Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Ontdek de geschiedenis achter de globale uitdagingen van nu

History: Global History and International Studies

Leer alles over de historische oorzaken van globalisering, migratie, kapitalisme en klimaatverandering. Hoe globalisering de wereld van vandaag heeft vormgegeven

Hoe de globalisering de wereld van vandaag heeft gevormd

De opleiding Geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam heeft een lange traditie van onderwijs en onderzoek met betrekking tot wereldwijde relaties en de ontstaansgeschiedenis van het internationale systeem. De specialisatie Global History and International Studies richt zich op de manier waarop de circulatie van mensen, producten en ideeën de wereld zoals we die nu kennen heeft vormgegeven. Gedurende de gehele specialisatie worden de verbindingen tussen de geschiedenis en hedendaagse politieke discussiepunten besproken – denk hierbij aan kapitalisme, dwangarbeid, migratie, nationalisme, identiteit en klimaatverandering.

We richten ons hierbij op de relaties tussen Westerse landen en zowel de koloniale als de postkoloniale wereld, inclusief Zuid-Amerika en Zuidoost-Azië. In de bredere context van de Atlantische regio beschikken we ook over diepgaande kennis over de relatie tussen Europa en de VS.

Studenten die zich tijdens deze opleiding specialiseren volgen naast de algemene onderwerpen van de master Geschiedenis ook onderzoekswerkgroepen en gespecialiseerd werkgroeponderwijs. Je vakken bestrijken een breed spectrum aan onderwerpen, zoals:

Studenten die als onderdeel van hun opleiding stage willen lopen kunnen een project voorstellen bij een samenwerkend instituut, onder voorbehoud van goedkeuring door de universiteit.

Je kunt zelf het onderwerp van je masterscriptie kiezen, zolang hier maar een koppeling in zit met het bredere vakgebied van je specialisatie.

Leer van onze deskundigen

Je leert alles over de nieuwste methoden en onderzoeken van onze deskundigen in het veld.

De opleiding wordt gegeven door medewerkers van de leerstoelen Mondiale Economische en Sociale Geschiedenis (prof. dr. Pepijn Brandon, prof. dr. Ulbe Bosma, en dr. Lucas Poy), Water- en milieugeschiedenis (prof. dr. Petra van Dam) en Mondiale geschiedenis in antropologisch perspectief (prof. dr. Pál Nyiri, dr. Norah Karrouche en dr. Younes Saramifar).

Je wordt in de gelegenheid gesteld je kennis, netwerk en vaardigheden te vergroten door deel te nemen aan de activiteiten van de onderzoeksinstituten van de VU, zoals het Environmental Humanities Centre Amsterdam en CLUE+.

Global History and International Studies is een specialisatie van de master Geschiedenis. De startdatum van deze opleiding is 1 september.

Opleiding

De masteropleiding Geschiedenis aan de VU Amsterdam is uniek door de combinatie van een breed algemeen curriculum en de specialisaties. Het inleidende vak en het vak History and Theory, die in dezelfde periode worden gegeven, zorgen voor een algemene basis waarop we kunnen verder bouwen, ongeacht je achtergrond. Key Works in Contemporary Historical Thought draagt bij aan het verder ontwikkelen van je specialisatie.

Daarnaast volg je een aantal gespecialiseerde vakken, bijvoorbeeld History of Natural Disasters (6 EC). Vervolgens kies je een van de vele specialisatiewerkgroepen die worden aangeboden (6 EC). Werkgroeponderwijs biedt studenten een geweldige mogelijkheid om historische onderwerpen in een kleinschalige, open en persoonlijke omgeving te bespreken. De begeleider is een deskundige die tevens feedback geeft op korte opdrachten die door de studenten worden gemaakt. Specialisatiewerkgroepen die worden aangeboden als onderdeel van de specialisatie Global History and International Studies gaan over onderwerpen zoals het moderne China, Europa en de VS sinds 1945 en milieukundige geschiedenis.

Daarnaast heb je de mogelijkheid te kiezen voor een stage, een extra werkgroep naar keuze of een keuzevak (6 EC).

Ten slotte rond je je specialisatie af met een masterscriptie over een onderwerp dat je zelf kiest binnen het vakgebied Global History and International Studies.

Hieronder vind je een overzicht van de vakken. Je vindt alle vakken ook in onze studiegids.

Vakken

 • Internship Master History
 • Master Thesis Colloquium History
 • Master Thesis History
 • Tutorial Master History
 • From Source to Public: The Historian's Flowchart
 • Key Works in Contemporary Historical Thought
 • History and Theory
 • History of Natural Disasters
 • Slavery, Abolition and Compensation in the Dutch Colonies in the West and in the East
 • Knowing by Sensing
 • Specialisation Tutorial Master History

You will find the study programme in our studyguide.

Bepaal zelf je toekomst! Schrijf je in voor de masteropleiding Global History and International Studies

Bepaal zelf je toekomst! Schrijf je in voor de masteropleiding Global History and International Studies

Als je je masterdiploma Global History and International Studies hebt behaald kun je op zoek gaan naar je eerste baan. Onze alumni werken in zeer uiteenlopende sectoren, van het bedrijfsleven tot ngo’s en van mediabedrijven tot de gamingsector. Je kunt ook kiezen nog een aantal aanvullende vakken te volgen om docent te worden, of om verder te gaan met een onderzoeksmaster.

Explore your future prospects
Uitzicht op de skyscrapers en boten van het Wan Chai district in Hong Kong

Wil je meer weten?

Voor vragen over het studieprogramma:

Contact de coördinator dr. Erika Kuijpers via h.m.e.p.kuijpers@vu.nl