Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verbind gebeurtenissen, plaatsen en verhalen door de eeuwen heen

Humanities (onderzoeksmaster): Global History

Deze opleiding heeft een interdisciplinair, transnationaal perspectief dat begrippen en methodologieën uit de sociale, politieke en milieuwetenschappen en culturele en religieuze studies omvat.

Je krijgt de kans om vaardigheden te ontwikkelen in digitale analyse en na te denken over de mogelijkheden van opkomende digitale technieken in de geesteswetenschappen en methoden van e-humanities.

Je krijgt een gedegen opleiding in het selecteren en kritisch beoordelen van academische literatuur. Je leert hoe je primaire bronnen vindt in papieren en digitale archieven en hoe je die verwerkt. Je leert een onderzoeksverslag schrijven met een sterk argument dat aan hoge academische normen voldoet en toegankelijk is voor een geschoold lezerspubliek. Veel studenten met deze specialisatie schrijven hun eerste academische publicatie tijdens of als een resultaat van de vakken die ze volgen. Maar je leert ook voor een niet-academisch publiek te schrijven. Bij deze specialisatie leer je ook mondelinge vaardigheden, zoals discussiëren en het presenteren van onderzoeksresultaten. Je leert debatteren met academische argumenten en gevoeligheid voor de meningen van anderen. De onderzoeksvaardigheden die je leert, kunnen zowel binnen als buiten de academische context worden gebruikt.

Jaar 1

In het eerste jaar leg je de basis voor je onderzoekstraining in drie kernvakken over historische Key Works, History and Theory en over het onderzoeksproces in From Source to Public. Je neemt ook deel aan een onderzoeksproject door middel van een korte stage binnen de faculteit op het gebied van wereldwijde economische, sociale, culturele en politieke geschiedenis. Samen met al je medestudenten van de opleiding Humanities Research ontwikkel je je interdisciplinaire vaardigheden tijdens twee kernvakken: Methodologies en Digital Humanities of Philosophical and Historical Aspects of the Humanities. Je hebt

ook veel ruimte voor het volgen van keuzevakken. Dat doe je binnen de Faculteit Geesteswetenschappen, bij een van de andere faculteiten van de VU of aan een andere Nederlandse universiteit of bij de nationale onderzoeksinstituten zoals het N.W. Posthumus Instituut voor economische en sociale geschiedenis of het Huizinga Instituut voor cultuurgeschiedenis. Je kunt ook kiezen voor een werkcollege op basis van een door jou en je docent samengestelde literatuurlijst.

Vakken

Core Courses 

 • From Source to Public: The Historian's Flowchart 
 • Key Works in Contemporary Historical Thought 
 • History and Theory 
 • Methodologies 
 • Digital Humanities 
 • Philosophical and Historical Aspects of the Humanities 
 • Global History Tutorials 

Examples of Electives

 • Democracy, Populism, and the state In Europe
 • Environmental Humanities 
 • History of Natural Disasters 
 • Knowing by Sensing

Je vindt het onderwijsprogramma in onze studiegids

Year 2

In de eerste helft van het tweede jaar kun je aan een partneruniversiteit buiten Nederland studeren, een stage buiten de universiteit doen (bij onderzoeksinstituten zoals het Huygens Instituut, het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, musea of ngo's) of keuzevakken volgen. Daarnaast volg je een kernvak. Je kunt kiezen voor Humanities Career Preparation als je je wilt voorbereiden op een promotie, Entrepreneurship als je je eigen bedrijf wilt beginnen of Community Service Learning als je graag je kennis wilt gebruiken om maatschappelijke vraagstukken op te lossen en samen te werken met anderen binnen en buiten de universiteit. Tot slot schrijf je je masterscriptie op basis van onafhankelijk academisch onderzoek. Kortom, binnen de opleiding heb je de mogelijkheid om in overleg je eigen curriculum samen te stellen en onderzoeksprojecten uit te voeren die worden aangedragen door de experts van onze faculteit. Je vindt het volledige onderwijsprogramma in onze studiegids.

Vakken

Kernvakken

 • Humanities Career Preparation i-CSL 
 • Interdisciplinary Community Service Learning: Defining Challenges In a Multi-Stakeholder Context 
 • Humanities Research Career Preparation

Bepaal zelf je toekomst! Volg de onderzoeksmaster Global History.

Bepaal zelf je toekomst! Volg de onderzoeksmaster Global History.

Na het afronden van deze masteropleiding kun je gaan promoveren en als academisch onderzoeker aan de slag gaan bij een universiteit of gespecialiseerd onderzoeksinstituut, of een carrière starten als journalist, redacteur, docent, erfgoeddeskundige, beleidsmaker voor onderwijs bij een lokale of landelijke overheid of adviseur voor overheden of ngo's als UNESCO.

Wil je meer weten?

Twijfel niet om ons te contacten!

Meld je je aan met een Nederlands diploma? Dan kan je bij het het onderwijsbureau van FGW terecht voor vragen en praktische informatie: toelating.fgw@vu.nl

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Bel +31 (0)20 59 85020 (ma t/m vr: 10.30 - 12.30 en 14.00 - 16.00). 

Aanmelden met een internationaal diploma?

Als je een internationaal diploma hebt kun jee een mail sturen naar masters.hum@vu.nl of een telefonische afspraak maken om in contact te komen met studieadviseur voor internationale studenten. 

Stuur een e-mail naar studentenbalie@vu.nl o.v.v. je studentnummer

Mogelijkerwijs staat het antwoord op je vraag op de FAQ pagina (in Engels).