Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Aurora

De Aurora Alliance helpt Europese universiteiten om een diverse studentenpopulatie te voorzien van de vaardigheden en mentaliteit die nodig zijn om als sociale ondernemers en innovators bij te dragen aan het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen.

De Aurora Alliance is ontstaan uit het reeds gevestigde Aurora Universities Network, opgericht in 2016 als een consortium van 9 hoog aangeschreven, onderzoeksintensieve universiteiten in de EU, die zich inzetten voor de sociale impact en betrokkenheid bij de gemeenschappen.

Met de goedkeuring van een Aurora European Universities Alliance door de Europese Commissie, werden de gezamenlijke activiteiten in de zomer van 2020 naar een nieuw niveau getild.

Heb je nog vragen of wil je een bijdrage leveren, neem dan contact op met e.m.paques@vu.nl

Kom meer te weten over Aurora

Aurora vormt een consortium van onderzoeksintensieve universiteiten. Deze universiteiten zetten zich in om academische excellentie te matchen met maatschappelijke betrokkenheid en impact. Het consortium is oorspronkelijk opgericht in 2016 en gelanceerd hier aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Binnen Aurora omarmen we vier kernthema's, die in deze video ook worden aangehaald.

Partners

 • Universiteit IJsland

  Universiteit IJsland is opgericht in 1911 en ligt in het hart van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Zowel méér onderzoek als het opleiden van jonge mensen staat hoog in het vaandel van de universiteit. De studenten van Universiteit IJsland worden voorbereid om een actieve rol te spelen in de maatschappij en zo hun stempel te drukken op de internationale gemeenschap. Een belangrijke factor hierin is een dynamische en intensieve samenwerking met gespecialiseerde onderzoeksinstellingen. 

  De Universiteit van IJsland is lid van zowel het Aurora Netwerk als de Aurora Alliance.

 • University of East Anglia (UEA)

  De Universiteit van East Anglia (UEA) is gefocust op onderzoek en heeft 15.000 studenten waarvan 25 procent internationaal. Specialisaties variëren van milieu- en klimaatverandering tot gezondheid en voeding, gezinsproblemen en jeugdbeleid, economie en bedrijfskunde en creatief schrijven. De interdisciplinaire aanpak en het internationale bereik van het onderzoek helpen de UEA zich te richten op belangrijke onderzoeksvragen. Op deze manier zet de UEA zich in om een verschil maken in de wereld. 

  De Universiteit van East Anglia is lid van zowel het Aurora Netwerk als de Aurora Alliance.

 • Universitat Rovira i Virgili

  De Universitat Rovira i Virgili (URV) werd in 1991 opgericht door het parlement van Catalonië. Vanaf de allereerste dag was het doel van de universiteit duidelijk: kennis ten dienste stellen van de samenleving om zo bij te dragen aan de sociale en economische ontwikkeling van de omgeving, die geleidelijk verandert in de tijd.

  De Universitat Rovia i Virgili is lid van zowel het Aurora Netwerk als de Aurora Alliance.

 • Universität of Duisburg-Essen

  Universiteit Duisburg-Essen (UDE) ligt in het hart van het Ruhrgebied en heeft dezelfde kenmerken: dynamisch, ambitieus en continue in verandering. De universiteit heeft elf faculteiten en vier interdisciplinaire onderzoekclusters: Nanowetenschappen, Biomedische wetenschappen, Urban Systems en transformatie van de hedendaagse samenleving. Universiteit Duisburg-Essen ziet verbinding van onderzoek en onderwijs als de manier om het delen van kennis en ideeën te stimuleren. UDE streeft naar diversiteit en is een groot voorstander van uitwisseling en samenwerking: regionaal, in de Universiteit Alliance Ruhr, maar ook mondiaal in het Aurora netwerk en met meer dan 250 Erasmus partneruniversiteiten.  

  De Universität of Duisburg-Essen is lid van zowel het Aurora Netwerk als de Aurora Alliance.

 • Universität Innsbruck

  Universität Innsbruck, opgericht in 1669, is de grootste onderzoeks- en onderwijsinstelling in het westen van Oostenrijk, met meer dan 27.000 studenten en 5.000 personeelsleden en docenten. Universität Innsbruck ligt in het hart van de Alpen en is een onderzoeksuniversiteit met zestien faculteiten en 81 afdelingen. De onderzoeksactiviteiten worden georganiseerd in zes belangrijke onderzoeksgebieden, namelijk natuurkunde, berggebieden, culturele ontmoetingen - culturele conflicten, wetenschappelijke informatica, moleculaire biowetenschappen en digitale wetenschappen.

  De Universität Innsbruck is lid van zowel het Aurora Netwerk als de Aurora Alliance.

