Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verdiep en verbreed je theologische kennis

Theologie en Religiewetenschappen: Predikantsopleiding

Klaar om te werken als predikant

Als je de opleiding hebt voltooid, ben je master in de Theologie en Religiewetenschappen met de specialisatie Predikant. Je bent opgeleid tot academisch theoloog die is toegerust tot het ambt van predikant.

Om predikant te worden, meld je je aan bij je eigen kerkgenootschap. Ieder kerkgenootschap stelt eigen eisen aan de opleiding van hun predikant. Het is dus goed om je zo vroeg mogelijk te laten informeren over welke eisen dat zijn en welke opleiding daar het beste bij aansluit. Ook moet je namens de kerk een geschiktheidsprocedure volgen en/of een kerkelijk examen afleggen

Pieter van den Boogaard - Predikant

Pieter van den Boogaard is als predikant verbonden aan de Hersteld Hervormde Gemeente Ederveen. Als 12-jarige wist hij al in zijn hart dat hij theologie wilde studeren. Dat deed hij aan de VU. Zijn ervaring? "Het is goed dat je ook in aanraking komt met mensen uit andere kerkgenootschappen. Je staat toch voor dezelfde vragen, maakt dezelfde afwegingen, en maakt soms andere keuzes. Je bevraagt elkaar daarop en leert naar elkaar te luisteren."

Wat kun je doen na je Master?

Je gaat werken als predikant

De master is gericht op het predikantschap in de Doopsgezinde Broederschap of in de Hersteld Hervormde Kerk.

De arbeidsmarkt is gunstig voor studenten met de master van de predikantsopleiding op zak. Ondanks de krimpende kerken is er nog steeds werk voor een academisch opgeleide predikant, met name in deeltijdbetrekkingen. Ook zijn er functies in ziekenhuizen, verpleeginstellingen, justitiële instellingen en de krijgsmacht.

Career Services helpt jou om je voor te bereiden op de arbeidsmarkt via workshops en events. Zo kun jij als afgestudeerde professional een bewuste en passende beroepskeuze maken.

Je gaat doorstuderen

Over het algemeen zijn vervolgopleidingen niet noodzakelijk voor het predikantschap. Wie na deze master nog wil doorstuderen en zich verder wil specialiseren in onderzoek, kan de onderzoeksmaster Theology & Religious Studies (research) volgen. Ook kun je denken aan postacademisch onderwijs (permanente educatie).