Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Visa, huisvesting & oriëntatie

Wat moet je regelen als je uit het buitenland komt?

Informatie voor internationale of bezoekende promovendi.

Visa, huisvesting en oriëntatie

 • Visa en immigratie

  Het International Office helpt graag bij het regelen van visum- en immigratieformaliteiten voor internationale promovendi of bezoekende promovendi.

  Aangezien de procedures voor buitenlandse nationaliteiten vrij lang kunnen duren, wil het International Office de aanvraag ten minste twee maanden voor de beoogde startdatum in VUnet ontvangen. 

  Hoe kun je dit regelen?
  De eerste stap in het proces is het initiëren van de gastvrijheidsovereenkomst of het arbeidscontract in VUnet. Je begeleider moet dit voor je doen. Afhankelijk van uw nationaliteit en periode neemt het International Office contact met u op met informatie over de immigratieprocedure die op de situatie van toepassing is (in de vorm van de aanbiedingsbrief). Indien nodig vraagt het International Office de benodigde vergunningen aan. Houd er rekening mee dat u pas met uw onderzoeksactiviteiten kunt beginnen als de respectieve autoriteiten de vergunningen hebben afgegeven.

  Europese Unie en EER-burgers
  Voor deze groep zijn geen vergunningen nodig.

  Kort verblijf van maximaal 90 dagen
  Promovendi die niet langer dan 90 dagen in Nederland verblijven hebben geen verblijfsvergunning nodig. Afhankelijk van hun nationaliteit mogen zij hier op hun paspoort verblijven of moeten zij een visum voor kort verblijf aanvragen bij de Nederlandse vertegenwoordiging in hun thuisland. Helaas moet een visum voor kort verblijf door de vreemdeling worden geregeld; het International Office kan hierbij niet helpen. In veel gevallen is ook een werkvergunning nodig, maar ook hier zijn weer enkele uitzonderingen. Het International Office zal daarom de aanvraag beoordelen en advies geven.

  Lang verblijf van meer dan 90 dagen.
  Voor promovendi met een niet-EU nationaliteit is doorgaans een Nederlandse verblijfsvergunning vereist. Afhankelijk van de nationaliteit kan de persoon een inreisvisum en verblijfsvergunning nodig hebben of alleen een verblijfsvergunning. Meestal is in het type vergunning dat wij moeten aanvragen ook een werkvergunningvrijstelling opgenomen. Het International Office vraagt het benodigde visum en/of de vereiste verblijfsvergunning aan.

  Vragen/contact
  Voor vragen kunt u contact opnemen (houd er rekening mee dat u uw visum pas kunt regelen nadat uw begeleider de toelatingsprocedure heeft gestart): immigration@vu.nl.

 • Huisvesting

  VU Amsterdam biedt onderdak aan internationale en bezoekende promovendi en hun gezinnen.

  Zodra je begeleider van de VU Amsterdam je als internationale promovendus heeft ingeschreven, of als je een bezoekende promovendus bent, ontvang je een aanbiedingsbrief in de vorm van een e-mail. Hierin wordt uitgelegd hoe je je kunt aanmelden via ons International Office. Als je deze aanbiedingsbrief niet per e-mail ontvangt, neem dan contact met ons op via accommodation@vu.nl en vraag het aanmeldingsformulier aan.

  *** Als u zelfstandig op zoek gaat naar een accommodatie, wees dan gewaarschuwd voor zwendel: doe nooit betalingen voordat u de kamer ziet en controleer of de sleutel echt de deur van uw appartement opent.

