Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

Behaal je eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw havo/vwo

Universitaire Lerarenopleiding (ULO) voor zij-instromers

Sta je onbevoegd of onderbevoegd voor de klas en wil je een eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw van het havo/vwo behalen? Heb je al een eerstegraads lesbevoegdheid en wil je een tweede bevoegdheid voor een ander schoolvak halen? Of wil je het leraar worden direct combineren met een betaalde baan in het onderwijs?

Kies voor een maatwerk lerarenopleiding aan de VU en breng je kennis direct in de praktijk. De Universitaire Lerarenopleiding (ULO) leidt in één tot twee jaar op tot Leraar Voorbereidend Hoger Onderwijs. De VU stemt het opleidingstraject zoveel mogelijk af op jouw opleidingsbehoefte, aan de hand van een persoonlijk assessment. Zo zorgen we ervoor dat studie, werk en privé voor jou met elkaar te combineren zijn.

Voor:
• Onbevoegden: leraren die in het bezit zijn van een doctoraal- of masterdiploma dat toegang biedt tot het betreffende schoolvak én als onbevoegd docent aangesteld zijn op een school die voor hen de zij-instroomsubsidie willen aanvragen (of zicht hebben op een aanstelling). Als zij-instromer haal je in maximaal twee jaar een eerstegraads lesbevoegdheid voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs.

• Onderbevoegden: leraren die in het bezit van een tweedegraads bevoegdheid (of een eerstegraads bevoegdheid voor een ander schoolvak) en een doctoraal of masterdiploma dat verwant is aan het betreffende schoolvak. Omdat je als ‘instromer’ recht hebt op vrijstellingen, is het mogelijk voor een beperkt applicatietraject te kiezen als je niet direct vakinhoudelijk toelaatbaar bent. 

Training Ontdek Je Talent Als Docent
Ben je werkzaam buiten het onderwijs en overweeg je de overstap te maken naar leraar in het voortgezet onderwijs, maar wil je eerst weten of dit echt bij je past? Volg dan de driedaagse training 'Ontdek je talent als docent'. Bevalt het? De school die jou wil aannemen als onbevoegd leraar kan subsidie aanvragen voor de bekostiging van het zij-instroomtraject. Zie hiervoor ook de aanmeldprocedure onder Toelating.

Kijk hier voor de 10 pluspunten van onze Universitaire Lerarenopleiding.

Scholen krijgen subsidie voor zij-instromers

Snel navigeren website Universitaire lerarenopleidingen

Contact opnemen

Vragen over de Universitaire lerarenopleidingen? Ons telefonisch spreekuur is op maandag & woensdag van 10.00 - 12.00 uur via 020-5989210.

Of e-mail ons via lerarenopleidingen@vu.nl.