Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

De rol van literaire teksten en beelden in de maatschappij

Heb je interesse in taal en communicatie? Dan is de studie Letterkunde iets voor jou.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan

 • Ik heb een Nederlandse wo-bachelor (VU-bachelordiploma, VU pre-master of bachelor bij een andere universiteit)

  Met een bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur of Literatuurwetenschap word je in principe rechtstreeks tot de master toegelaten.

  Heb je een ander bachelordiploma of hbo-diploma behaald op het gebied van literatuur en cultuur, bijvoorbeeld van de lerarenopleiding Nederlands? Dien dan een verzoek tot toelating in bij de Toelatingscommissie. De commissie beoordeelt of je rechtstreeks toelaatbaar bent of dat je eerst een pre-masterprogramma moet volgen. 

 • Ik heb een Nederlandse hbo bachelor (pre-master)

  Heb je een hbo-diploma behaald op het gebied van literatuur en cultuur, bijvoorbeeld van de lerarenopleiding Nederlands? Dien dan een verzoek tot toelating in bij de Toelatingscommissie. De commissie beoordeelt of je rechtstreeks toelaatbaar bent of dat je eerst een pre-masterprogramma moet volgen. 

 • Aanmelden met een Nederlands diploma

  Als je je wilt aanmelden en inschrijven voor een masteropleiding aan de VU, dan hangt de te volgen procedure af van welke vooropleiding je hebt. En of je je diploma hebt behaald in Nederland, of in het buitenland. Check eerst of je toelaatbaar bent voor deze opleiding en meld je vervolgens aan. 

  Wie toegelaten wil worden tot de master  moet zich voor 15 juli aanmelden via Studielink voor de opleiding Letterkunde. Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor je persoonlijke dashboard. In je persoonlijke dashboard rond je je aanmelding af. Vul bij specialisatie Nederlandse Letterkunde en het literaire veld in.

  In deze fase dien je de volgende documenten te uploaden:

  • cijferlijst (scan van origineel)
  • vakbeschrijvingen (m.n. voor de vakken in het vakgebied van de master, en op het gebied van algemene academische vaardigheden)
  • literatuurlijst (de belangrijkste literatuur die gebruikt is voor deze vakken)
  • CV

  Zorg er dus voor dat je deze al klaar hebt, wanneer je je aanmelding je persoonlijke dashboard gaat afronden!

  Je verzoek tot toelating tot het masterprogramma wordt vervolgens door de toelatingscommissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen in behandeling genomen. Als de Toelatingscommissie besluit dat je eerst een pre-masterprogramma moet volgen voordat je toelaatbaar bent, krijg je daarover bericht. Als je rechtstreeks toelaatbaar bent tot de opleiding, ontvang je hier bericht over van Studielink. 

  NB: Het indienen van deze documenten geldt alleen als je geen student bent van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit.

 • Zachte knip regeling

  Afgelopen jaren was het mogelijk om op basis van de zachte knip regeling te starten met een masteropleiding zonder een volledig afgeronde bachelor. Deze regeling is niet meer van toepassing vanaf academisch jaar 2023-2024.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Mail je vragen over toelating naar toelating.fgw@vu.nl

Voor vragen over collegegeld, Studielink, VUnet etc. neem contact op met de Centrale Studentenbalie

Heb je andere vragen?

Stuur een mail naar contact@vu.nl

Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00)

Of stuur een Whatsappbericht naar +31682548367