  Aangeboden accomodatie

  We hebben twee soorten accommodatie, een kort verblijf (tot een jaar) en een lang verblijf in een accomodatie voor promovendi voor de hele duur van je promotietraject (tot 5 jaar).
  Een voorbeeld van de prijsstelling van een accomodatie in Amsterdam:


  VU accomodatieVrije markt
  Kamer in gedeelde flatWe bieden geen gedeelde flats aan€500 - €900
  Studio eenpersoons€550 - €750€900 - €1500
  Studio tweepersoons€750 - €790€900 - €1800
  Gezinsflat€910 - €950 (alleen short stay)€1500 - €4000

  Accommodatie voor de lange termijn

  Er is een beperkt aantal studio's en kleine appartementen beschikbaar die kunnen worden gehuurd voor de volledige periode van het promotietraject met een maximum van 5 jaar. Dit type accommodatie betreft over het algemeen ongemeubileerde studio's met eigen voorzieningen. Meer informatie over de verschillende appartementen in PhD-housing (Engels). De huidige gemiddelde wachttijd voor dit type accommodatie is 18 maanden. Daarom wonen de meeste internationale promovendi eerst in onze Short Stay huisvesting.

  Short Stay huisvesting

  De meeste internationale en bezoekende promovendi wonen in onze Short Stay huisvesting. Afhankelijk van de beschikbaarheid kunnen we accommodatie in Short Stay huisvesting aanbieden voor een minimale periode van een maand en een maximale periode van een jaar. Dit type accommodatie betreft over het algemeen compleet ingerichte studio's met eigen voorzieningen. Meer informatie over de studio's in Short Stay housing (PDF).

  Voor meer informatie over accommodaties voor promovendi kun je terecht op onze linken Engelstalige website.

  Gezinsaccommodatie

  Wij bieden alleen Short Stay huisvesting voor gezinnen.
  Mocht u als gezin aankomen dan is het aan te raden om ook uw ogen open te houden voor alternatieve accommodatie. We hebben geen promovendihuisvesting beschikbaar voor gezinnen.

 • Cursussen Nederlandse taal

  Op de VU verzorgen we intensieve cursussen Nederlands voor studenten. Er zijn zowel dag- en avondcursussen en een cursus op zaterdag. Raadpleeg de NT2 website voor meer informatie over de aanmelding en de kosten. Voor promovendi is een verlaagd tarief mogelijk.
  Er is ook een Taalcentrum-VU dat zich richt op taaltraining, onderwijs en vertaling. Zij verzorgen taalcursussen voor verschillende talen en vertalingen van en naar elke taal.

 • Overbruggingsprogramma

  VU International Office organiseert een intensief tweeweeks online Overbruggingsprogramma om nieuwe (internationale en Nederlandse) promovendi beter voor te bereiden op hun promotietrajecten. Binnen het programma nemen hoogleraren deel van de Graduate School of Social Sciences, VU Bibliotheek en CIS-Center for International Cooperation.

  Het programma bestaat uit 4 modules die opleidingselementen bevatten met studiepunten. Het programma is gepland voor oktober 2020, duurt 2 weken (online) en promovendi kunnen maximaal 5,5 ECs verdienen. (zie hieronder) 

  Wanneer: 26 oktober - 6 november 2020
  Waar: online
  Wie: alle nieuwe en binnenkomende promovendi

  Module 1. Oriëntatiesessie1 (Inclusief Welkomstprogramma; Workshop navigeren in de Nederlandse Academia; VU Bibliotheek Onderzoek Data Management Training) (0,5 EC)

  Module 2. Soft Skills Module (1 EC)

  Module 3. Ontwikkeling van academische competenties (2 EC)

  Module 4. Academisch Engels Schrijven (2 EC) (inclusief individuele online sessies)

  Kosten programma:

  De kosten voor het overbruggingsprogramma bedragen 150 euro per EC per kandidaat voor deelname. Module 1 is gratis.

  Kortingen:
  Combinatie van 2 modules (of module 2,3,4): 150 euro korting.
  Combinatie van 3 modules (Module 2,3,4): 200 euro korting.
  Deelname aan het volledige programma: 750 euro. 

  (Let op: de kortingen zijn niet cumulatief).
  OPMERKING: Informeer via je begeleider en de betreffende graduate school naar de mogelijkheden van deelname en terugbetaling.