Of je nu voor de bacheloropleiding Rechtsgeleerdheid, Notarieel Recht, Law in Society of Criminologie kiest, wij maken van jou een kritische jurist die het verschil durft te maken. Rechten studeren aan de VU is Law in Action
Leren én doen: Law in Action
Bij de Vrije Universiteit Amsterdam leer je niet alleen uit boeken. Je gaat direct aan de slag met het recht in de praktijk. In clinics werk je bijvoorbeeld aan échte dossiers of zaken en voor échte opdrachtgevers. Law in Action noemen wij dat. Denk aan pro deo-advies voor start-ups of asielzoekers. En regelmatig worden er ook gastcolleges geven. Met Law in Action denk je na over maatschappelijke dilemma’s en pas je juridische kennis direct toe. Zo leer je het recht begrijpen, toepassen én kritisch bevragen.
Les van bevlogen experts uit de praktijk
Veel van onze docenten zijn zelf werkzaam als advocaat, rechter, jurist of consultant. Zij behoren tot de top binnen hun vakgebied en kunnen jou dus als geen ander wegwijs maken in de juridische wereld. Daardoor werk je in college en werkgroepen met actuele praktijkvoorbeelden en ga je ook op pad. Bijvoorbeeld door een rechtbank of International Criminal Court te bezoeken, een college te volgen in een advocatenkantoor op de Zuidas of door mee te schrijven aan een wetsvoorstel voor de Tweede kamer.
Innovatief onderwijs dat werkt voor jou
Rechten studeren aan de VU betekent leren via Blended Learning. Zo noemen we onze mix van online en klassikaal onderwijs. Jouw leerproces als bachelor student rechten staat hierbij centraal. Je leert actief, in kleine groepen en er is veel ruimte voor discussie. Daarnaast is het contact met je docenten laagdrempelig en is er veel ruimte voor persoonlijke begeleiding. Je leert tijdens de bachelor rechten zelf nadenken, samenwerken, een doel formuleren en tot een oplossing komen.
De rechtenstudies bij de VU werken verder op basis van een mixed classroom. Dit zorgt ervoor dat studenten met verschillende achtergronden samen komen, waardoor je leert vanuit meerdere perspectieven. Het resultaat? Onderwijs dat je echt aan het denken zet, en je leert om breder te kijken dan alleen vanuit je eigen standpunt.
De praktijkgerichte aanpak en de deskundige docenten gaven me vertrouwen dat ik goed werd voorbereid op het werkveld.' Avalon Hagens, alumnus
Persoonlijke begeleiding door oudejaarsstudent en studieadviseurs
Vanaf de start krijg je als bachelor student Rechten een leerlijncoach. Dit is een ouderejaars student die je begeleidt in je ontwikkeling en helpt bij studievaardigheden en loopbaankeuzes. Door het voeren van regelmatige gesprekken (individueel en in groepsverband), krijg je meer inzicht in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.
Loop je even vast tijdens je studie? Onze studieadviseurs staan dan voor je klaar. En via het Career Services bereid je je alvast voor op de volgende stap: stage, bijbaan of je loopbaan. Een CV-check, oefengesprek voor een sollicitatie of een LinkedIn-check gesprek, onze careercoaches helpen je graag. Ook organiseren zij regelmatig workshops en events ter voorbereiding op je loopbaan.
Aandacht voor sociale rechtshulp en sociale advocatuur
Tijdens de opleiding is er ook aandacht voor de sociale advocatuur. Want de VU vindt het belangrijk dat studenten ook kennismaken met dit aspect van het vak. Tijdens een inspirerende dag bijvoorbeeld wordt er antwoord gegeven op vragen als: wat betekent het om sociaal advocaat of sociaal notaris te zijn? Zo krijg je als eerstejaarsstudent notarieel recht en rechtsgeleerdheid een inkijkje in de praktijk, de uitdagingen én de impact die jij als jurist kunt maken.
De Dag van het Sociaal Notariaat maakt deel uit van de facultaire leerlijn Professionele en Persoonlijke Identiteit (PPI), die alle bachelor studenten van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid doorlopen. Hierin staat de professionele en persoonlijke vorming van studenten centraal.
Een levendige campus op de Zuidas
Rechten studeren aan de VU betekent leren én leven op één plek: de complete VU-campus. Dat voel je meteen: als bachelor student heb je direct een sterk gemeenschapsgevoel en een bruisend studieleven. Je volgt er colleges en werkgroepen en kunt ook deelnemen aan tal van activiteiten die je studietijd verrijken.
Ook voor ontspanning ben je op het centrale campusplein op de juiste plek. Bijvoorbeeld om een hapje te eten, films te kijken of wat te drinken. Verder vind je hier een supermarkt, 3D debatcentrum, beach volleybalveld en een sportcentrum. Je ontmoet gemakkelijk medestudenten van alle opleidingen die de VU rijk is. Bovendien bevindt de VU campus zich midden op de Zuidas in Amsterdam. Hierdoor is de VU uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets. De Faculteit der Rechtsgeleerdheid zit in het Initium, met op de tweede etage het bruisende Concilium. Hier ontmoet je je medestudenten, studeer je samen en vind je de verschillende studieverenigingen.
‘Mijn tip voor studenten? Kies voor het rechtsgebied waar je passie ligt en begin daar je carrière. Als je doet wat je leuk vindt, voelt het niet als werken. Daardoor ga ik elke dag met plezier naar mijn werk!’ - Maureen Koopman, alumnus
Ontdek welke rechtenstudie bij jou past
Benieuwd naar jouw mogelijkheden om rechten te studeren aan de VU? Bekijk onze bacheloropleidingen rechten hieronder.