Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Sta vooraan in de communicatierevolutie

Communicatiewetenschap

Binnen de afdeling Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam staat de rol centraal die media en communicatietechnologieën spelen in de verhoudingen tussen mensen onderling, tussen mensen en organisaties, en tussen mens en maatschappij.

Het onderzoek van de afdeling kenmerkt zich door het gebruik van geavanceerde onderzoeksmethoden en technologie, waarbij de medewerkers nauw samenwerken met zowel andere wetenschappers binnen de Faculteit der Sociale Wetenschappen als met onderzoekers uit andere wetenschappelijke disciplines zoals informatica, linguïstiek, en psychologie.

De medewerkers van de afdeling staan internationaal hoog aangeschreven, hetgeen tot uiting komt in publicaties in leidende tijdschriften binnen zowel de eigen discipline als gerelateerde vakgebieden.

De inzichten uit het wetenschappelijke onderzoek van de afdeling vinden in toenemende mate hun weg in toepassingsgebieden zoals sociale robotica, gedragsbeïnvloeding via apps, en de aanwezigheid van organisaties op sociale media. Deze inzichten spelen ook een belangrijke rol in het onderwijs dat door de afdeling wordt verzorgd. In dit onderwijs leren studenten om vanuit een wetenschappelijke invalshoek communicatieprocessen te bestuderen. Studenten leren niet alleen om wetenschappelijk kennis toe te passen, maar ook om wetenschappelijk onderzoek te verrichten naar communicatieprocessen. Het onderwijs van de afdeling heeft tal van alumni afgeleverd die zich vanuit verschillende functies bezighouden met communicatieprocessen van organisaties in de private en publieke sector.

Onderzoek

De afdeling Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam is een innovatieve en internationaal zichtbare onderzoeksgroep die bijdraagt aan kennis en theorieontwikkeling binnen het vakgebied door het doen van zowel fundamenteel onderzoek als maatschappelijk relevant toegepast onderzoek.

Lees hier meer over ons onderzoek.

Over de afdeling

Universitair docent Philipp Masur, universitair hoofddocent Mariken van der Velden en hoogleraar Tilo Hartmann vertellen in deze video hoe het is om op de afdeling Communicatiewetenschap te werken.

Onze vacatures zijn te vinden op de vacaturesite van de Vrije Universiteit.

Je kunt ons ook volgen op X.

Uitgelicht: vrijheid van meningsuiting in de digitale samenleving

"Voor het eerst in de geschiedenis hebben we slechts een handvol particuliere bedrijven die een groot deel van de online omgeving reguleren." Communicatiewetenschapper Andreu Casas onderzoekt wat daarvan de gevolgen zijn. Hij houdt zich bezig met vrijheid van meningsuiting en censuur in de digitale samenleving, politieke communicatie, openbare beleidsprocessen en computationele methoden. 

Meer over

Wil je meer weten over onze afdeling?

Neem gerust contact op met ons afdelingssecretariaat

Stage aanbieden? Gebruik dit formulier.

Postadres Afdeling Communicatiewetenschap:
Vrije Universiteit Amsterdam, Faculteit der Sociale Wetenschappen Afdeling Communicatiewetenschap
De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Contactpersoon

Sylvia Gielink
Margriet Schager