Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De rol die taal speelt in communicatie

Communicatie- en Informatiewetenschappen (pre-master)

Wil jij weten welke rol taal speelt in cognitie en communicatie? En onderzoek doen naar taalgebruik?

Als je niet aan de toelatingseisen van de master Communicatie- en Informatiewetenschappen voldoet, maar wel geïnteresseerd bent in deze vragen, dan is de pre-master Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de VU Amsterdam echt iets voor jou.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan

 • Ik heb een Nederlandse hbo-bachelor

  Als je niet voldoet aan de vooropleidingseisen, dan kun je tot de masteropleiding Communicatie- en informatiewetenschappen (CIW) worden toegelaten nadat je de pre-master CIW met succes hebt afgerond. Voorwaarde is wel dat je hbo-vooropleiding voldoende aansluit bij de master CIW.

  Heb je een hbo-diploma in de richting van Taal en Communicatie (Communicatie, Redactie, Journalistiek, Talen, International Business and Languages etc.)? Dan kom je in aanmerking voor toelating tot de pre-master. Je kunt uitsluitend in september starten met een pre-master.

  Specifieke toelatingseisen specialisatie Journalistiek

  Heb je een hbo-bachelor Journalistiek of een andere hbo-opleiding met voldoende training in journalistieke vaardigheden gevolgd? Dan kom je in aanmerking voor de pre-master Journalistiek. De Toelatingscommissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen bepaalt of je wordt toegelaten. Volg je momenteel een bachelor aan de universiteit of een hbo-opleiding Journalistiek, en wil je daarna toegelaten worden tot de master Journalistiek, dan kun je tijdens je opleiding een opstapminor doen aan de VU. Inhoudelijke vragen omtrent de minor of pre-master? Stuur een mail naar Luuk Lagerwerf (l.lagerwerf@vu.nl).

 • Ik heb een Nederlandse wo-bachelor

  Ook als je een wo-bachelordiploma hebt is het mogelijk dat je pas wordt toegelaten tot het masterprogramma nadat je een (gedeeltelijk) pre-masterprogramma met succes hebt afgerond. Dat kan het geval zijn als je bacheloropleiding naar het oordeel van de Toelatingscommissie onvoldoende voorbereidt op de begintermen van het masterprogramma (zie de pagina Toelatingseisen en aanmelden). In dat geval krijg je van de Toelatingscommissie verdere instructies.

 • Aanmelden voor het pre-masterprogramma

  Voldoe je aan de toelatingseisen? Meld je dan aan voor het pre-masterprogramma.

  Je kunt je tot uiterlijk 1 juni aanmelden via Studielink voor de pre-master Communicatie- en informatiewetenschappen. Kies in Studielink eerst 'Bachelor of andere niet master opleidingen' en daarna de pre-master. 

  Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor je persoonlijke dashboard op VU.nl. Op VU.nl rond je je aanmelding af. Vul de juiste specialisatie in.

  In deze fase dien je de volgende documenten te uploaden:

  • cijferlijst (scan van origineel)
  • vakbeschrijvingen (m.n. voor de vakken in het vakgebied van de master, en op het gebied van algemene academische vaardigheden)
  • literatuurlijst (de belangrijkste literatuur die gebruikt is voor deze vakken)
  • CV
  • motivatiebrief (max. één A4 tje)

  Zorg er dus voor dat je deze al klaar hebt, wanneer je je aanmelding op VU.nl gaat afronden!

  Zodra er een toelatingsverklaring afgegeven wordt, ontvang je hier bericht over van Studielink. Deze toelatingsverklaring wordt afgegeven door de Toelatingscommissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

 • Aanmelden voor de opstapminor Journalistiek

  Volg je momenteel een bachelor aan de universiteit of een hbo-opleiding Journalistiek, en wil je daarna toegelaten worden tot de master Journalistiek, dan kun je de opstapminor Journalistiek aan de VU doen. 

  Wil je de opstapminor doen, neem dan contact op met Luuk Lagerwerf (l.lagerwerf@vu.nl). Je krijgt dan een individueel vakkenpakket voorgeschreven. Vervolgens meld je je aan als bijvakstudent bij de VU en geef je je op voor de voorgeschreven vakken. Houd er wel rekening mee dat veel opleidingen eisen dat je toestemming vraagt aan de examencommissie voor je aan een minor begint. Zoek dus eerst goed uit hoe de minorregeling er bij jouw opleiding uitziet.

  Volg je een andere hbo-opleiding dan de hbo-Journalistiek, dan kun je geen opstapminor doen. Je kunt eventueel wel na de afronding van je opleiding een pre-master volgen.

Heb je vragen?

Stel ze via e-mail: