CBS) werd opgericht in 1917. Tegenwoordig is CBS met 20.000 studenten en 1.500 medewerkers een van de grootste business schools in Europa en een van de 8 Deense universiteiten.

  Université Paris-Est Créteil

  Met 14 faculteiten, scholen en instituten, 1 observatorium en 33 onderzoekslaboratoria is de Université Paris-Est Créteil sinds 1970 actief op alle kennisgebieden. Als belangrijke speler in de verspreiding van academische, wetenschappelijke en technologische kennis, biedt de universiteit meer dan 350 opleidingen in alle disciplines en niveaus.

  Universiteit van Minnesota

  De Universiteit van Minnesota is het eerste Auroralid buiten Europa. De Universiteit van Minnesota, opgericht in 1851, is een van de grootste en meest uitgebreide onderzoeksuniversiteiten ter wereld. Het is een van de slechts vijf campussen in de Verenigde Staten met faculteiten voor techniek, geneeskunde, rechten, diergeneeskunde en landbouw. De Universiteit van Minnesota is de 14e meest actieve openbare onderzoeksuniversiteit in de VS met meer dan 1 miljard dollar aan jaarlijkse onderzoeksuitgaven. Op alle vijf de campussen samen heeft de universiteit bijna 70.000 studenten, waaronder 5.400 internationale studenten.

 • Geassocieerde partners

  University of Tetova

  De Staatsuniversiteit van Tetova is een openbare universiteit in Noord-Macedonië. De universiteit werd op 17 december 1994 opgericht als eerste Albaneestalige instelling voor hoger onderwijs in Macedonië, maar werd pas in januari 2004 door de nationale regering erkend als staatsuniversiteit. Cursussen en colleges worden gegeven in het Albanees, Macedonisch en Engels. 

  V.N. Karazin National University Kharkiv

  De Kharkiv Universiteit of Karazin Universiteit, of officieel V. N. Karazin Kharkiv National University, is een van de belangrijkste universiteiten in Oekraïne. Het werd in 1804 opgericht door de inspanningen van Vasilij Karazin en werd de tweede oudste universiteit in het moderne Oekraïne.

  South-West University Neofit Rilski

  De zuidwestelijke universiteit "Neofit Rilski" is een universiteit in Blagoevgrad, Bulgarije. De universiteit werd opgericht in 1975, in eerste instantie als onderdeel van de Universiteit van Sofia. De beschermheer  is de patriarch van het nieuwe Bulgaarse onderwijs Neofit Rilski (Neofiet van Rila). 

  Pavol Jozef Šafárik University Košice

  De Pavol Jozef Šafárik Universiteit in Košice is een universiteit in Košice, Slowakije. Zij werd opgericht in 1959 en is georganiseerd in vijf faculteiten. De universiteit is genoemd naar Pavel Jozef Šafárik, een 19e-eeuwse Slowaakse filoloog, dichter en historicus.

Kernthema's

 • 1. Diversiteit en Betrokkenheid

  De visie van het Aurora netwerk is om:

  • Gelijke kansen te creëren voor medewerkers en studenten op Aurora universiteiten 
  • Een werk- en leeromgeving te creëren op universiteiten waar diversiteit gewaarborgd wordt
  • Creativiteit te stimuleren door middel van diversiteit in het onderwijs.
 • 2. Maatschappelijke relevantie en impact van onderzoek

  Het tweede speerpunt van Aurora is de maatschappelijke relevantie van hoogwaardig onderzoek. De aangesloten universiteiten willen maatstaven en indicatoren ontwikkelen voor zulk maatschappelijk relevant onderzoek. Daarmee willen ze meer exclusief-academische statistieken niet zozeer vervangen, als wel aanvullen. Op deze manier kan de maatschappelijke invloed en relevantie van onderzoek verbeterd worden, zonder af te doen aan de kwaliteit van het onderzoek. 

 • 3. Studenten

  Aurora hecht grote waarde aan de betrokkenheid van studenten, zowel voor de individuele universiteiten als voor het netwerk in het geheel. Het is belangrijk om studenten te betrekken bij activiteiten die buiten het onderwijscurriculum vallen. Dit doet Aurora door studenten, die actief zijn in allerlei onderwijs- en campus-gerelateerde activiteiten, met elkaar in contact te brengen (sociaal, cultureel, sportief, campus diensten, carrière ondersteuning, alumni).

 • 4. Innovatie in onderwijs

  Aurora kan haar aangesloten universiteiten vooral verder helpen op het gebied van onderwijsinnovatie. Daarbij gaat het niet alleen om de digitalisering van het onderwijs, maar ook om vakinhoudelijke innovatie en het concreter invullen van niet-vakgebonden leeruitkomsten. 

Ervaringen van studenten

Contact

Aurora staat onder leiding van onderstaande personen. Voor vragen zie de contactinformatie rechts.

Ramon Puras
Secretary-General

Sabine Sainte-Rose
Programmadirecteur Aurora network
sabine.sr@aurora-network.global

Contactpersoon

 • Stephanie Kernwein Thrane
 • Aurora-mogelijkheden voor promovendi
 • s.k.thrane@vu.nl