Sorry! The information you are looking for is only available in Dutch.
Deze opleiding is opgeslagen in Mijn Studiekeuze.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.
Er is iets fout gegaan bij het uitvoeren van het verzoek.

Verken het verleden, vorm de toekomst

Wat kan onderzoek aan 3 miljoen jaar oude schelpen vertellen over het klimaat dat ons in de toekomst te wachten staat? Waar kunnen we diep onder de grond aardwarmte vinden, of in de winter waterstofgas opslaan? Hoe kunnen we kennis over de aarde gebruiken om wereldwijde uitdagingen zoals klimaatverandering effectief aan te pakken? De bachelor Aardwetenschappen aan de VU biedt je diep inzicht in de samenhang van Systeem Aarde, van de kern tot boven de atmosfeer. Jij legt als student de beste basis voor een loopbaan waarin je werkt aan oplossingen voor huidige en toekomstige uitdagingen op onze planeet.

Waarom Aardwetenschappen studeren aan de VU?

  • Brede opleiding: Combineer in deze brede opleiding kennis van natuurkunde, scheikunde en wiskunde tot een diep inzicht in de samenhang van de Aarde en haar klimaat, en kies de afstudeerrichting die bij jou past.
  • Veldwerk: Tijdens veldwerken in de Ardennen, Frankrijk en Spanje ga je zelf de wereld om je heen begrijpen, door in het veld toe te passen wat je net hebt geleerd.
  • Tevreden studenten: Door studenten beoordeeld als de beste brede aardwetenschappelijke opleiding van Nederland, sinds 2015 Topopleiding volgens de Keuzegids Hoger Onderwijs
  • Toponderwijs en persoonlijke aandacht: Krijg college van betrokken docenten, doe onderzoek in toplaboratoria met topwetenschappers en wordt actief bij de gezellige studievereniging. Onze kleinschalige opleiding geeft je een leuke en leerzame studietijd.
  • Hoge baanzekerheid: Na een van de masterrichtingen vindt 83 procent van de studenten een baan binnen het vakgebied met een bovengemiddeld startsalaris.

Wat leer je bij Aardwetenschappen

Bij Aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam leer je de natuurwetenschappelijke processen te doorgronden die je nodig hebt om uitdagingen als klimaatverandering en de energietransitie aan te gaan.  Je ontdekt hoe dooiende permafrost en toenemende bosbranden in het poolgebied van invloed zijn op klimaatverandering. En je onderzoekt signalen over het vroegere klimaat die zijn verborgen in gesteenten, ijskappen, koralen en schelpen door deze uit te lezen – want het verleden is de sleutel tot de toekomst. Je leert zelf in het veld ontdekken  hoe verschillende gebergtes vormen, via aardbevingen en vulkanen, en hoe je dat kunt bepalen aan de gesteentes die je vindt. Begrijp de oorzaak van massa-extincties en hoe de fossielen die je opraapt dat verhaal vertellen. Leer in het veld te herkennen hoe verwering, erosie en sedimentatie het landschap dynamisch maken, van hoog in de bergen, naar het kustgebied tot in de diepzee. Is dat nog niet genoeg voor jou? Kijk dan of die Aardse processen ook spelen op de maan of andere planeten in ons zonnestelsel.

Je haalt je gegevens uit wiskundige modellen, satellietwaarnemingen, Geografische Informatie Systemen, natuurkundige experimenten of chemische metingen in een van onze toplaboratoria. Je leert allerlei technieken en toepassingen om de planeet en het klimaat te bestuderen en legt het wetenschappelijke fundament voor jouw bijdrage aan de toekomst. De Aarde: al 4,6 miljard jaar oud, elke dag actueel!

Ontdek de studie-inhoud

Ervaringen studenten

Studeren aan de VU