Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De schakel tussen zakelijk en privé

De cruciale rol van het notariaat

Het masterprogramma zorgt ervoor dat jij je vormt tot een academisch jurist met sterke notariële kwaliteiten. Je bent in staat je academische kennis in te zetten binnen het werkveld, ook wanneer een probleem om een ‘out of the box’-oplossing vraagt.

De masteropleiding Notarieel Recht van de VU staat bekend om haar kleinschalige en persoonlijke onderwijs. Onderzoek en praktijk wordt verenigd in de docenten die onderwijs aanbieden in integratievakken en die daardoor de leerstukken uit de praktijk en uit verschillende bachelorvakken combineren.

Binnen je studie zijn er tal van mogelijkheden om je verder te verdiepen in het notariaat. Tijdens het schrijven van je scriptie kun je aandacht besteden aan een specifiek onderwerp binnen jouw interessegebied. Zo zijn er de afgelopen jaren scripties geschreven over diverse onderwerpen in het familierecht: bijvoorbeeld of de legitieme portie nog van deze tijd is, of de Europese erfrechtverklaring werkt zoals de wet deze heeft bedoeld en of de ongehuwd samenwonende toch niet ook voor de wet als gehuwden moeten worden behandeld.

Op het gebied van vastgoed zijn er ook allerlei onderwerpen te bedenken. Vragen als: moet timesharing als juridisch fenomeen opgenomen worden in het BW, moet de wetgever meer aandacht hebben voor de circulaire economie bij bouwprojecten, zijn erfgenamen van vastgoedbeleggingen beleggers of erfgenamen voor de belastingdienst in het kader van de erfbelasting?

Ook op het gebied van het ondernemingsrecht zijn veel vragen onderzocht, zoals: is de wetgever op de juiste weg bij de modernisering van de personenvennootschap, wordt de aansprakelijkheid van de commanditaire vennoot beïnvloed door recente jurisprudentie?

Ook komt een masterdiploma Notarieel Recht in moeilijke tijden van pas. Denk bijvoorbeeld aan het “skypetestament” (een testament dat wordt gepasseerd op afstand), waarvoor tijdens de coronacrisis aangepaste wetgeving is gemaakt. Dankzij je gedegen vooropleiding kun je analytisch redenerend vragen beantwoorden die betrekking hebben op de eventuele (on)geldigheid van zo’n “skypetestament”.

De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Research Talent Track

Zoek je nóg meer academische uitdaging en heb je interesse in onderzoek? Dan is de Research Talent Track iets voor jou. Het is een selectief programma bedoeld voor gemotiveerde en talentvolle masterstudenten die hun onderzoeksvaardigheden verder willen ontwikkelen en/of hun positie op de arbeidsmarkt willen versterken. Je leert en ervaart hoe wetenschappelijk onderzoek wordt verricht. Zo kom je er achter of een carrière in de wetenschap iets voor jou is en heb je betere kansen op de arbeidsmarkt. 

Meer informatie

Stagemogelijkheden

De opleiding Notarieel Recht kent geen verplichte stage. Wel word je gestimuleerd om stage te lopen, bij bijvoorbeeld een advocatenkantoor, het parket, de griffier van een rechtbank, een notariskantoor, de politie, een bedrijf of overheidsinstelling. Je kunt ook in het buitenland stage lopen. In het algemeen neem je zelf het initiatief voor een stage. De faculteit beschikt over een carrière platform, de Career Portal, waar stages, relevante juridische bijbanen en startersfuncties te vinden zijn. De stage vindt plaats onder verantwoordelijkheid van een begeleider vanuit de faculteit. De dagelijkse begeleiding wordt verzorgd door een begeleider van de organisatie of instelling.

Verander je toekomst met de studie Notarieel Recht

Verander je toekomst met de studie Notarieel Recht

Na de masteropleiding kun je verschillende kanten op. Ga jij aan de slag als advocaat? Wil je de wetenschap in? Of liever het bedrijfsleven? Het kan allemaal!

Ontdek je toekomstperspectief
Legitieme portie