Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is bewaard in Mijn studiekeuze.
Deze opleiding kan niet bewaard worden.
Je bent nog niet ingelogd in Mijn studiekeuze. Log in of maak een account aan om jouw opleidingen op te slaan.
Er gaat iets mis, probeer het later nog een keer.

De rol van literaire teksten en beelden in de maatschappij

Heb je interesse in taal en communicatie? Dan is de studie Letterkunde iets voor jou.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan.

Check of je aan de opleidingseisen voldoet en meld je aan

 • Coronavirus: extra informatie toelating

  Normaalgesproken moeten studenten* hun bachelor hebben afgerond voordat zij mogen starten met een master. Maar de coronacrisis zorgt er bij sommige studenten voor dat zij ongewenst studievertraging oplopen. Daarom hanteert de VU voor de doorstroom van bachelor naar (pre)master een ‘zachte knip’. Dit betekent dat je onder bepaalde voorwaarden, tóch vanaf september 2021 kan starten met je (pre)master op de VU. Lees hieronder of je in aanmerking komt voor de zachte knip en hoe je deze aanvraagt.

  Voor de master Letterkunde gelden de volgende voorwaarden:

  • Je hebt ten minste 162 EC van de toelatinggevende wo bacheloropleiding behaald, 216 EC van de toelatinggevende hbo bacheloropleiding of ten minste 80% van het schakel- of premasterprogramma, waaronder in ieder geval je bachelor-scriptie of ander eindwerk.
  • Alle onderwijseenheden van je huidige bacheloropleiding of premasterprogramma moeten alsnog zijn afgerond voor 1 september 2022 of (indien eerder) voordat het masterdiploma wordt behaald. Indien niet aan deze voorwaarde wordt voldaan, kan de student de masteropleiding niet vervolgen en afronden.
  • Volg je een schakel- of premasterprogramma? Dan moet je ook het vak Academische vaardigheden / Academic Skills behaald hebben voor aanvang van de master.

  Voor hbo-studenten die instromen via een ingedaald programma geldt als aanvullende eis dat maximaal 6 EC nog open mag staan bij aanvang van de masteropleiding.

  *Voor niet-EER studenten die een bacheloropleiding buiten Nederland moeten afronden gelden bovenstaande aanvullingen niet.

  Bekijk alle voorwaarden in het Addendum behorend bij de Onderwijs en Examenregeling 2021-2022.

  Aanvragen zachte knip
  Voldoe je aan deze voorwaarden of verwacht je hier uiterlijk 31 augustus aan te voldoen? Vraag dan uiterlijk 1 augustus de zachte knip aan. Dit kun je doen door een formulier in te vullen.

  Voldoe je nog niet aan alle voorwaarden, maar verwacht je dit uiterlijk 31 augustus wel te doen?
  Het kan zijn dat je nu nog niet aan alle voorwaarden van de zachte knip voldoet, maar uiterlijk 31 augustus wel. Vraag de zachte knip dan wel nu alvast aan.

  Let op: alle ontbrekende vakken moeten tijdens het collegejaar 2021-2022 alsnog worden afgerond, dus voor 1 september 2022. Dat betekent dat je studielast volgend jaar zwaarder wordt. De ‘zachte knip’ is bedoeld voor studenten die door de coronamaatregelen onvermijdelijke studievertraging hebben ondervonden.

 • Ik heb een Nederlandse wo-bachelor (VU-bachelordiploma, VU-premaster of bachelor bij een andere universiteit)

  Met een bachelordiploma Nederlandse taal en cultuur of Literatuurwetenschap word je in principe rechtstreeks tot de master toegelaten.

  Heb je een ander bachelordiploma of hbo-diploma behaald op het gebied van literatuur en cultuur, bijvoorbeeld van de lerarenopleiding Nederlands? Dien dan een verzoek tot toelating in bij de Toelatingscommissie. De commissie beoordeelt of je rechtstreeks toelaatbaar bent of dat je eerst een premasterprogramma moet volgen. 

 • Ik heb een Nederlandse hbo bachelor (premaster)

  Heb je een hbo-diploma behaald op het gebied van literatuur en cultuur, bijvoorbeeld van de lerarenopleiding Nederlands? Dien dan een verzoek tot toelating in bij de Toelatingscommissie. De commissie beoordeelt of je rechtstreeks toelaatbaar bent of dat je eerst een premasterprogramma moet volgen. 

 • Aanmelden met een Nederlands diploma

  Als je je wilt aanmelden en inschrijven voor een masteropleiding aan de VU, dan hangt de te volgen procedure af van welke vooropleiding je hebt. En of je je diploma hebt behaald in Nederland, of in het buitenland. Check eerst of je toelaatbaar bent voor deze opleiding en meld je vervolgens aan. 

  Wie toegelaten wil worden tot de master  moet zich voor 1 juni aanmelden via Studielink voor de opleiding Letterkunde. Na aanmelding in Studielink ontvang je binnen twee dagen een e-mail met je inlogcodes voor VUnet (VU studentenportal). In VUnet rond je je aanmelding af. Vul bij specialisatie Nederlandse Letterkunde en het literaire veld in.

  In deze fase dien je de volgende documenten te uploaden:

  • cijferlijst (scan van origineel)
  • vakbeschrijvingen (m.n. voor de vakken in het vakgebied van de master, en op het gebied van algemene academische vaardigheden)
  • literatuurlijst (de belangrijkste literatuur die gebruikt is voor deze vakken)
  • CV

  Zorg er dus voor dat je deze al klaar hebt, wanneer je je aanmelding in VUnet gaat afronden!

  Je verzoek tot toelating tot het masterprogramma wordt vervolgens door de toelatingscommissie van de Faculteit der Geesteswetenschappen in behandeling genomen. Als de Toelatingscommissie besluit dat je eerst een premasterprogramma moet volgen voordat je toelaatbaar bent, krijg je daarover bericht. Als je rechtstreeks toelaatbaar bent tot de opleiding, ontvang je hier bericht over van Studielink. 

  NB: Het indienen van deze documenten geldt alleen als je geen student bent van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit.

Wil je meer weten?

Neem gerust contact met ons op

Mail je vragen over toelating naar toelating.fgw@vu.nl

Voor vragen over collegegeld, Studielink, VUnet etc. neem contact op met de Centrale Studentenbalie

Heb je andere vragen?

Stuur een mail naar contact@vu.nl

Bel ons op 020-5985000 (op werkdagen van 10.00 tot 16.00)

Of stuur een Whatsappbericht naar +31682548367