 • Universiteit Federico II

  Opgericht door de keizer van het Heilige Roomse Rijk Frederick II in 1224, is de Universiteit Federico II 's werelds oudste door de staat ondersteunde instelling voor hoger onderwijs en onderzoek. De universiteit is gevestigd in Napels en is geworteld in een uitdagende en levendige sociaal-economische context en wil Zuid-Italië verbinden met de wereldwijde wetenschappelijke gemeenschap.

  De Universität Innsbruck is lid van zowel het Aurora Netwerk als de Aurora Alliance.

 • Univerzita Palackého v Olomouci

  Univerzita Palackého v Olomouci is de oudste universiteit in Moravië en de op een na oudste in de Tsjechische Republiek. Het werd in 1573 opgericht als een openbare universiteit onder leiding van de jezuïetenorde in Olomouc, in die tijd de hoofdstad van Moravië en de zetel van het episcopaat. 

  Univerzita Palackého v Olomouci is lid van de Aurora Alliance.

 • Copenhagen Business School

  Copenhagen Business School (CBS) werd opgericht in 1917. Tegenwoordig is CBS met 20.000 studenten en 1.500 medewerkers een van de grootste business schools in Europa en een van de 8 Deense universiteiten.

  Copenhagen Business School is lid van de Aurora Alliance.

 • Universiteit van Aberdeen

  De Universiteit van Aberdeen, opgericht in 1495, is de op vier na oudste universiteit in het Verenigd Koninkrijk en wordt consequent gerangschikt als een van 's werelds meest toonaangevende universiteiten. Met studenten en medewerkers die 120 nationaliteiten bestrijken, heeft de University of Aberdeen een mondiaal perspectief en bereik, en werd in 2016 door Times Higher Education gerangschikt in de top 40 van 's werelds 200 'meest internationale universiteiten', waarmee het de op een na hoogste Schotse universiteit is die werd opgenomen in de ranglijst.

  De Universiteit van Aberdeen is lid van het Aurora Netwerk.

 • Université Grenoble-Alpes

  De Université Grenoble-Alpes, een openbare universiteit die hoogwaardige opleidingen biedt in alle disciplines, bevindt zich in Grenoble: een centrum van innovatie in de Franse Alpen. De universiteit is met name sterk in de wetenschappen en technologie, en heeft een aantal innovatieve masterprogramma's ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van de huidige arbeidsmarkt: programma's in internationaal zakendoen, nieuwe technologieën, economische ontwikkeling en internationaal recht en mensenrechten bereiden studenten voor op de uitdagingen van een steeds meer geglobaliseerde wereld.

  De Université Grenoble-Alpes is lid van het Aurora Netwerk.

Kernthema's

 • 1. Diversiteit en Betrokkenheid

  De visie van het Aurora netwerk is om:

  • Gelijke kansen te creëren voor medewerkers en studenten op Aurora universiteiten 
  • Een werk- en leeromgeving te creëren op universiteiten waar diversiteit gewaarborgd wordt
  • Creativiteit te stimuleren door middel van diversiteit in het onderwijs.
 • 2. Maatschappelijke relevantie en impact van onderzoek

  Het tweede speerpunt van Aurora is de maatschappelijke relevantie van hoogwaardig onderzoek. De aangesloten universiteiten willen maatstaven en indicatoren ontwikkelen voor zulk maatschappelijk relevant onderzoek. Daarmee willen ze meer exclusief-academische statistieken niet zozeer vervangen, als wel aanvullen. Op deze manier kan de maatschappelijke invloed en relevantie van onderzoek verbeterd worden, zonder af te doen aan de kwaliteit van het onderzoek. 

 • 3. Studenten

  Aurora hecht grote waarde aan de betrokkenheid van studenten, zowel voor de individuele universiteiten als voor het netwerk in het geheel. Het is belangrijk om studenten te betrekken bij activiteiten die buiten het onderwijscurriculum vallen. Dit doet Aurora door studenten, die actief zijn in allerlei onderwijs- en campus-gerelateerde activiteiten, met elkaar in contact te brengen (sociaal, cultureel, sportief, campus diensten, carrière ondersteuning, alumni).

 • 4. Innovatie in onderwijs

  Aurora kan haar aangesloten universiteiten vooral verder helpen op het gebied van onderwijsinnovatie. Daarbij gaat het niet alleen om de digitalisering van het onderwijs, maar ook om vakinhoudelijke innovatie en het concreter invullen van niet-vakgebonden leeruitkomsten. 

Contact

Aurora staat onder leiding van onderstaande personen. Voor vragen zie de contactinformatie rechts.

Anne-May Janssen
Secretary General Aurora Netwerk
a.m.j.p.janssen@vu.nl

Sabine Sainte-Rose
Programmadirecteur Aurora Alliance
sabine.sr@aurora-network.global

Contactpersoon