Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Genetische modificatie, de techniek van kiembaanmodificatie en de gevolgen voor het nieuwe leven.

In samenwerking met Trouw en VUmc biedt de faculteit Religie en Theologie van de Vrije Universiteit een korte publiekscursus over genetische modificatie, de techniek van kiembaanmodificatie en de gevolgen voor het nieuwe leven genaamd ‘Knippen en plakken aan de volgende generatie’.

Deze cursus bieden we momenteel niet aan. Neem contact op met Miranda van Holland voor alle mogelijkheden.

In een tijd waarin technieken als CRISPR-Cas het mogelijk maken om de ‘foutjes’ in het menselijk genoom te repareren en daarmee iemands DNA permanent te veranderen moet het gesprek over de menselijke genetische identiteit opnieuw gevoerd worden. Want is de identiteit van een individu hetzelfde als diens genetische identiteit? Identiteit wordt immers steeds meer een fluïde begrip waarbij de vraag zich voordoet in hoeverre de genetische structuur als identiteitsbepalend wordt ervaren.
Religies stellen vragen over het streven naar perfectie, naar de waardigheid van leven dat getekend is door ziekte, naar solidariteit met diegenen die niet in staat zijn keuzen te maken. Maar welke rol spelen religie en levensbeschouwing in de discussie over genetica en de genetische identiteit?
Blokkeert religie het gesprek over genetica en de oorsprong van leven of kan zijn hierin ook een andere rol spelen? En hoe kun je vanuit een theologisch en levensbeschouwelijk perspectief over deze zaken nadenken? 

Aanleiding voor deze cursus

Medici van het VUmc en theologen van de Vrije Universiteit hebben de handen in een geslagen om te onderzoeken waar de morele, sociale en politieke vraagstukken in de discussie rond CRISPR/cas en genetica liggen en hoe die adequaat in kaart kunnen worden gebracht. Hierachter ligt de wens om het publieksdebat over CRISPR/cas (kiembaanmodificatie of human germline gene editing) verder op gang te brengen en om bij te dragen aan progressie op het gebied van wetgeving.
Uniek aan deze cursus is de wijsgeringe, theologische en ethische benadering van het onderwerp. Deze cursus gaat dus niet alleen over een medisch onderwerp maar ook over de sociale, morele, levensbeschouwelijke en economische gevolgen komen ruimschoots aan bod.

Meer weten over dit onderwerp? Volg op social media de hashtags #DNADialoogNuAangaan #CRISPRbaby

Programma

Deze cursus werd verzorgd in het Amsterdam UMC, locatie VUmc aan De Boelelaan in Amsterdam, gedurende een tweetal bijeenkomsten. Beide bijeenkomsten bestonden uit een drietal onderdelen en werden afgesloten met ruimte voor vragen en discussie. 

Bijeenkomst 1

  • Hanne Meijers-Heijboer geeft een heldere uitleg van medisch technische begrippen als DNA, CRISPR, risico allelen, PGD en overervingspatronen.
  • Matthias Smalbrugge zet enkele mensmodellen uiteen en neemt toehoorders mee door de geschiedenis waarin gedurende verschillende periodes zeer divers over de menselijke identiteit, over perfectie en de waarde van menselijk leven werd gedacht. 
  • Martina Cornel zoomt in op de maatschappelijke discussie en de huidige wet- en regelgeving rond kiembaanmodificatie en het kweken van menselijke embryo’s.

Bijeenkomst 2

  • Hanne Meijers-Heijboer zoomt in op de menselijke evolutie en chimeren, de ontwikkeling van embryo’s maar ook naar het gebruik van dieren in de medische wereld.
  • Martina Cornel bespreekt een aantal van de maatschappelijke knelpunten rond kiembaanmodificatie, zoals economische aspecten en waar de grens te trekken tussen medisch nuttig en ontoelaatbaar. 
  • Matthias Smalbrugge behandelt de morele aspecten en vraagstukken die zich voordoen in de discussie rond kiembaanmodificatie en toont hoe vanuit een theologisch en levensbeschouwelijk perspectief over deze zaken kan worden nagedacht.

Docenten

Hanne Meijers-Heijboer, Hoogleraar Klinische Genetica bij AMC-UvA
Hanne Meijers-Heijboer is klinisch geneticus met als specialisatie genetisch onderzoek naar erfelijke kanker. Sinds 2006 is zij hoogleraar Klinische Genetica aan VUmc en sinds 2011 is ze hoofd van de afdeling Klinische Genetica aan VUmc en AMC.
 
Martina Cornel, Hoogleraar Community Genetics & Public Health Genomics bij VUmc
Martina Cornel is sinds 2001 werkzaam bij VUmc en heeft haar opleiding Geneeskunde in Groningen gevolgd. Martina Cornel geeft leiding aan een onderzoeksgroep die zich met grootschalige toepassingen van genetica bezighoudt, zoals screening tijdens de zwangerschap en bij baby’s.

Matthias Smalbrugge, Hoogleraar Europese Cultuur en Christendom aan de VU
In opdracht van de faculteit richtte hij in 2016 het Europese netwerk EARS op, de European Academy on Religion and Society, een netwerk van 19 theologische faculteiten in 12 Europese landen. Zijn belangrijkste publicaties liggen op het vlak van image, memory en self-fashioning.

Kosten

Kosten voor deze VU-Academy bedragen €99,00. Trouw lezers profiteren van het gereduceerde tarief van €89,00.

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met cursussen.frt@vu.nl